Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl

Dietetyczne przepisy

Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady:

Przepis na faszerowaną cukinię

Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Przecier pomidorowy
  • Ser mozzarella light
  • Ketchup łagodny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół.
  2. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.
  5. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie.
  6. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał.
  7. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie przygotowany farsz z mięsa mielonego, a na wierzchu połóżcie plastry mozzarelli.
  8. Gotowe cukinie połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 15 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: