posiłek jedzenie
Adobe Stock
Newsy

Cudzoziemcy są zaskoczeni tym zwyczajem kulinarnym Polaków. Nas to w ogóle nie dziwi. A co wy sądzicie?

Co kraj to inny obyczaj. Każda z kultur ma swoje charakterystyczne dania, które mogą być dla cudzoziemców nieco niezrozumiałe. Turyści widząc przysmak Polaków, są niekiedy wręcz zaskoczeni takim sposobem podania. Sprawdźcie czy wy też jecie taki zestaw!

Każdy kraj czy region w swojej tradycji ma charakterystyczne potrawy, które są mniej lub bardziej popularne poza ich okręgiem. Łączenie pewnych smaków dla osób spoza danej grupy może być nieco zaskakujące, a nawet szokujące. Podobnie jest w przypadku Polaków, którzy zajadają się makaronem z białym serem oraz cukrem. Ten zestaw zadziwia turystów, gdyż połączenie tych smaków jest dosyć kontrowersyjne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pochodzenie makaronu 

Bez wątpienia stolicą makaronu są Włochy. Mieszkańcy tego kraju wręcz szczycą się tym produktem, który jest sławny na całym świecie. Jednak uważają, że sposób ich przygotowywania jest najpoprawniejszy. Gdy spotykają się w innych rejonach z innym sposobem podania tego produktu są dość zaskoczeni, a niekiedy nawet zbulwersowani. Uważają, że łączenie makaronu z pewnymi składnikami jest wręcz karygodne. Pasta, tak jak i inne włoskie potrawy, czyli pizza bądź focaccia, są swojego rodzaju daniem narodowym. Uznawane za Włochów za świętość w dziedzinie kulinarnej. 

Rodzaje makaronu

O kształtach makaronu można napisać książkę. Jest szereg rodzajów tego produktu, a każdy z nich jest przypisany do innego dania bądź sosu. Wśród tych form można wyróżnić, takie jak: 

  • spaghetti- długie nitki,
  • tagliatelle- makaron wstążki,
  • fusilli- makaron świderki,
  • penne- makaron rurki,
  • conchiglioni- muszle makaronowe,
  • kokardki,
  • czy lasagne- płaty makaronu.

Podczas zakupów, można się spotkać również z innymi kształtami. Wybór odpowiedniego zależy od przygotowywanego dania bądź ulubionej formy.

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Najpopularniejsze sosy do makaronu

Włosi nie wyobrażają sobie podania makaronu z czymś innym niż sos. W ich przepisach można znaleźć szereg różnych wariantów tego dodatku. Każdy z nich charakteryzuje się czymś innym, ale wszystkie są równie smaczne. Do najsłynniejszych sosów należą:

  • marinara - klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół; najlepiej komponuje się z makaronem spaghetti,
  • bolognese - jeden z najpopularniejszych sosów, jego sekretne jest długie oraz powolne gotowanie, składa się z mięsa mielonego, boczku wędzonego, pomidorów, włoszczyzny i ziół,
  • arrabbiata - sos pomidorowy z chilli, jeden z włoskich klasyków, mimo iż nazwa nazwa kojarzy się z krajami arabskimi to jednak wywodzi się od włoskiego przymiotnika- wściekły,
  • carbonara - sos przyrządzony na bazie wędzonego boczku oraz żółtek z dodatkiem przypraw,
  • a także różnego rodzaju pesto, jak bazyliowe bądź pomidorowe.

Polska wersja pasty 

Polacy mają swój sposób na serwowanie makaronu. Niektórzy dziwią się takim sposobem podania, a turyści są wręcz w szoku, a to wszystko za sprawą dodatków. Jednym z ulubionych połączeń naszych rodaków, jest makaron z twarogiem posypany cukrem. Taki wariant dania na słodko jest zadziwiający, ale w smaku przepyszny i szybki do przyrządzenia. Idealnie sprawdza się dla osób zabieganych. A czy wy próbowaliście tego połączenia?
 

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy
Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom? Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu. Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti. Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać. Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku. Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara? Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary. Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany. Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary. Przepis na spaghetti carbonarę Składniki: Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku Pieprz Sól Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz 4 jaja wiejskie Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego Przygotowanie: Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.   Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

Makaron
Pixabay/RitaE
Newsy
Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Właśnie w makaron Polacy zaopatrywali się w pierwszej kolejności na początku pandemii.

Każdy z was lubi z pewnością szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znalezionych w kuchni. Takim produktem jest makaron, na pewno macie go w domowej spiżarce. Makaron ma długą historię Spaghetti przypomina historię makaronu, która jest długa i skręcona. Do dziś dnia wiele krajów walczy o miano pierwszego, który makaron wymyślił. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik. Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uważani są za prawdziwych królów makaronu. Makaron to najstarszy produkt żywieniowy. Mógł on być przyrządzany już 4000 lat temu. Legenda mówi, że do Europy sprowadził go Marco Polo. Według niektórych świadectw, już wiele wieków wcześniej makaron był znany starożytnym Rzymianom. Ten pokarm, przyrządzany z mieszaniny wody i mąki, a następnie suszony, znali także Arabowie. Inna teoria głosi, że to dzięki nim trafił on na południe Europy, m.in. do Włoch. Współcześnie właśnie Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu. Dziś kuchnia włoska rozróżnia blisko sto jego rodzajów. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak i pomidory. Inny makaron do sosów śmietanowych, inny do bazy z pomidorów Makarony można podzielić głównie przez wzgląd ich użyteczności wobec różnych potraw. Innego rodzaju użyjecie do śmietany z koperkiem i łososiem, a innego do klasycznego spaghetti ze świeżych, smażonych pomidorów. Można wyróżnić jego rozmaite odmiany. Rodzaje, z których korzysta się najczęściej to: Linguini ...

Jak odgrzać wczorajszy makaron?
Adobe Stock
Newsy
Jak odgrzać wczorajszy ryż albo makaron? Zróbcie tak, a będą smakować jak świeżo zrobione
Jeśli znowu ugotowaliście za dużo makaronu lub ryżu nie martwcie się. Z łatwością odgrzejecie je na drugi dzień.

Fanom makaronowych obiadów z pewnością nieraz zdarzyło się ugotować go za dużo. W efekcie połowa tego, co ugotowaliście lądowała w lodówce lub, co gorsza, w koszu. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o ryż. Na szczęście oba produkty da się bardzo łatwo i szybko podgrzać.  Jak podgrzać wczorajszy makaron? Jeśli jest to zwykły makaron lub ryż (bez sosu) wystarczy, że umieścicie go w sitku i zanurzycie we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Tak przygotowany możecie od razu wykładać na talerze. Jeśli jednak chcecie podgrzać produkt z sosem, istnieją na to dwa sposoby. Pierwszy to oczywiście umieszczenie dania na patelni i podlanie go odrobiną przegotowanej wody (lub śmietanki). Po kilku minutach powinien być gotowy do jedzenia. Pamiętajcie jednak, by cały czas go mieszać, inaczej się przypali. Drugim sposobem na odgrzanie makaronu lub ryżu z sosem jest umieszczenie go w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu potrawa będzie gotowa do spożycia. Przepis na spaghetti carbonara Na jeden z powyższych sposobów śmiało możecie odgrzać domową carbonarę. Nie bójcie się więc przygotować jej więcej. Obiad z głowy na co najmniej 2 dni. Będziecie potrzebować: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko,...