bananowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy

Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują

A co, gdyby tak ukryć rozdrobionego banana w serniku? Oto idealna propozycja dla wielbicieli tych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno. Co powiecie na sernik bananowy z kuszącą pianką o smaku batonika milky way?

Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bananowy sernik z pianką milky way

Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować.

Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Masa bananowa:

  • ½ kg twarogu mielonego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 banany (dojrzałe)
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 budyń bananowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pianka Milky Way:

  • 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki
  • 3 batoniki milky way
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 śmietana fiks
  • Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto.
  2. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.
  3. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  4. Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować.
  5. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko krótko wymieszać.
  6. Nie miksować długo, aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza (wtedy sernik może popękać).
  7. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową i wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika.
  8. Piec około 50 minut. Dobrze wystudzić.
  9. Pianka Milky Way: Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka. Wlać 3 łyżki śmietany kremówki. Podgrzać cały czas mieszając - do momentu rozpuszczenia batoników. Nie gotować!
  10. Odstawić do przestudzenia. Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno. Uważać żeby nie przebić śmietany - może się zważyć.
  11. Pod koniec, dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, dobrze całość wymieszać.
  12. Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce.
pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

sernik zebra z rosą
Gotujmy.pl
Newsy
Przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą. Czym jest „rosa”? Sprawdźcie a będziecie zadziwieni
Lubicie serniki? Przygotujcie na święta ten oto przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą. Zapewne zastanawiacie się, czym jest owa „rosa”? Czytajcie dalej a wszystko będzie jasne.

Święta wielkanocne już za 2 tygodnie. To dobry moment, żeby zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Co powiecie na ten oto przepyszny świąteczny sernik zebra z rosą? Ciasto smakuje naprawdę wybornie i będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Jak je przygotować? Sprawdźcie! Sernik zebra z rosą Sernik zebra z rosą to świetna propozycja na Wielkanoc. Będzie smakował przepysznie w połączeniu z aromatyczną kawą lub herbatą. Przygotowanie takiego sernika nie jest trudne – wymaga jednak chwili poświęcenia i uwagi. Przyznajcie jednak, że efekt wizualny powala. Sprawdziliśmy – to ciasto jest naprawdę pyszne i na pewno zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach. Jak je upiec? Wyjaśniamy krok po kroku! Składniki: ok. 20 herbatników kakaowych Na zebrę: 1 kg sera do sernika i naleśników 4% tłuszczu 340 g jogurtu greckiego 2 łyżki budyniu waniliowego 2 jajka 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki napoju czekoladowego instant (w proszku) 1 czubata łyżka budyniu waniliowego Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Wyłożyć formę papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. W misce umieścić twaróg, dodać jogurt a także dwie łyżki budyniu, cukier oraz jajka i żółtka. Wymieszać i chwilę miksować. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy napój czekoladowy a do drugiej budyń. Obie części masy mieszamy, ale osobno. Porcje masy kłaść małą łyżką wazową lub inną na środku formy na przemian jasną i ciemną i tak do wyczerpania mas. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Pod koniec czasu ubić pianę z białek i cukru i wyjąc delikatnie formę z piekarnika. Pianę smarujemy na wierzchu i ząbkowaną łopatką zrobić wzorek. Blachę...

Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Pixabay
Newsy
Przepis na pyszny sernik kokosowe bueno. Goście będą się nim zajadać ze smakiem
Macie ochotę na sernik? Ten z naszego przepisu jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotujcie go na święta a każdy poprosi o dokładkę!

Już za tydzień Wielkanoc. Czy myśleliście już, jakie upiec ciasta? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na obłędnie delikatny i kremowy sernik kokosowe bueno. To proste i pyszne ciasto praktycznie robi się samo a jego smak dosłownie powala na kolana. Sernik kokosowe bueno Sernik kokosowe bueno to pyszne i proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Świetnie się będzie komponowało z popołudniową kawą i herbatą. Ciasto jest kremowe, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch! Składniki: Tortownica 24cm 150g herbatników kakaowych 100g orzechów włoskich 100g margaryny 3 łyżki cukru 500g sera białego 100ml mleka kokosowego 100ml śmietany kremówki 30% 120g cukru pudru 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego 70g wiórek kokosowych 240g kremu bueno 100g margaryny palmy 1 czekolada mleczna 1/3 tabliczki białej czekolady Kilka orzechów do dekoracji Przygotowanie: Spód: Herbatniki kruszymy wraz z dodatkiem orzechów. Margarynę topimy, po czym łączymy z kruszonką. Spód tortownicy wykładamy papierem i masą ciasteczkową. Całość wkładamy do lodówki. Ser: Żółtka, mleczko kokosowe, kremówkę, margarynę i cukier puder mieszamy mikserem. Dodajemy ser, budyń śmietankowy oraz olejek. Mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kokosem, drugą miksujemy z kremem kinder bueno. Białka ubijamy ze szczyptą soli i również dzielimy na dwie części. Łączymy z jedną i drugą masą. Wykładamy na spód ciasteczkowy najpierw masę bueno, a następnie masę kokosową. Sernik pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...