Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 16, 2021

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetyczne przepisy

Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady:

Zobacz także

Przepis na faszerowaną cukinię

Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Przecier pomidorowy
  • Ser mozzarella light
  • Ketchup łagodny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół.
  2. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.
  5. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie.
  6. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał.
  7. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie przygotowany farsz z mięsa mielonego, a na wierzchu połóżcie plastry mozzarelli.
  8. Gotowe cukinie połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 15 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze