Grill, rodzinna biesiada, smaczna przekąska – to nie wszystkie zastosowania naszej zwyczajnej kiełbasy.

Jeśli nie jesteście przekonani, że kiełbasa może stanowić podstawę solidnego, smacznego obiadu dla całej rodziny, to udowodnimy wam, że może być inaczej.

Smażona kiełbasa na obiad

Tajemnicą sukcesu jest podanie kiełbasy w ciekawym towarzystwie. Usmażona wraz z pokrojoną w piórka cebulą, będzie smakowała obłędnie.

Podczas smażenia kiełbasy nie obędzie się bez dodania minimalnej ilości tłuszcz – sam tłuszcz chudych z zasady kiełbas może być niewystarczający.

Zobacz także:

By cebulka stała się jeszcze bardziej pyszna, dobrze jest dodać do niej podczas smażenia nieco białego cukru.

Z czym podawać  kiełbasę smażoną z cebulą i przyprawami? Jako pierwszy na myśl przechodzi oczywiście biały chleb i inne pieczywo.

Takie danie świetnie będzie się jednak komponowało z klasycznymi, obiadowymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż czy kasza. Wypróbujcie sami!

Przepis na kiełbasę smażoną z cebulą

Składniki:

  • Ok. 70-80 dag kiełbasy dobrej jakości (zwyczajna, podwawelska, śląska, toruńska)
  • Olej do smażenia
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrójcie na nieco krótsze kawałki, które będą wygodnymi porcjami na obiadowy talerz.
  2. Ponacinajcie kiełbasę w tzw. ząbki. Wystarczy kilka nacięć na skos, by kiełbasa nabrała apetycznego wyglądu i dobrze się wysmażyła.
  3. Cebulę obierzcie ze skórki.
  4. Pokrójcie cebulkę w piórka.
  5. Czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach, pokrójcie lub przeciśnijcie przez praskę.
  6. Podgrzejcie na patelni odrobinę oleju.
  7. Zacznijcie od zrumienienia kiełbasy z obu stron.
  8. Kiedy na patelni zacznie skwierczeć, a kiełbasa nabierze odrobinę koloru, wrzućcie do środka cebulę.
  9. Przedtem upewnijcie się, że na patelni znajduje się odpowiednia ilość oleju.
  10. Do cebulki dorzućcie po chwili czosnek i smażcie wszystko na dość dużym ogniu.
  11. Kiedy cebulka zacznie mięknąć, doprawcie całość solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i łyżeczką cukru.
  12. Podawajcie jako element dania głównego z kaszą, ziemniakami lub ryżem albo klasycznie z musztardą, ketchupem i chlebem. 

Źródło: gotujmy.pl