szare kluski przepis
AdobeStock
Newsy

Czarne kluski to ukochane danie Ślązaków. Podobne do klusek śląskich, ale trzeba do nich dodać...

Czy do czarnych klusek dodaje się węgiel? Ich śląski rodowód może na to wskazywać! Dowiedzcie się, jak zrobić to danie.

Śląsk słynie ze swojej rolady i innych mięsnych dań, a jednak większość ludzi kojarzy ten region tylko z kluskami śląskimi. Trzeba przyznać, że Ślązacy mają talent zarówno do potraw z mięsa, jak i tych mącznych. Na pewno każdy z was choć raz spróbował charakterystycznych klusek, podanych z pysznym sosem. Innym, mniej znanym daniem są czarne kluski. Być może nigdy o nich nie słyszeliście, ale niewykluczone, że mieliście okazję je kiedyś zjeść! To danie jest bowiem przygotowywane w różnych regionach Polski, tylko po prostu inaczej się nazywa. Przyrządza się je z połączenia ugotowanych i surowych, startych ziemniaków. Brzmi znajomo? Tak właśnie robi się szare kluski, kluski żelazne albo śląskie „czarne kluski”. Poznajcie fantastyczny przepis na to danie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czarne kluski

Do czarnych klusek nie dodaje się ani grama węgla! Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają sposobowi przygotowania. By przyrządzić ten regionalny specjał, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 25 dag surowych ziemniaków
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Sól
Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Przygotowanie

  1. Obierzcie i ugotujcie 250 g ziemniaków.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do ostudzenia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub maszynkę do dużej miski.
  3. Osobno zetrzyjcie na tarce na małych oczkach obrane, surowe ziemniaki.
  4. Następnie włóżcie starte ziemniaki do ściereczki i odciśnijcie je z soku. Nie wylewajcie go – przyda się za chwilę.
  5. Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajcie surowe oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli i skrobię, która się wytworzyła podczas ścierania surowych ziemniaków.
  6. Dokładnie wyróbcie ciasto.
  7. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Formujcie ciasto w kluski i wrzucajcie je do wody, gdy zacznie wrzeć.
  8. Gdy po wrzuceniu klusek woda ponownie zacznie wrzeć, gotujcie je przez około 5 minut.

I gotowe! Pyzy fantastycznie smakują z dodatkiem skwarków i smażonej cebulki.

kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Wikipedia commons
Newsy
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem
Będziecie pierwszy raz robić kluski śląskie? Skorzystajcie z tego podstawowego przepisu, który jest bardzo prosty.

Rolada z kluskami i czerwoną kapustą to chyba najpopularniejsze danie Górnego Śląska. Delikatne i miękkie kluseczki w mięsnym sosie są absolutnym hitem, który zawsze się sprawdza podczas większych spotkań w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. J eżeli macie ochotę przygotować danie z kluskami, a nigdy wcześniej ich nie robiliście, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis! Zrobienie klusek śląskich nie jest skomplikowane, choć wymaga sporo czasu i pracy. Ale efekty są takie, że warto się napracować! Jakie są proporcje składników na kluski śląskie? Żelazna zasada przy robieniu ciasta na kluski śląskie mówi o wyjęciu jednej czwartej ugotowanych ziemniaków i wsypaniu do masy takiej samej ilości mąki ziemniaczanej. Wielu jednak nie chce bawić się w matematyczne równania i wolałoby przeczytać prosty przepis, który jasno poda ilość ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Podajemy więc poniżej zbliżoną do ideału proporcję. Pamiętajcie jednak, że ziemniak ziemniakowi nie równy. Poniższe proporcje dotyczą przeciętnych ziemniaków - a więc tych ani za bardzo mączystych, ani szczególnie wodnistych. Miejcie to na uwadze przyrządzając masę na kluski. Przepis na kluski śląskie Przyrządzenie klusek jest bardzo proste i wymaga niewielu składników. Zarezerwujcie sobie jednak więcej czasu, ponieważ formowanie klusek jest dość pracochłonne. Do przygotowania klusek śląskich będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kilogram ziemniaków 280 g mąki ziemniaczanej 1 jajo (przydatne jeżeli przygotowujecie kluski z wcześniej gotowanych ziemniaków) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w całości. Następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dobrze sprawdzą się ziemniaki ugotowane dzień wcześniej! Jeśli zostały wam kartofle po wczorajszym obiedzie i nie są niczym doprawione, możecie spokojnie...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...