Tłusty czwartek to nie tylko faworki czy pączki. Tego dnia można się zajadać też innymi łakociami bez żadnych wyrzutów sumienia. Zróbcie tym razem cynamonki, czyli drożdżowe, zawijane bułeczki z maślano-cynamonowym nadzieniem. Będa doskonale wyrośnięte oraz puszyste, jeżeli będziecie pamiętać o 1 ważnej rzeczy w trakcie przygotowań. Wypróbujcie przepis na ten wspaniały wypiek. 

Przepis na cynamonki

Składniki:

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • pół kostki świeżych drożdży (około 50 g)

  • 5 łyżek masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka 

  • sól

Nadzienie:

  • 100 g masła

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, które robi się ze świeżych drożdży, trzeba zacząć od sporządzenia rozczynu. W misce dokładnie wymieszajcie rozkruszone drożdże z łyżką cukru i mąki, a całość zalejcie ciepłym mlekiem i zamieszajcie jeszcze raz. Odstawcie w ciepłe miejsce.

  2. W międzyczasie przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajko oraz 2 żółtka i resztę cukru. Wymieszajcie i dokładnie ubijcie - to właśnie temu cynamonki zawdzięczają swoją puszystość. Roztopcie masło i odstawcie, by wystygło. 

  3. Dodajcie teraz rozczyn i mleko. Zamieszajcie i zabierzcie się za wyrabianie ciasta. Następnie zacznijcie powoli wlewać do niego roztopione masło (pamiętajcie, że musi być chłodne - absolutnie nie wlewajcie gorącego). 

  4. Teraz czas na porządne wyrabianie. Należy to robić tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się lepić do rąk. Gdy osiągnie już taką konsystencję, przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  5. Gdy ciasto będzie rosło, wy przygotujcie nadzienie. Najpierw należy roztopić pół kostki masła - powoli, by go nie przypalić. Teraz wsypcie po 2 łyżki cukru waniliowego i cynamonu oraz pół szklanki zwykłego cukru. Wymieszajcie, aż cukier się rozpuści i odstawcie. 

  6. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na podsypaną mąką stolnicę i wyróbcie jeszcze przez kilka minut.

  7. Po tym czasie podzielcie ciasto na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkujcie w kształt kwadratu o grubości 1 centymetra. 

  8. Każdy kawałek posmarujcie obficie cynamonowym nadzieniem i zwińcie, zaczynając od dłuższych boków tak, by powstała rolada. Podzielcie ją na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. „Ślimaczki” połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze pół godziny, aż wyrosną. 

  9. Blachę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 20-30 minut, zależnie od tego, jaka jest moc waszego pieca. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. 

Po upieczeniu warto je jeszcze polać lukrem dla dekoracji. Smacznego!