Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy

Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień

Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty

Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników.

Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec.

Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze.

Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca.

Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty?

Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości kapustę kiszoną w sposób naturalny (w beczce), a następnie zalejecie ją niewielką ilością wody, dodacie sól i odstawicie na 3 dni. Po upływie tego czasu do niewielkiego naczynia odlejcie wodę z kapusty i dodajcie do niej sok wyciśnięty z 2 dojrzałych jabłek. Tak przygotowany koktajl jest gotowy do picia. Dzięki niemu możecie zrzucić nawet 3 kilogramy w tydzień.

Kto nie powinien pić soku z kiszonej kapusty?

Spożywania soku z kapusty nie zaleca się osobom, które cierpią na choroby nerek, wrzody żołądka, przewlekłe choroby układu pokarmowego, nadciśnienie lub choroby serca. W takim przypadku należy się skonsultować z lekarzem i nie robić niczego na własną rękę. Może to poważnie zaszkodzić waszemu zdrowiu i zakończyć się wielodniowym pobytem w szpitalu.

sok z kapusty
Adobe Stock
Newsy
Sok z tego uwielbianego przez wszystkich warzywa doskonale odchudza i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj, a nie pożałujesz
Jesień i zima to sezon na kiszonki. Jemy wtedy głównie kiszone ogórki i kapustę. A może by tak zacząć pić kiszone soki? Efekty będą powalające.

Jedni je uwielbiają, innym na sam ich widok kwaśnieją miny. Mowa oczywiście o kiszonkach. Kiszone ogórki i kiszona kapusta to świetny pomysł, by „przemycić” do naszej jesienno-zimowej diety nieco witamin. Na pewno znacie osoby, które lubią czasem „pociągnąć” kilka łyków ze słoika z ogórkami. Nieco rzadziej widuje się ludzi pijących sok z kiszonej kapusty. A szkoda, bo ten napój ma niesamowite właściwości zdrowotne! Dla pań i dla panów Na co wpływa picie soku z kiszonej kapusty? Spójrzcie na tę listę. Sok z kiszonej kapusty, podobnie jak i sama kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C i E. Układ odpornościowy i pokarmowy człowieka jest wspierany także przez działalność kapuścianych żywych kultur bakterii. Siarka, zawarta w soku z kapusty, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i cery Pomaga w walce z grzybicą Reguluje trawienie i wpływa na szybszy metabolizm, wspiera osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ma właściwości alkalizujące, przez co pomaga w odkwaszaniu organizmu – i to pomimo tego, że sam w sobie jest bardzo kwaśny! Jakby tego było mało, picie soku z kiszonej kapusty ma jeszcze dwie zaskakujące zalety. Pomaga w walce zatruciem alkoholowym. Ze względu na zawartość wielu witamin, kwasów i kultur bakterii, taki sok będzie dobrym lekarstwem na tak zwanego kaca! A teraz coś specjalnie dla panów. Regularne picie soku z kiszonej kapusty pomoże mężczyznom cierpiącym na dolegliwości związane z potencją. Ten sok to naturalny afrodyzjak! Zgaga? Nic straconego Co tu dużo mówić. Jak widać, picie soku z kiszonej kapusty daje cały szereg pozytywnych efektów. Nie pozostaje nic innego jak zaczerpnąć nieco z beczki albo ze słoika. Zalecamy ostrożność jedynie osobom z problemami...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...