kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy

Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia

Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret kruchego ciasta

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników.

Przepis na kruche ciasteczka Speculoos

Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie:

  • 25 dag pszennej mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 60 ml mleka
  • Płaską łyżeczkę cynamonu
  • Szczyptę imbiru
  • Szczyptę goździków mielonych
  • Szczyptę gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę.
  2. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia.
  4. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. I gotowe! Po ostudzeniu ciastka można udekorować kolorowym lukrem z naturalnych barwników – o tym, jak to zrobić piszemy w tym artykule.  

Źródło: gotujmy.pl

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

Nie znaliście jeszcze rumianku od tej strony. Wypróbujcie przepis na ciastka rumiankowe
Flickr
Newsy
Przepis na ciastka rumiankowe  Nie znaliście jeszcze tego zioła od tej strony
Rumianek jako jadalna roślina służy m.in. do ozdabiania potraw. Pasuje choćby do deserów i sałatek. W nich właśnie rumianek może też zostać jednym z podstawowych składników, a nie tylko ozdobą. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasteczka z jego dodatkiem.

Kwiaty rumianku to lato w czystej postaci. Cieszą oko i subtelnie pachną, a oprócz tego są jadalne i delikatne w smaku. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza.  Jak przygotować rumianek do ciasteczek  Zanim zaczniecie przygotowywać ciasteczka z dodatkiem rumianku, to najpierw zbierzcie jego kwiaty. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu. Ten czas właśnie nastał - to początek lata. Właśnie teraz są najbogatsze w prozdrowotne związki. Najlepiej sięgać po nie z dala od ruchliwych ulic.   Kwiaty rumianku rozłóżcie na niezadrukowanym papierze, w zacienionym i przewiewnym miejscu. Poczekajcie, aż się ususzą. W tym czasie kilkakrotnie je przemieszajcie.  Ususzone kwiaty zmielcie przed dodaniem do ciasteczek np. w młynku do kawy lub w moździerzu. Przepis na proste i kruche ciastka rumiankowe  Składniki:  250 g mąki pszennej  125 g masła  50 g cukru pudru  2 łyżki miodu  1 żółtko  4 płaskie łyżki zmielonego, suszonego rumianku  2 łyki soku z cytryny  odrobina soli  Sposób przygotowania:  Przesiejcie mąkę, wsypcie do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli oraz dodajcie pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniećcie na ciasto. Następnie owińcie ciasto w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny.  Zmiksujcie razem miód, żółtko i sok z cytryny.  Wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok. pół cm.  Wytnijcie niewielkie ciasteczka.  Posmarujcie je zmiksowaną masą.  Na wyłożonej papierem do...

Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne
Ricette arabe facili/YouTube
Newsy
Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne
Na widok takich ciasteczek aż ślinka cieknie. Sprawdźcie, jak niewiele trzeba, by wykonać tak piękny deser.

Macie ochotę na szybką i słodką przekąskę? Polecamy wam przepis na smaczne, kruche ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale też wspaniale wyglądają! Takie ciasteczka to świetny pomysł na prezent, gdy idziecie w gości. Do ich przygotowania w ogóle nie potrzebujecie masła. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.  Przepis na kruche ciastka bez masła Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 100 g cukru 10 g kakao 8 g cukru waniliowego 80 ml oleju 50 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Opcjonalnie: kropelki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę. Wbijcie do niej jajko, wsypcie 8 g cukru waniliowego, szczyptę soli i 100 g cukru. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Następnie wlejcie 50 ml mleka, wymieszajcie. Dodajcie 80 ml oleju. Po zamieszaniu składników wsypcie nieco ponad szklankę przesypanej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszajcie szpatułką do połączenia składników.  Uformujcie z ciasta kulę i podzielcie ją na dwie równe części. Jedną z nich odstawcie a do tej, która została w misce, wsypcie 10 g kakao i ponownie zamieszajcie szpatułką.  Powstały dwie kule ciasta - jasna i ciemna. Do jasnej kuli wsypcie 1 łyżkę mąki i wyróbcie ciasto.  Następnie z każdej kuli odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujcie je w mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkujcie palcami jak plastelinę na cienkie, podłużne walce.  Teraz czas na najlepszą zabawę, czyli zaplatanie! Należy łączyć ze sobą kawałek jasnego i ciemnego ciasta. Połóżcie obok...

Przepis na babcine ciastka maszynkowe z dodatkiem smalcu. Uważajcie tylko na 1 rzecz
Gotujmy.pl/kasik_sz
Newsy
Przepis na babcine ciastka maszynkowe z dodatkiem smalcu. Uważajcie tylko na 1 rzecz
Te ciasteczka to dla wielu powrót do dzieciństwa. Obłędnie kruche i konkretnie zarumienione. Swoją delikatność i smak zawdzięczają dużej ilości smalcu. Co wy na to? 

Ciasteczka maszynkowe, domowej roboty to poezja smaku. Rozpływają się w ustach i pachną nieziemsko. Składniki tej starej receptury przez lata nie uległy zmianie i chociaż smalec budzi dzisiaj mieszane uczucia, to nie warto zamieniać go na inny tłuszcz. Taka zmiana spowoduje bowiem utratę głównych walorów ciasteczek, czyli ich kruchości.  Na jakiej maszynce robić ciasteczka ze smalcem?  Jeżeli macie w domu starą maszynkę do mielenia mięsa to jesteście w domu! Taka maszynka jest wprost idealna do zrobienia tych ciasteczek. Musicie jedynie zamontować odpowiednią nakładkę i spokojnie, kręcąc korbką produkować kolejne, pofalowane paski ciasta. Zupełnie, jak za dawnych czasów.  Jeżeli nie posiadacie takiego starego urządzenia, możecie spróbować przygotować te smakołyki za pomocą maszynki elektrycznej. Musicie się jednak uwijać przy pracy i uważać na palce. Maszynki tego typu bardzo szybko przepuszczają przez siebie ciasto.  Czy można dodawać do ciastek skwarki? Smalec to tradycyjna i nieodzowna część tradycyjnych ciasteczek maszynkowych. Dzięki niemu będą kruche i takie jak pamiętacie z dawnych czasów. Pod jednym warunkiem. Musicie uważać, by nie dodać do nich smalcu z domieszką skwarków. I chociaż to brzmi śmiesznie, to takie pomyłki i niedopatrzenia się zdarzają, zwłaszcza gdy dysponujecie smalcem domowej roboty. Co prawda dawniej niektóre gospodynie podawały swoim domownikom tego typu wypieki, dzisiaj wydaje się już, że ciasteczka ze śladami skwarków nie przypadną już nikomu do gustu i jedynie zniechęcą do degustacji... Przepis na ciasteczka maszynkowe na smalcu  Składniki:  ½ kg mąki pszennej   200 g miękkiego smalcu   2 całe jajka + 1 żółtko   ¾ szklanki cukru  1 łyżka śmietany  1 zapach arakowy   1 łyżeczka proszku do...