Śląsk słynie ze swojej rolady i innych mięsnych dań, a jednak większość ludzi kojarzy ten region tylko z kluskami śląskimi. Trzeba przyznać, że Ślązacy mają talent zarówno do potraw z mięsa, jak i tych mącznych. Na pewno każdy z was choć raz spróbował charakterystycznych klusek, podanych z pysznym sosem. Innym, mniej znanym daniem są czarne kluski. Być może nigdy o nich nie słyszeliście, ale niewykluczone, że mieliście okazję je kiedyś zjeść! To danie jest bowiem przygotowywane w różnych regionach Polski, tylko po prostu inaczej się nazywa. Przyrządza się je z połączenia ugotowanych i surowych, startych ziemniaków. Brzmi znajomo? Tak właśnie robi się szare kluski, kluski żelazne albo śląskie „czarne kluski”. Poznajcie fantastyczny przepis na to danie!

Przepis na czarne kluski

Do czarnych klusek nie dodaje się ani grama węgla! Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają sposobowi przygotowania. By przyrządzić ten regionalny specjał, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 25 dag surowych ziemniaków
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Sól

Przygotowanie

  1. Obierzcie i ugotujcie 250 g ziemniaków.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do ostudzenia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub maszynkę do dużej miski.
  3. Osobno zetrzyjcie na tarce na małych oczkach obrane, surowe ziemniaki.
  4. Następnie włóżcie starte ziemniaki do ściereczki i odciśnijcie je z soku. Nie wylewajcie go – przyda się za chwilę.
  5. Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajcie surowe oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli i skrobię, która się wytworzyła podczas ścierania surowych ziemniaków.
  6. Dokładnie wyróbcie ciasto.
  7. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Formujcie ciasto w kluski i wrzucajcie je do wody, gdy zacznie wrzeć.
  8. Gdy po wrzuceniu klusek woda ponownie zacznie wrzeć, gotujcie je przez około 5 minut.

I gotowe! Pyzy fantastycznie smakują z dodatkiem skwarków i smażonej cebulki.