napar
Adobe Stock
Newsy

Cudowny przepis na napój oczyszczający nerki i wątrobę. Szybko usuwa z organizmu toksyny, złogi i kamienie

Zwolennicy naturalnych metod uważają, że regularne stosowanie kuracji nie tylko odciąży nerki, wątrobę czy jelita, ale również zwiększy ich sprawność, poprawi stan skóry czy wzmocni odporność. Żaden lek nie zadziała tak kompleksowo!

Organizm, który przyjmuje znaczne ilości przetworzonego jedzenia, ma styczność z lekami czy detergentami, można śmiało porównać z zatłoczonym, zakorkowanym miastem. Usuwaniem szkodliwych czynników, które trafiają do ciała oraz jego oczyszczaniem, zajmują się przede wszystkim nerki i wątroba.

To człowiek ma w głównej mierze wpływ, w jakiej kondycji będą znajdować się te narządy po kilku latach. Nie trzeba stosować drastycznych kuracji i diet sokowych. Do naturalnego oczyszczenia organizmu wystarczą produkty, które są w każdej kuchni. 

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalne właściwości

Napój oczyszczający nerki i wątrobę składa się z dwóch cudownych produktów, które mają niezwykłe właściwości. Czosnek zwalcza wszelkie infekcje, chroni przed zawałem czy udarem, wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, a także hamuje rozwój bakterii w organizmie. Natomiast cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz naturalnie przyśpiesza samooczyszczanie organizmu.

Cudowny napój, który w naturalny sposób oczyszcza z toksyn

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 150 g czosnku
  • 500 ml przegotowanej wody

Wykonanie:

  1. Cytryny dokładnie umyjcie, aby ze skórki pozbyć się szkodliwych substancji.
  2. Następnie pokrójcie je na kawałki, usuńcie nasiona. Kawałki cytryny włóżcie do blendera.
  3. Do środka dodajcie obrane ząbki czosnku i wszystko razem zblendujcie.
  4. Tak uzyskaną pastę przenieście do litrowego słoika. Zalejcie ją wodą.
  5. Taki słoik dobrze zakryjcie, a później odstawcie na 24 godziny.
  6. Następnego dnia przecedźcie uzyskany syrop. Przechowujcie go w butelce w ciemnym miejscu.

Taki sok jest zalecany w dziennej dawce około 50 ml każdego poranka.

Wiele osób pije ten napój dla orzeźwienia. Musicie zachować ostrożność
AdobeStock
Newsy
Wiele osób pije ten napój dla orzeźwienia. Musicie zachować ostrożność
Wokół tego popularnego napoju krążą różne mity. Wierzyliście w nie?

Gdy doskwierają upały, wiele osób zamiast po zwykłą wodę sięga po różne napoje. Orzeźwiają i przynoszą ulgę, gdy temperatura na zewnątrz jest nie do zniesienia. Jednym z chętniej przyrządzanych napojów jest klasyczna woda z cytryną. Czy na pewno jej picie jest tak dobre dla zdrowia? Sprawdźcie. Czy woda z cytryną jest zdrowa? Nie można odmówić wodzie z dodatkiem cytryny prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witaminy C, która odpowiada nie tylko za odporność organizmu, ale także uszczelnianie naczyń krwionośnych . Z tego powodu woda z cytryną jest polecana szczególnie osobom, które mają bardzo kruche naczynia krwionośne i „pajączki” na ciele oraz twarzy. Dobrze jest zacząć pić wodę z cytryną właśnie latem, by przygotować organizm na jesień i pierwsze spadki odporności spowodowane kapryśną pogodą. Często poleca się picie wody z dodatkiem cytryny na czczo, tuż po przebudzeniu. Zwolennicy tego nawyku podkreślają, że taki napój usprawnia trawienie, zmniejsza wzdęcia i zaparcia oraz pozwala pozbyć się zgagi . Czy rzeczywiście picie wody z cytryną ma same zalety? Nie do końca. Fakty i mity na temat wody z cytryną Woda z dodatkiem cytryny jest polecana tak często, że jej właściwości praktycznie obrosły już w mity i legendy. Znaliście je wszystkie? Picie wody z cytryną – fakty: Zwiększa poziom witaminy C w organizmie Jest dobrym zamiennikiem soków i słodkich napojów – jeśli nie dodacie do niej cukru, to woda z cytryną nie ma praktycznie w ogóle kalorii. Nawadnia – warto ją pić zwłaszcza w upały ze względu na dużą dawkę elektrolitów nawadniających organizm. Oczyszcza z toksyn – już samo picie dużych ilości wody pozwala sprawniej pozbywać się toksyn i złogów z organizmu. Dodanie...

Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny
AdobeStock
Newsy
Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny
Moda na ten napój może być groźna – pogarsza on stan przy kilku poważnych chorobach.

Napój z kombuchy jest coraz popularniejszy zwłaszcza wśród osób, które interesują się medycyną niekonwencjonalną – głównie ze względu na fakt, że napój ten obrósł już w legendy na temat jego niesamowitych właściwości. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy? Sprawdźcie, kto nie powinien pić napoju z kombuchy. Co to jest kombucha? Kombucha to napój, który powstaje wskutek fermentacji cukru i herbaty dzięki grzybowi herbacianemu. Grzyb herbaciany (grzyb japoński) ma postać bladego kożuszka o galaretowatej konsystencji i składa się z drożdży i bakterii. Jak powstaje kombucha? Do zrobienia kombuchy potrzebna jest czarna herbata, cukier oraz grzyb herbaciany. Należy zaparzyć herbatę, posłodzić i ostudzić. Następnie dodaje się do niej grzyb, przykrywa i odstawia na około 6-8 dni – tyle zajmuje proces fermentacji. Ważne jest, by nie przygotowywać kombuchy w plastikowym lub metalowym naczyniu, ponieważ powstające w trakcie fermentacji kwasy organiczne mogłyby wejść w reakcję z tymi tworzywami. Co zawiera kombucha? W kombuchy znajdują się głównie cukry, kwasy organiczne oraz dwutlenek węgla, dzięki czemu napój jest lekko gazowany. Znajduje się w niej także witamina C i witaminy z grupy B oraz białko, aminokwasy, polifenole i tłuszcze. Czy kombucha jest zdrowa? Choć kombucha jest coraz popularniejsza, w jej przypadku należy zachować sporą ostrożność. Napój ten bowiem może wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, a nawet choroby! Zalicza się do tego dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz ból głowy wywołany prawdopodobnie wydalaniem toksyn z organizmu. U niektórych osób spożywających kombuchę wystąpiła ciężka kwasica mleczanowa, a także problemy z nerkami i wątrobą. Kto nie powinien pić kombuchy? Istnieją przeciwskazania do...

Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń
Flickr
Newsy
Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń
Kochacie herbatę z cytryną? Może lepiej sprawdźcie, czy jej picie wam nie zaszkodzi!

Możemy chyba śmiało przyznać, że herbata pita z dodatkiem plastra cytryny to część polskiej tradycji. Ten sposób picia herbaty jest nie do pomyślenia w ojczyźnie „herbaciarzy”, czyli w Wielkiej Brytanii. Wyspiarze wolą pić ją z dodatkiem mleka. Picie osłodzonej cukrem czarnej herbaty z dodatkiem kwaśnej cytryny to zwyczaj znany głównie w naszej części Europy. Mimo tego, że w ten sposób podaje się czarny napój w Polsce i w okolicach już od setek lat, w ostatnim czasie narosło wokół niego sporo mitów. Czy herbata z cytryną szkodzi? Wiele osób zaczęło unikać picia herbaty z cytryną po tym, jak przestrzeń publiczną opanowały doniesienia o cytrynianie glinu. Ten związek wytwarza się właśnie w czajniczku lub w filiżance po połączeniu świeżo zaparzonej herbaty z cytryną. Sama nazwa „cytrynian glinu” może przyprawić niejednego twardziela o gęsią skórkę. Jeśli dodamy do tego jeszcze rzekome zagrożenie zwiększeniem ryzyka rozwoju Alzheimera w wyniku jego spożycia, zaczyna się robić poważnie. Tego typu plotki mogą podziałać na wyobraźnię. Zwłaszcza gdy dodamy do nich, fakt, że według niektórych cytrynian glinu może zbierać się w mózgu i później wpływać na zmiany neurologiczne. W tym momencie należy się słowo wyjaśnienia. Rzeczywiście sam w sobie glin i jego pochodne nie są czymś korzystnym dla zdrowia ludzkiego organizmu. Jednak według specjalistów nie stanowi on aż tak dużego zagrożenia. Nerki odpowiadają za pozbywanie się nadwyżek glinu w organizmie. Czy można dodawać do herbaty cytrynę ze skórką? Strach ma więc tylko wielkie oczy. Sprawa cytryny i herbaty nie kończy się jednak na produkowaniu przez ten duet cytrynianu glinu. Zagrożenie z picia takiego napoju czyha na fanów herbaty z innej strony. Chodzi...

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
O tym, że kawa z cytryną pomaga przy migrenie wiadomo od dawna, ale czy wiecie, że takie połączenie może również sprzyjać odchudzaniu?

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki czarnej kawy ? Mało kto wie, że w połączeniu z cytryną , napój ten ma działanie odchudzające . Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie na zrzucanie zbędnych kilogramów? Co daje dodanie cytryny do kawy? Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej czarnej kawy. Napój ten nie tylko ma pyszny smak, ale także daje nam niezbędny zastrzyk energii na cały dzień. Ale czy wiecie, że filiżanka kawy może również pomóc wam schudnąć? Jest jednak pewien warunek. Wiele osób dodaje do kawy mleko i cukier. Taka kawa z pewnością nie pomoże wam schudnąć. Jeśli jednak zamiast tego dodamy do niej odrobinę soku z cytryny, nasza kawa zamieni się w odchudzający napój, który pomoże nam spalić zbędny tłuszcz . Odchudzające działanie kawy i cytryny Zarówno kawa, jak i cytryna mają właściwości odchudzające. Kawa działa pobudzająco, co pomaga przyspieszyć trening na siłowni. Napój ten zawiera również związki biologicznie czynne, w tym kofeinę, teobrominę, teofilinę i kwasy chlorogenowe, które przyspieszają utratę wagi. Kawa znana jest też z tego, że rozkłada komórki tłuszczowe, które są wykorzystywane przez organizm w postaci energii, co dodatkowo pomaga nam schudnąć. Napój ten poprawia też trawienie, łagodzi zaparcia i minimalizuje wchłanianie cukru. Sok z cytryny także ma właściwości odchudzające. Owoc ten doskonale przyspiesza metabolizm - to dlatego zaleca się, aby każdy dzień zacząć od wypicia szklanki wody z cytryną. Ponadto, sok z cytryny wypłukuje z organizmu niechciane substancje i toksyny oraz promuje produkcję żółci w wątrobie, co dodatkowo pomaga w trawieniu i detoksykacji. Jak przyrządzić kawę z cytryną? Mieszanka czarnej...