Cukier waniliowy i wanilinowy to nie samo. Też daliście się nabrać? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy

Cukier waniliowy i wanilinowy to nie samo. Też daliście się nabrać? Czym się różnią?

Kupujecie cukier waniliowy? A może wanilinowy? Sprawdźcie, jaka jest pomiędzy nimi różnica.

Wiele przepisów na ciasta zawiera w liście składników cukier wanilinowy. A może waniliowy? Zwróciliście kiedyś uwagę na to, jak on się właściwie nazywa? Co więcej, w sklepach można kupić zarówno cukier wanilinowy, jak i cukier waniliowy. Na czym polega różnica między nimi? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cukier wanilinowy – z czego się składa?

Najczęściej w sklepach można kupić cukier wanilinowy. W jego skład wchodzi wanilina, którą można co prawda znaleźć w prawdziwej wanilii, ale pozyskuje się ją w sztuczny sposób ze związków, które nie mają nic wspólnego z wanilią – na przykład z eugenolu i ligniny. Dzięki temu wanilina jest znacznie tańsza od wanilii, dlatego tak chętnie stosuje się do produkcji cukru o smaku wanilii.

Zobacz także
Jak rozpoznać, czy jesteście już uzależnieni od kawy? FB: od tego produktu, który spożywacie codziennie

Jak rozpoznać, czy jesteście już uzależnieni od kawy? Zwróćcie uwagę na te objawy

Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie

Jakie dodatki do tatara? Te trzy produkty dodajcie koniecznie, resztę opcjonalnie

Wpływ waniliny na organizm

Niestety, wanilina jest gorsza od wanilii nie tylko ze względu na jakość. Ta substancja często wywołuje reakcje alergiczne, takie jak egzema, wysypka i podrażnienie skóry. W USA wanilina znajduje się na liście rejestru Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Dlatego warto zrezygnować z cukru wanilinowego na rzecz tego zawierającego wanilię.

Prawdziwy cukier waniliowy – właściwości

Szukając prawdziwego cukru waniliowego zwracajcie uwagę przede wszystkim na jego skład. W takim cukrze zawartość wanilii powinna wynosić co najmniej 27 procent. Cukier waniliowy jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ wanilia pomaga w leczeniu różnych dolegliwości. Przyniesie ulgę w bólach stawów i poprawi samopoczucie, ponieważ wpływa pozytywnie na kondycję psychiczną.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Cukier waniliowy można kupić w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Polecamy zrobić go w domu, ponieważ gotowy cukier waniliowy jest dość drogi. Ceny niewielkich saszetek z tym składnikiem wahają się od 1,30 do 1,50 zł.

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 świeże laski wanilii

Polecamy wam zaopatrzyć się w laski wanilii w sklepach internetowych, ponieważ tam często są one o wiele tańsze, niż w supermarketach.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie cukier do słoika. Każdą laskę wanilii przetnijcie wzdłuż na pół i wyjmijcie z niej ziarenka. Dodajcie je do cukru.
  2. Łupiny z lasek wanilii potnijcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do słoika z cukrem. Zakręćcie słoik i mocno nim potrząśnijcie kilka razy, by składniki się wymieszały.
  3. Odstawcie słoik na minimum tydzień, zanim zaczniecie go używać do przygotowywania ulubionych deserów i wypieków.

Czytaj także:

Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku
Cukier waniliowy czy wanilinowy? To odwieczna zagwostka wielu gospodyń domowych. Wbrew pozorom oba świetnie sprawdzają się w kuchni, a różnica wynika z jednego prostego powodu.

Ciasta, ciasteczka, drożdżówki z kruszonką czy desery to wyjątkowe słodkości, które urzekają przede wszystkim niezwykłym aromatem i słodkim smakiem. To wszystko za sprawą wyjątkowej wanilii. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie pichcenia bez tego składnika. Jednak wszyscy wiedzą, że cukier waniliowy różni się od wanilinowego! Waniliowy dodatek do słodkości Obowiązkowym artykułem spożywczym we wszystkich kuchniach jest cukier waniliowy. Nadaje on wypiekom wyjątkowego aromatu, dzięki któremu są one jeszcze lepsze. Poza tym ten dodatek idealnie sprawdza się również w kruszonce do ciasta drożdżowego, domowego budyniu czy różnych deserów. W sprzedaży można się spotkać z dwoma produktami, dość podobnymi, a mianowicie cukrem waniliowym oraz wanilinowym.  Różnica pomiędzy cukrem waniliowym a wanilinowym Niewiele osób zwraca uwagę na ten szczegół podczas zakupów, a jest to dość znaczna różnica, nie tylko w kwestii dodatkowej literki „n” w nazwie. Kupienie prawdziwego cukru waniliowego jest utrudnione, gdyż w prawdziwej wersji kosztuje dość sporo. Taka sytuacja wynika z kosztu prawdziwej wanilii, która jest droga. Z tego powodu producenci postanowili produkować tańszy odpowiednik, a mianowicie wanilinę. Z jej dodatkiem powstaje popularny i najczęściej goszczący w domu cukier wanilinowy. Najprościej mówiąc jest mniej kosztowną podróbką oryginalnego cukru z prawdziwą laską wanilii. Produkcja waniliny Wanilina tańszym zamiennikiem autentycznej wanilii. Wanilina powstaje z miazgi drzewnej poprzez proces eliminacji ligniny w produkcji papieru. Jest wykorzystywana do produkcji cukru wanilinowego, ale również do różnych kosmetyków. Jej stosowanie może być ryzykowne dla skóry, gdyż może ją podrażniać oraz wywoływać...

Kisiel mleczny
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiedyś kisiel mleczny? Z łatwością zrobicie go w kilka minut
Przyrządzany na bazie mleka, wanilii i mąki ziemniaczanej kisiel to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Ten żelujący deser z łatwością zrobicie w domu.

Kisiel mleczny to nic innego jak znany wam wszystkim budyń . Często sięgacie po niego w marketach i przyrządzacie w domowym zaciszu, łącząc ukryty w saszetce proszek z mlekiem. Okazuje się jednak, że ten przepyszny i dziecinnie prosty deser możecie zrobić bez udziału sklepowej mieszanki. Jak? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Czekoladowy, waniliowy oraz śmietankowy – jego smak uwielbia każdy, bez względu na wiek. Nie ulega wątpliwości, że w świecie cukierniczym kisiel mleczny odgrywa znaczącą rolę. Choć zazwyczaj spożywacie go solo, budyń idealnie sprawdza się przecież jako składnik przepysznych deserów – karpatki, szarlotki, tiramisu, sernika oraz drożdżówek.  Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Niewiele różni się od receptury widniejącej na gotowych proszkach budyniowych. Potrzebujecie tylko 4 składników. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, no może oprócz laski wanilii. Przepis na domowy kisiel mleczny Składniki: 500 ml mleka 2 łyżek cukru 1 laski wanilii 3 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: W rondelku umieśćcie 400 ml mleka, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Całość zagotujcie, a następnie wyjmijcie z mleka wanilię. W dowolnym naczyniu (może być szklanka, kubek lub słoik) umieśćcie pozostałe 100 ml mleka, a następnie dodajcie do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Gotowa mikstura powinna być pozbawiona grudek. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do gotującego się mleka. Pod rondelkiem zmniejszcie ogień. Całość energicznie wymieszajcie. Kiedy kisiel zgęstnieje, przelejcie go wprost do wypłukanych pucharków deserowych. Pamiętajcie, by nie trzymać go na ogniu zbyt długo i cały czas energicznie mieszać. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia. Gotowy kisiel mleczny możecie wzbogacić o ulubione...

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Czy można zawekować gołąbki? Podpowiadamy, jak przygotować gołąbki ze słoika
Gołąbki ze słoika można przygotować samodzielnie - nie musicie sięgać po te ze sklepu.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Ich przygotowanie wymaga jednak odrobiny czasu i pracy. Można jednak ugotować gołąbki wcześniej, a następnie je zawekować, aby były gotowe zawsze wtedy, kiedy będziecie mieli na nie ochotę. To świetny sposób na szybki obiad w dni, kiedy nie macie na nic czasu. Gołąbki ze słoika Gołąbki w słoiku to standard w sklepach spożywczych. Bardzo często można dostać gotowe gołąbki, które wymagają jedynie podgrzania. Nie da się jednak ukryć, że gotowe dania sklepowe często wzbogacone są dużą ilością wzmacniaczy smaku, konserwantów i innej chemii. Można jednak przygotować gołąbki ze słoika samodzielnie. Poświęćcie jeden dzień na gotowanie zapasów, aby mieć gotowe obiady nawet na kilka tygodni. Jak zawekować gołąbki?  Danie należy przygotować w ten sam sposób i według tego samego przepisu, który stosujecie najczęściej. Mogą to być gołąbki po litewsku , gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem czy gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami .  Warto jednak pamiętać, że gołąbki, które umieścicie w słoiku powinny być mniejsze niż te tradycyjne. W tym celu warto kupić mniejszą główkę kapusty na gołąbki lub przyciąć liście. Bardzo ważnym elementem wekowania gołąbków jest także konsystencja farszu: nie może on być zbyt rozgotowany, ponieważ gołąbki będą podgrzewane podwójnie. Raz w pierwszej fazie przygotowania, a następnie podczas podgrzewania po wyjęciu ze słoika. Do wekowania nieszczególnie nadają się gołąbki bez zawijania – kapusta stanowi tu barierę zapobiegającą nadmiernemu rozmiękaniu farszu. Wekowanie - na czym polega? Wekowanie to nic innego jak pasteryzowanie żywności, aby dłużej zachowała swoją świeżość. Można to zrobić poprzez włożenie zakręconych...