ciasto drożdżowe
Pexels
Newsy

Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne

Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką, to wspomnienie czasów dzieciństwa. Podawane z ciepłym mlekiem, smakowały najlepiej. Sprawdźcie patent na idealne ciasto!

Ciasto drożdżowe bywa nieraz kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cała praca poszła na marne. To rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu, a przede wszystkim odpowiedniego podejścia. Dzięki temu trikowi, drożdżówka zawsze wyjdzie idealna.

Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego potrzeba kilku kluczowych składników, a są to:

  • jajka,
  • mleko,
  • mąka,
  • cukier,
  • masło,
  • drożdże.

Może być ono przyrządzone na wiele sposobów. Można zrobić je z serem, ze śliwkami, wiśniami, jagodami, czekoladą lub po prostu kruszonką. Jeszcze ciepła smakuje najlepiej!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Drożdże to niepozorne źródło witamin 

Drożdże wbrew pozorom są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B. Poza tym stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w ich składzie można również znaleźć takie składniki jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, chrom czy selen. Dzięki bogatemu składowi są idealne dla osób mających problemy z włosami bądź skórą.

Zastosowanie drożdży poza kuchnią

Produkt ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie każdy wie iż drożdże, dzięki swoim cennym wartościom, mogą być również wykorzystywane w innych celach. Przykładowo mogą być użyte jako:

  • odżywcze maseczki - idealnie sprawdzą się dla osób mających problemy z trądzikiem, gdyż pomagają w pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników.
  • napój z drożdży - picie mikstury przygotowanej na bazie drożdży świetnie wzmocni włosy, a także poprawi jakość cery.
  • naturalny nawóz do roślin doniczkowych - dzięki nim kwiaty będą bujnie oraz zdrowo rosły.

Zobacz także

Jeden krok do idealnego ciasta drożdżowego

Przygotowywanie drożdżówki rozpoczyna się od zrobienia rozczynu z drożdży. Do jego wykonania zazwyczaj potrzebne są drożdże, mleko, odrobina mąki oraz cukru. Jeśli zależy wam, aby ciasto było delikatne, sprężyste i pyszne wystarczy wówczas wymienić jeden składnik.

Zamiast zalewać drożdże mlekiem, dodajcie do nich kefir. To gwarancja udanej drożdżówki, gdyż na nim zawsze wychodzi idealnie. Poza tym ciasto również przez dłuższy czas zachowa swoją świeżość.          
                                                                                        

Komentarze
czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Przeczytaj
drożdże rozpuszczone w mleku dla zdrowia
Adobe Stock
Zdrowie Rozpuść to w mleku i pij przez miesiąc. Zaskakujące, co możesz dzięki temu zyskać
Niektórzy mówią „pij mleko, będziesz wielki”. My nieco przekształciliśmy to stwierdzenie w „pij mleko z drożdżami, będziesz zdrowy”. Ten napój może bowiem naprawdę korzystnie wpływać na twój organizm.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże to przepis stary jak świat. Stosowały go nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, bo drożdże to wspaniała i zdrowa alternatywa dla wyniszczających wątrobę tabletek i suplementów. Ich niesamowite właściwości mogą bowiem sprawić, że twoje ciało zyska nowy blask nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz. Drożdże drożdżom nierówne Wszystkie drożdże dostępne na rynku są zdrowe, jednak z niektórymi ich rodzajami powinno się wyjątkowo uważać. Bowiem drożdży piekarniczych, które tak powszechnie dodajemy do ciasta, pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Najlepsze i jednocześnie najbezpieczniejsze dla organizmu okazują się drożdże piwowarskie. Drożdże i ich cenne wartości odżywcze Można powiedzieć, że drożdże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witamin z gruby B . Na tym jednak nie koniec ich zalet. Znajdujące się w nich żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witamina H, potrafią zdziałać cuda w każdym organizmie. Picie drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik. Z powodzeniem można więc przyrządzać tę miksturę swoim nastoletnim dzieciom, a przy okazji zostawić coś dla siebie. Bowiem drożdże to również idealny sposób na piękne, lśniące i mocne włosy . Produkt ten hamuje także ich siwienie i wypadanie. Drożdże mogą pozytywnie wpłynąć nie tylko na twój wygląd Napój może jednak poprawić nie tylko twój wygląd. Jeśli często zmagasz się z przemęczeniem i migreną , także powinnaś spróbować tego sposobu. Warto również wspomnieć, że drożdże pomagają w leczeniu rozmaitych chorób układu krążenia oraz pobudzają funkcjonowanie układu...

Przeczytaj
drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

Przeczytaj
Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...

Przeczytaj