Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetyczne przepisy

Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady:

Zobacz także
Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Zrzucicie nawet 10 kg w 7 dni. Efekty diety jabłkowej są spektakularne

Chcecie zrzucić 8kg w 7 dni? Zastosujcie dietę jabłkową 

Przepis na faszerowaną cukinię

Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Przecier pomidorowy
  • Ser mozzarella light
  • Ketchup łagodny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół.
  2. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.
  5. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie.
  6. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał.
  7. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie przygotowany farsz z mięsa mielonego, a na wierzchu połóżcie plastry mozzarelli.
  8. Gotowe cukinie połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 15 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

jednogarnkowe danie z mielonym indykiem przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
Jednogarnkowe dania to coś, co panie domu kochają najbardziej. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a na dodatek minimalizuje liczbę naczyń, które trzeba później umyć!

Do przyrządzenia tej aromatycznej i smakowitej potrawy z mielonego indyka wystarczy jedna patelnia! To idealny pomysł na obiad nie tylko dla tych, którzy jeszcze nie dorobili się zbyt wielu naczyń, ale również dla tych, którzy ponad wszystko cenią swój czas. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut!  Przepis na jednogarnkowe danie z mielonym indykiem Będziesz potrzebować 400 gramów mięsa mielonego z indyka 200 gramów ryżu 200 gramów mrożonej mieszanki warzyw chińskich 500 ml passaty pomidorowej 150 gramów startej mozzarelli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, suszona pietruszka Przygotowanie Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso mielone z indyka. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Smaż mięso przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj mrożoną mieszkankę warzyw chińskich. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 10 minut, aż do miękkości warzyw.  Po upływie tego czasu do mięsa dodaj passatę pomidorową. Ponownie dopraw solą, pieprzem, papryką, a także suszoną pietruszką i dokładnie wymieszaj.  W niewielkim garnku umieść wodę i postaw go na kuchence. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj sól, a następnie ryż. Gotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jeśli jednak chcesz, żeby danie rzeczywiście było jednogarnkowe pomiń ten etap.  Ugotowany (lub surowy) ryż zmieszaj z mięsem i warzywami. Całość duś pod pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut lub do miękkości ryżu. Na sam koniec gotowania do dania dodaj startą mozzarellę. Smacznego!

papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis! Sposób na faszerowaną paprykę Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu! Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki: 0,5 kg mielonego mięsa 6 jajek 5 czerwonych papryk 2 kiełbasy 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Papryka ostra mielona Przyprawa do grilla Sól Pieprz Przygotowanie Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy...

pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....