Wiele przepisów na ciasta zawiera w liście składników cukier wanilinowy. A może waniliowy? Zwróciliście kiedyś uwagę na to, jak on się właściwie nazywa? Co więcej, w sklepach można kupić zarówno cukier wanilinowy, jak i cukier waniliowy. Na czym polega różnica między nimi? Sprawdźcie.
Cukier wanilinowy – z czego się składa?
Najczęściej w sklepach można kupić cukier wanilinowy. W jego skład wchodzi wanilina, którą można co prawda znaleźć w prawdziwej wanilii, ale pozyskuje się ją w sztuczny sposób ze związków, które nie mają nic wspólnego z wanilią – na przykład z eugenolu i ligniny. Dzięki temu wanilina jest znacznie tańsza od wanilii, dlatego tak chętnie stosuje się do produkcji cukru o smaku wanilii.
Wpływ waniliny na organizm
Niestety, wanilina jest gorsza od wanilii nie tylko ze względu na jakość. Ta substancja często wywołuje reakcje alergiczne, takie jak egzema, wysypka i podrażnienie skóry. W USA wanilina znajduje się na liście rejestru Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Dlatego warto zrezygnować z cukru wanilinowego na rzecz tego zawierającego wanilię.
Prawdziwy cukier waniliowy – właściwości
Szukając prawdziwego cukru waniliowego zwracajcie uwagę przede wszystkim na jego skład. W takim cukrze zawartość wanilii powinna wynosić co najmniej 27 procent. Cukier waniliowy jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ wanilia pomaga w leczeniu różnych dolegliwości. Przyniesie ulgę w bólach stawów i poprawi samopoczucie, ponieważ wpływa pozytywnie na kondycję psychiczną.
Zobacz także:
Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Cukier waniliowy można kupić w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Polecamy zrobić go w domu, ponieważ gotowy cukier waniliowy jest dość drogi. Ceny niewielkich saszetek z tym składnikiem wahają się od 1,30 do 1,50 zł.
Składniki:
- 200 g cukru
- 4 świeże laski wanilii
Polecamy wam zaopatrzyć się w laski wanilii w sklepach internetowych, ponieważ tam często są one o wiele tańsze, niż w supermarketach.
Przygotowanie:
- Wsypcie cukier do słoika. Każdą laskę wanilii przetnijcie wzdłuż na pół i wyjmijcie z niej ziarenka. Dodajcie je do cukru.
- Łupiny z lasek wanilii potnijcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do słoika z cukrem. Zakręćcie słoik i mocno nim potrząśnijcie kilka razy, by składniki się wymieszały.
- Odstawcie słoik na minimum tydzień, zanim zaczniecie go używać do przygotowywania ulubionych deserów i wypieków.
Czytaj także: