Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo.

Sekret kruchego ciasta

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników.

Przepis na kruche ciasteczka Speculoos

Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie:

  • 25 dag pszennej mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 60 ml mleka
  • Płaską łyżeczkę cynamonu
  • Szczyptę imbiru
  • Szczyptę goździków mielonych
  • Szczyptę gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę.
  2. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia.
  4. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. I gotowe! Po ostudzeniu ciastka można udekorować kolorowym lukrem z naturalnych barwników – o tym, jak to zrobić piszemy w tym artykule.  

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: