Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy

Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień

Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty

Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników.

Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec.

Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze.

Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca.

Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty?

Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości kapustę kiszoną w sposób naturalny (w beczce), a następnie zalejecie ją niewielką ilością wody, dodacie sól i odstawicie na 3 dni. Po upływie tego czasu do niewielkiego naczynia odlejcie wodę z kapusty i dodajcie do niej sok wyciśnięty z 2 dojrzałych jabłek. Tak przygotowany koktajl jest gotowy do picia. Dzięki niemu możecie zrzucić nawet 3 kilogramy w tydzień.

Kto nie powinien pić soku z kiszonej kapusty?

Spożywania soku z kapusty nie zaleca się osobom, które cierpią na choroby nerek, wrzody żołądka, przewlekłe choroby układu pokarmowego, nadciśnienie lub choroby serca. W takim przypadku należy się skonsultować z lekarzem i nie robić niczego na własną rękę. Może to poważnie zaszkodzić waszemu zdrowiu i zakończyć się wielodniowym pobytem w szpitalu.

sok z kapusty
Adobe Stock
Newsy
Sok z tego uwielbianego przez wszystkich warzywa doskonale odchudza i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj, a nie pożałujesz
Jesień i zima to sezon na kiszonki. Jemy wtedy głównie kiszone ogórki i kapustę. A może by tak zacząć pić kiszone soki? Efekty będą powalające.

Jedni je uwielbiają, innym na sam ich widok kwaśnieją miny. Mowa oczywiście o kiszonkach. Kiszone ogórki i kiszona kapusta to świetny pomysł, by „przemycić” do naszej jesienno-zimowej diety nieco witamin. Na pewno znacie osoby, które lubią czasem „pociągnąć” kilka łyków ze słoika z ogórkami. Nieco rzadziej widuje się ludzi pijących sok z kiszonej kapusty. A szkoda, bo ten napój ma niesamowite właściwości zdrowotne! Dla pań i dla panów Na co wpływa picie soku z kiszonej kapusty? Spójrzcie na tę listę. Sok z kiszonej kapusty, podobnie jak i sama kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C i E. Układ odpornościowy i pokarmowy człowieka jest wspierany także przez działalność kapuścianych żywych kultur bakterii. Siarka, zawarta w soku z kapusty, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i cery Pomaga w walce z grzybicą Reguluje trawienie i wpływa na szybszy metabolizm, wspiera osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ma właściwości alkalizujące, przez co pomaga w odkwaszaniu organizmu – i to pomimo tego, że sam w sobie jest bardzo kwaśny! Jakby tego było mało, picie soku z kiszonej kapusty ma jeszcze dwie zaskakujące zalety. Pomaga w walce zatruciem alkoholowym. Ze względu na zawartość wielu witamin, kwasów i kultur bakterii, taki sok będzie dobrym lekarstwem na tak zwanego kaca! A teraz coś specjalnie dla panów. Regularne picie soku z kiszonej kapusty pomoże mężczyznom cierpiącym na dolegliwości związane z potencją. Ten sok to naturalny afrodyzjak! Zgaga? Nic straconego Co tu dużo mówić. Jak widać, picie soku z kiszonej kapusty daje cały szereg pozytywnych efektów. Nie pozostaje nic innego jak zaczerpnąć nieco z beczki albo ze słoika. Zalecamy ostrożność jedynie osobom z problemami...

sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy
Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki
W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki! Sok na odporność – na pewno zdrowy? Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich: Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Działanie antynowotworowe –...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Najlepsza do smażonej ryby. Prosta, wigilijna surówka z kiszonej kapusty w 10 minut
Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatką, którą podacie bliskim do wigilijnego karpia.

Drugie danie bez dodatków może się odbyć. Tylko czemu tak? Święta to w końcu czas dopieszczania podniebienia i łączenia naszych ulubionych smaków. Mamy dla was przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Kiszona kapusta wspiera waszą odporność Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Wpływ kapusty kiszonej na zdrowie Powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Kapusta reguluje procesy trawienne Przy tłustych, wigilijnych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Do świątecznego menu pasuje zatem szczególnie. Zwarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie krok po...

Kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Gdy użyjecie kapusty do farszu na pierogi, nie wylewajcie z niej wody. Nie uwierzycie, do czego się przyda
Kapusta kiszona to absolutnie podstawowy produkt w naszej kuchni przed świętami Bożego Narodzenia. Z nami nie zmarnujecie także cennego soku z kapusty.

Bigos, uszka, pierogi, groch z kapustą, paszteciki, zapiekane ryby – zastosowań kapusty kiszonej w samym tylko wigilijnym menu jest całe mnóstwo. Z pewnością więc każdy z nas musiał zaopatrzyć się w duże ilości tej kiszonki. Część z nas miała czas i możliwości, by ukisić kapustę na własną rękę. Nieważne czy kapusta jest ze sklepu, czy z własnej beczki – ważne, że każda kiszonka ma w sobie spore ilości cennego soku. Szkoda, że mało z nas o tym pamięta. Resztki cenniejsze od sztabki złota Często zdarza się, że wyciskamy nadmiar kwaśnej wody z kapusty kiszonej, a nawet odsączamy i płuczemy naszą nieraz zbyt kwaśną kapustę. Tymczasem, wylewanie takiego soku do zlewu zasługuje na naszą ostrą reprymendę! Dlaczego? Sok z kiszonej kapusty to po prostu samo zdrowie! Zaczniemy od korzyści z picia tego soku skierowanej do panów. Już dawno zostało udowodnione naukowo, że picie soku z kapusty kiszonej pomaga na problemy z erekcją! Wielu mężczyzn uważa, że regularne picie soku z kapusty daje lepsze efekty niż popularna niebieska tabletka… Nie tylko dla mężczyzn Zostawmy w tym miejscu męskie dolegliwości. Sok z kiszonej kapusty to także idealne rozwiązanie dla osób z nadkwasowością. Pomaga organizmowi w walce z refluksem żołądkowo-przełykowym. Tak, to nie żart. Kwaśny sok z tego warzywa pomaga w chorobie wrzodowej poprzez zmniejszenie produkcji soków żołądkowych przez organizm. Regularnie pity sok poprawia trawienie, a także zapobiega zaparciom. Jednocześnie jego picie może pomóc w zapobieżeniu wystąpienia nowotworu żołądka. Sok z kiszonej kapusty to naturalny probiotyk. Odbudowuje florę bakteryjną organizmu i dzięki temu pomaga w walce ze wszelkimi chorobami pochodzenia pasożytniczego. Picie tego eliksiru zdrowia ma także niezwykle genialne działanie na tak zwany syndrom...