Siostrze Anastazji Polacy zawdzięczają niezliczoną ilość przepisów na wszystko, co tylko przyjdzie do głowy - sałatki, pieczenie, ciasta czy przetwory. Jej specjalnością są głównie wypieki na każdą okazję. To mogą być placki z owocami, ciasteczka czy nieco cięższe, przekładane ciasta.

Warto skorzystać z tego, że właśnie trwa sezon na cytrusy i wykonać smaczne ciasto cytrynowe z przepisu siostry Anastazji. Nie jest to jednak typowa babka, a biszkopt przełożony masą śmietanową i lekko kwaśnym kremem cytrynowym. Ciasto jest lekko orzeźwiające i bardzo smaczne. Cały przepis na ten smaczny wypiek znajduje się poniżej. 

Przepis na cytrynowiec siostry Anastazji

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa cytrynowa:

  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 180 g cukru
  • 3 cytryny
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywno. Następnie powoli wsypujcie do nich cukier, a na końcu żółtka (po jednym), cały czas mieszając na niskich obrotach. 
  2. Do masy dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i miksujcie krótko - tylko do połączenia składników.
  3. Przełóżcie masę do formy posmarowanej masłem i pieczcie przez 35 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gdy biszkopt będzie gotowy, zostawcie go w foremce do wystudzenia.
  4. Następnie zróbcie krem cytrynowy. Do miski wlejcie sok z 3 cytryn i wlejcie tyle wody, by łącznie w misce było 650 ml płynu. 
  5. Przelejcie go do małego garnka, dodajcie cukier i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu.
  6. W osobnym naczyniu wymieszajcie oba budynie z 120 ml zimnej wody. Dodajcie zawartość 1 opakowania cukru waniliowego, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dobrze wymieszajcie.
  7. Płyn z budyniowym proszkiem wlejcie do gotującego się soku z cytryny. Podgrzejcie, cały czas mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykryjcie garnek i odstawcie do ostudzenia. 
  8. Teraz czas na krem śmietankowy. Wlejcie do kubka 60 ml ciepłej wody, wsypcie żelatynę i mieszajcie, aż się rozpuści. 
  9. Wlejcie do miseczki schłodzoną śmietankę, cukier puder i ubijcie. Gdy będzie gotowa, wlejcie do niej żelatynę i miksujcie, aż składniki się połączą. 
  10. Do chłodnej już masy cytrynowej dodajcie miękkie masło i wymieszajcie. 
  11. Biszkopt podzielcie na 3 części. 2 powinny być dość grube, a 3 cieńsza. 2 blaty biszkoptu posmarujcie masą cytrynową i połóżcie jeden na drugim. Ostatnim blatem przykryjcie całość i posmarujcie go kremem śmietankowym. Odłóżcie ciasto do lodówki do stężenia. Smacznego!