Wiele przepisów na ciasta zawiera w liście składników cukier wanilinowy. A może waniliowy? Zwróciliście kiedyś uwagę na to, jak on się właściwie nazywa? Co więcej, w sklepach można kupić zarówno cukier wanilinowy, jak i cukier waniliowy. Na czym polega różnica między nimi? Sprawdźcie.

Cukier wanilinowy – z czego się składa?

Najczęściej w sklepach można kupić cukier wanilinowy. W jego skład wchodzi wanilina, którą można co prawda znaleźć w prawdziwej wanilii, ale pozyskuje się ją w sztuczny sposób ze związków, które nie mają nic wspólnego z wanilią – na przykład z eugenolu i ligniny. Dzięki temu wanilina jest znacznie tańsza od wanilii, dlatego tak chętnie stosuje się do produkcji cukru o smaku wanilii.

Wpływ waniliny na organizm

Niestety, wanilina jest gorsza od wanilii nie tylko ze względu na jakość. Ta substancja często wywołuje reakcje alergiczne, takie jak egzema, wysypka i podrażnienie skóry. W USA wanilina znajduje się na liście rejestru Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Dlatego warto zrezygnować z cukru wanilinowego na rzecz tego zawierającego wanilię.

Prawdziwy cukier waniliowy – właściwości

Szukając prawdziwego cukru waniliowego zwracajcie uwagę przede wszystkim na jego skład. W takim cukrze zawartość wanilii powinna wynosić co najmniej 27 procent. Cukier waniliowy jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ wanilia pomaga w leczeniu różnych dolegliwości. Przyniesie ulgę w bólach stawów i poprawi samopoczucie, ponieważ wpływa pozytywnie na kondycję psychiczną.

Zobacz także:

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Cukier waniliowy można kupić w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Polecamy zrobić go w domu, ponieważ gotowy cukier waniliowy jest dość drogi. Ceny niewielkich saszetek z tym składnikiem wahają się od 1,30 do 1,50 zł.

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 świeże laski wanilii

Polecamy wam zaopatrzyć się w laski wanilii w sklepach internetowych, ponieważ tam często są one o wiele tańsze, niż w supermarketach.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie cukier do słoika. Każdą laskę wanilii przetnijcie wzdłuż na pół i wyjmijcie z niej ziarenka. Dodajcie je do cukru.
  2. Łupiny z lasek wanilii potnijcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do słoika z cukrem. Zakręćcie słoik i mocno nim potrząśnijcie kilka razy, by składniki się wymieszały.
  3. Odstawcie słoik na minimum tydzień, zanim zaczniecie go używać do przygotowywania ulubionych deserów i wypieków.

Czytaj także: