
Tłusty czwartek to nie tylko faworki czy pączki. Tego dnia można się zajadać też innymi łakociami bez żadnych wyrzutów sumienia. Zróbcie tym razem cynamonki, czyli drożdżowe, zawijane bułeczki z maślano-cynamonowym nadzieniem. Będa doskonale wyrośnięte oraz puszyste, jeżeli będziecie pamiętać o 1 ważnej rzeczy w trakcie przygotowań. Wypróbujcie przepis na ten wspaniały wypiek.
Przepis na cynamonki
Składniki:
Ciasto:
-
pół kilograma mąki pszennej
-
1 szklanka ciepłego mleka
-
pół kostki świeżych drożdży (około 50 g)
-
5 łyżek masła
-
3 łyżki cukru
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
sól
Nadzienie:
-
100 g masła
-
pół szklanki cukru
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
-
Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, które robi się ze świeżych drożdży, trzeba zacząć od sporządzenia rozczynu. W misce dokładnie wymieszajcie rozkruszone drożdże z łyżką cukru i mąki, a całość zalejcie ciepłym mlekiem i zamieszajcie jeszcze raz. Odstawcie w ciepłe miejsce.
-
W międzyczasie przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajko oraz 2 żółtka i resztę cukru. Wymieszajcie i dokładnie ubijcie - to właśnie temu cynamonki zawdzięczają swoją puszystość. Roztopcie masło i odstawcie, by wystygło.
-
Dodajcie teraz rozczyn i mleko. Zamieszajcie i zabierzcie się za wyrabianie ciasta. Następnie zacznijcie powoli wlewać do niego roztopione masło (pamiętajcie, że musi być chłodne - absolutnie nie wlewajcie gorącego).
-
Teraz czas na porządne wyrabianie. Należy to robić tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się lepić do rąk. Gdy osiągnie już taką konsystencję, przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Gdy ciasto będzie rosło, wy przygotujcie nadzienie. Najpierw należy roztopić pół kostki masła - powoli, by go nie przypalić. Teraz wsypcie po 2 łyżki cukru waniliowego i cynamonu oraz pół szklanki zwykłego cukru. Wymieszajcie, aż cukier się rozpuści i odstawcie.
-
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na podsypaną mąką stolnicę i wyróbcie jeszcze przez kilka minut.
-
Po tym czasie podzielcie ciasto na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkujcie w kształt kwadratu o grubości 1 centymetra.
-
Każdy kawałek posmarujcie obficie cynamonowym nadzieniem i zwińcie, zaczynając od dłuższych boków tak, by powstała rolada. Podzielcie ją na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. „Ślimaczki” połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze pół godziny, aż wyrosną.
-
Blachę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 20-30 minut, zależnie od tego, jaka jest moc waszego pieca. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione.
Po upieczeniu warto je jeszcze polać lukrem dla dekoracji. Smacznego!