Czarna rozkosz z tygielka. Nie uda się, jeśli nie zrobicie 1 fundamentalnej rzeczy z ziarnami
AdobeStock
Newsy

Czarna rozkosz z tygielka. Nie uda się, jeśli nie zrobicie 1 fundamentalnej rzeczy z ziarnami

Znacie kawę robioną w tygielku? W Polsce jest już nieco zapomniana, choć za naszymi wschodnimi granicami kawa parzona w ten sposób jest niezwykle popularna. Ma wyjątkowy smak, nie do pomylenia z niczym innym. Zobaczcie, jak ją zrobić.

To może być trudne do wyobrażenia, ale historia kawy w Europie jest stosunkowo krótka. Znane są doniesienia na jej temat z końcówki XVI wieku, jednak nie cieszyła się wówczas jeszcze zbyt dużą popularnością.

Nieco się to zmieniło w momencie, gdy papież Klemens VIII uznał w końcu, że kawa nie jest „napojem szatana” i można bez obaw ją pić. Już w XVII wieku w Anglii otwarto pierwsze kawiarnie w Europie i właśnie wtedy napój ten pojawił się także i w Polsce. Zawdzięczamy to najprawdopodobniej Turkom, którzy, jak wiadomo, od zarania dziejów handlowali kawą i najlepiej znają się na jej parzeniu.

Niektórzy uważają, że właśnie kawa po turecku jest taka, jak trzeba i tylko w ten sposób powinno się ją przyrządzać. Możecie sami z łatwością zrobić ją w domu - wymaga to sporej dozy cierpliwości i specjalnego naczynia, czyli tygielka. 

Kawa z tygielka uda się tylko pod tym warunkiem

Do zrobienia takiej kawy jest wam potrzebny oczywiście tygielek, czyli specjalny rodzaj niewielkiego garnka z długą rączką. Konieczna jest też kawa i tutaj uwaga - musi to być bardzo drobno zmielona. Tylko w takiej formie pozwoli wam wyciągnąć cały smak i aromat. Dobrze sprawdzą się odmiany kawy o lekko słodkim smaku takie jak arabika.

Istotne jest też to, że kawy po turecku nie zalewa się wodą, tylko wsypuje do wody - obowiązkowo zimnej. Poniżej podaliśmy wam wskazówki, dzięki którym wyczarujecie pyszną i aromatyczną kawę z tygielka. 

Zobacz także
Taka kawa sprawi, że minie wam apetyt na słodycze. Wrzućcie do kubka mały kawałeczek

Taka kawa sprawi, że minie wam apetyt na słodycze. Wrzućcie do kubka mały kawałeczek

Kawa z tym dodatkiem wymiata złogi z jelit jak odkurzacz. Wystarczy szczypta

Kawa z tym dodatkiem wymiata złogi z jelit jak odkurzacz. Wystarczy szczypta

Jak zrobić pyszną kawę po turecku?

Składniki:

  • pół szklanki wody

  • 2 łyżeczki ziaren kawy

Opcjonalnie: cukier i przyprawy, np. kardamon lub cynamon. 

Przygotowanie:

  1. Zmielcie ziarna kawy bardzo drobno.

  2. Wlejcie zimną wodę do tygielka, a następnie wsypcie zmieloną kawę.

  3. Jeżeli chcecie, dodajcie jeszcze trochę cukru oraz przyprawy. Wymieszajcie.

  4. Postawcie tygielek na gazie i powoli podgrzewajcie. Uwaga - kawa nie może się zagotować. 

  5. Kiedy na powierzchni wody powstanie delikatna pianka, wyłączcie ogień i odłóżcie tygielek na bok. Zaczekajcie chwilę.

  6. Ponownie postawcie tygielek na gazie i podgrzejcie, a po powtórnym pojawieniu się piany odstawcie. Cały proces należy powtórzyć trzy razy.

  7. Po tym czasie ostatni raz zdejmijcie tygielek z ognia i poczekajcie, aż fusy z kawy opadną na dno. 

  8. Przelejcie kawę do filiżanki. 

  9. Smacznego!

Kotlety mielone

Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy
Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Pixabay
Newsy
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Nazwano ją kawą lockdownu. Przepis jest dosłownie banalny, a efekt powala!

Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona. Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem. Przepis na kawę Dalgona Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników. Składniki na kawę Dalgona 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wrzącej wody Duża szklanka mleka Przygotowanie kawy Dalgona Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie. Ozdobienie kawy Dalgona Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką , cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub...

Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak oraz wysmukla talię
Getty Images
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak oraz wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w proszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...