
Wyprawy w góry, na biwak czy piknik nie mogą się obyć bez jednego, niezbędnego przedmiotu - termosu. Trzyma ciepło przez wiele godzin, dzięki czemu nawet podczas długiej wędrówki możecie się raczyć ciepłą herbatą lub kawą. Termos przydaje się też w pracy - zwłaszcza wtedy, gdy nie macie możliwości skorzystać z biurowego ekspresu.
Naczynie to, tak jak zwykłe kubki czy szklanki, trzeba regularnie i bardzo dokładnie myć, o czym niestety wielu często zapomina. Sprawdźcie, jak wyczyścić termos, by pozbyć się wszelkich bakterii i brzydkich zapachów.
Jak wyczyścić brudny termos?
Podczas czyszczenia termosu możecie się natknąć na dwa problemy - kamień oraz osad z kawy lub herbaty. Do usunięcia kamienia wystarczy wam stary sposób, który wykorzystuje kwasek cytrynowy. Należy wymieszać nieco kwasku z ciepłą wodą, a następnie wlać go do termosu na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wylejcie miksturę, wypłuczcie termos i umyjcie go płynem do mycia naczyń.
Taki zabieg nie tylko pozwoli pozbyć się kamienia, ale także odkazi wnętrze termosu. Nie musicie się martwić o swoje zdrowie - nic się nie stanie, jeśli w termosie zostanie nieco kwasku cytrynowego.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z termosu?
Jeśli w termosie była wcześniej bardzo mocna kawa albo na przykład zupa, samo umycie naczynia w środku może nie wystarczyć. W pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu pomoże wam musztarda. Nalejcie do termosu gorącą wodę i wymieszajcie ją z 2 łyżkami musztardy.
Odstawcie na godzinę, a po tym czasie wypłuczcie termos i umyjcie z wykorzystaniem zwykłego detergentu. Musztarda raz-dwa usunie brzydki zapach.
Jak myć termos?
Termos wymaga bardzo dokładnego mycia ze względu na zakamarki, w których mogłyby się namnażać bakterie. Stosujcie się do poniższych zasad:
-
zawsze myjcie termos ręcznie - w zmywarce może się zarysować i naruszyć swoją powierzchnię
-
czyśćcie termos zarówno gąbką, jak i szczoteczką z miękkim włosiem
-
pamiętajcie o umyciu korka oraz zakrętki
-
po każdym myciu postawcie termos do góry dnem
Ponadto, zanim złożycie termos upewnijcie się, że wszystkie jego elementy są suche. Nie zamykajcie go przed włożeniem do szafki - najlepiej, gdy będzie cały czas otwarty.