To może być trudne do wyobrażenia, ale historia kawy w Europie jest stosunkowo krótka. Znane są doniesienia na jej temat z końcówki XVI wieku, jednak nie cieszyła się wówczas jeszcze zbyt dużą popularnością.

Nieco się to zmieniło w momencie, gdy papież Klemens VIII uznał w końcu, że kawa nie jest „napojem szatana” i można bez obaw ją pić. Już w XVII wieku w Anglii otwarto pierwsze kawiarnie w Europie i właśnie wtedy napój ten pojawił się także i w Polsce. Zawdzięczamy to najprawdopodobniej Turkom, którzy, jak wiadomo, od zarania dziejów handlowali kawą i najlepiej znają się na jej parzeniu.

Niektórzy uważają, że właśnie kawa po turecku jest taka, jak trzeba i tylko w ten sposób powinno się ją przyrządzać. Możecie sami z łatwością zrobić ją w domu - wymaga to sporej dozy cierpliwości i specjalnego naczynia, czyli tygielka. 

Zobacz także:

Kawa z tygielka uda się tylko pod tym warunkiem

Do zrobienia takiej kawy jest wam potrzebny oczywiście tygielek, czyli specjalny rodzaj niewielkiego garnka z długą rączką. Konieczna jest też kawa i tutaj uwaga - musi to być bardzo drobno zmielona. Tylko w takiej formie pozwoli wam wyciągnąć cały smak i aromat. Dobrze sprawdzą się odmiany kawy o lekko słodkim smaku takie jak arabika.

Istotne jest też to, że kawy po turecku nie zalewa się wodą, tylko wsypuje do wody - obowiązkowo zimnej. Poniżej podaliśmy wam wskazówki, dzięki którym wyczarujecie pyszną i aromatyczną kawę z tygielka. 

Jak zrobić pyszną kawę po turecku?

Składniki:

  • pół szklanki wody

  • 2 łyżeczki ziaren kawy

Opcjonalnie: cukier i przyprawy, np. kardamon lub cynamon. 

Przygotowanie:

  1. Zmielcie ziarna kawy bardzo drobno.

  2. Wlejcie zimną wodę do tygielka, a następnie wsypcie zmieloną kawę.

  3. Jeżeli chcecie, dodajcie jeszcze trochę cukru oraz przyprawy. Wymieszajcie.

  4. Postawcie tygielek na gazie i powoli podgrzewajcie. Uwaga - kawa nie może się zagotować. 

  5. Kiedy na powierzchni wody powstanie delikatna pianka, wyłączcie ogień i odłóżcie tygielek na bok. Zaczekajcie chwilę.

  6. Ponownie postawcie tygielek na gazie i podgrzejcie, a po powtórnym pojawieniu się piany odstawcie. Cały proces należy powtórzyć trzy razy.

  7. Po tym czasie ostatni raz zdejmijcie tygielek z ognia i poczekajcie, aż fusy z kawy opadną na dno. 

  8. Przelejcie kawę do filiżanki. 

  9. Smacznego!