Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl
Dietetyczne przepisy
Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady:
Przepis na faszerowaną cukinię
Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
- 2 małe cebule
- 2 cukinie średniej wielkości
- 1 puszka pomidorów krojonych
- Przecier pomidorowy
- Ser mozzarella light
- Ketchup łagodny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół.
- Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.
- Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie.
- Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał.
- W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie przygotowany farsz z mięsa mielonego, a na wierzchu połóżcie plastry mozzarelli.
- Gotowe cukinie połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 15 minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: