Cynamonki będą wyrośnięte i mięciutkie tylko wtedy, gdy zrobicie 1 rzecz z jajkami
AdobeStock
Newsy

Cynamonki będą wyrośnięte i mięciutkie tylko wtedy, gdy zrobicie 1 rzecz z jajkami

Sekret smacznych cynamonek tkwi nie tylko w składnikach, ale i sposobie przygotowania. To tajemnica mistrzów gotowania.

Tłusty czwartek to nie tylko faworki czy pączki. Tego dnia można się zajadać też innymi łakociami bez żadnych wyrzutów sumienia. Zróbcie tym razem cynamonki, czyli drożdżowe, zawijane bułeczki z maślano-cynamonowym nadzieniem. Będa doskonale wyrośnięte oraz puszyste, jeżeli będziecie pamiętać o 1 ważnej rzeczy w trakcie przygotowań. Wypróbujcie przepis na ten wspaniały wypiek. 

Przepis na cynamonki

Składniki:

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • pół kostki świeżych drożdży (około 50 g)

  • 5 łyżek masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka 

  • sól

Nadzienie:

  • 100 g masła

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 2 łyżki cynamonu

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Klasyczne drożdżówki z serem. Można użyć twarogu z wiaderka, ale tylko pod 1 warunkiem

Klasyczne drożdżówki z serem. Można użyć twarogu z wiaderka, ale tylko pod 1 warunkiem

Przygotowanie:

  1. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, które robi się ze świeżych drożdży, trzeba zacząć od sporządzenia rozczynu. W misce dokładnie wymieszajcie rozkruszone drożdże z łyżką cukru i mąki, a całość zalejcie ciepłym mlekiem i zamieszajcie jeszcze raz. Odstawcie w ciepłe miejsce.

  2. W międzyczasie przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajko oraz 2 żółtka i resztę cukru. Wymieszajcie i dokładnie ubijcie - to właśnie temu cynamonki zawdzięczają swoją puszystość. Roztopcie masło i odstawcie, by wystygło. 

  3. Dodajcie teraz rozczyn i mleko. Zamieszajcie i zabierzcie się za wyrabianie ciasta. Następnie zacznijcie powoli wlewać do niego roztopione masło (pamiętajcie, że musi być chłodne - absolutnie nie wlewajcie gorącego). 

  4. Teraz czas na porządne wyrabianie. Należy to robić tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się lepić do rąk. Gdy osiągnie już taką konsystencję, przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  5. Gdy ciasto będzie rosło, wy przygotujcie nadzienie. Najpierw należy roztopić pół kostki masła - powoli, by go nie przypalić. Teraz wsypcie po 2 łyżki cukru waniliowego i cynamonu oraz pół szklanki zwykłego cukru. Wymieszajcie, aż cukier się rozpuści i odstawcie. 

  6. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na podsypaną mąką stolnicę i wyróbcie jeszcze przez kilka minut.

  7. Po tym czasie podzielcie ciasto na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkujcie w kształt kwadratu o grubości 1 centymetra. 

  8. Każdy kawałek posmarujcie obficie cynamonowym nadzieniem i zwińcie, zaczynając od dłuższych boków tak, by powstała rolada. Podzielcie ją na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. „Ślimaczki” połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie ściereczką i poczekajcie jeszcze pół godziny, aż wyrosną. 

  9. Blachę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 20-30 minut, zależnie od tego, jaka jest moc waszego pieca. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. 

Po upieczeniu warto je jeszcze polać lukrem dla dekoracji. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Ile drożdży użyć do ciasta drożdżowego? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiajcie ciasto tak, by było elastyczne i sprężyste....

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...