kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy

Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia

Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret kruchego ciasta

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników.

Przepis na kruche ciasteczka Speculoos

Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie:

  • 25 dag pszennej mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 60 ml mleka
  • Płaską łyżeczkę cynamonu
  • Szczyptę imbiru
  • Szczyptę goździków mielonych
  • Szczyptę gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę.
  2. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia.
  4. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. I gotowe! Po ostudzeniu ciastka można udekorować kolorowym lukrem z naturalnych barwników – o tym, jak to zrobić piszemy w tym artykule.  

Źródło: gotujmy.pl

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

lidl promocje
AdobeStock
Newsy
Hit w Lidlu. Wszyscy się ucieszą. Aż dwa masła dostaniecie za darmo przy zakupie...
Spieszcie się do sklepów! Lidl przygotował atrakcyjne promocje, które trwają tylko do soboty!

Jeżeli często pieczecie ciasta i ciasteczka to dobrze wiecie, że masła w domu nigdy dość. Jest bardzo zdrowe i powinny je jeść szczególnie dzieci. Niestety, masło jest ostatnio coraz droższe! Jeśli planujecie w najbliższym czasie pieczenie, to koniecznie wybierzcie się do Lidla – sieć w najnowszej gazetce promocyjnej kusi promocją na masło! Do czego można wykorzystać masło? Oczywiście większość osób codziennie zużywa masło do kanapek, ale najlepsze ciastka i ciasta wychodzą wtedy, gdy używa się do nich nie margaryny do pieczenia, a prawdziwego masła! Dotyczy to zwłaszcza ciasta kruchego. Poniżej zebraliśmy dla was kilka przepisów na ciasta, w których masło zdecydowanie się przyda! Jeśli nadal zastanawiacie się czy lepsza jest margaryna czy masło, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł. Tradycyjne, maślane ciasteczka Przepis na kruche ciasto , idealne na spód jabłecznika albo makowca  Ciasto Rafaello bez pieczenia Ciasto Pani Walewska Przepis na ciasto francuskie   Przepis na keks   Masło jest także nieodłącznym składnikiem tortów i innych ciast ze słodką, gęstą masą. Promocja w Lidlu Nawet jeżeli nie planowaliście żadnych wypieków, to koniecznie zmieńcie swoje plany na weekend – sieć Lidl oferuje bowiem masło w bardzo atrakcyjnej cenie! Masło ekstra marki Mlekpol 200 g można tam kupić za jedynie 2,99 zł za sztukę przy zakupie aż czterech opakowań! Musicie się spieszyć, ponieważ promocja trwa tylko dwa dni, od 14 do 16 stycznia.

ciasteczka serowe
Newsy
Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać
Proste do zrobienia, niedrogie, a do tego pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na serowe ciasteczka.

Dobrze czytacie, przepis zakład użycie tylko 3 składników! Ciasteczka są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, możecie z łatwością upiec je razem z dziećmi czy wnukami. Nie zawierają dodatku cukru, dlatego, jeśli go unikacie będą dla was doskonałe. Jeśli wolicie słodszą opcję, posypcie je po prostu przesianym cukrem pudrem, ozdóbcie lukrem albo roztopioną czekoladą i posiekanymi bakaliami. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą kruche i delikatne. Z pewnością  wam zasmakują, a przepis trafi do kuchennego notesu. Ponieważ zrobienie jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane, możecie przygotować je, gdy goście zapowiedzą się z wizytą w ostatniej chwili albo gdy najdzie was ochota na coś słodkiego do kawy lub herbaty. W dodatku proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania – musicie przygotować taką samą ilość każdego składnika. Prościej się nie da! Proste serowe ciasteczka z 3 składników - przepis Składniki 200g twarogu, najlepiej półtłustego 200g mąki 200g masła Przygotowanie Mąkę przesiejcie przez sitko do dużej miski. To sprawi, że będzie napowietrzona, a ciastka bardziej puszyste i lżejsze. Zimne masło pokrójcie na małe kawałki i dodajcie do mąki. Przełóżcie twaróg do pozostałych składników i wyróbcie ciasto. Początkowo będzie miało konsystencję jak kruszonka, ale po wyrobieniu stanie się jednolite i będziecie mogli zagnieść je w kulę. Ciasto włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.  Wyjmijcie po 30 minutach w lodówce lub 15 minutach w zamrażarce. Rozwałkujcie na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów. Wycinajcie fantazyjne kształty foremkami lub zróbcie po prostu okrągłe ciasteczka za pomocą...

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Własne
Newsy
Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Jeszcze kilka lat temu te ciasteczka gościły niemal w każdym domu. Z czasem odeszły trochę w zapomnienie, kiedy kultowe maszynki zostały zastąpione przez wielofunkcyjne roboty kuchenne.

Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa. Ciastka maszynkowe hitem PRL-u Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu. Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki! Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu. Przepis na ciastka z maszynki Składniki: 40 dag mąki pszennej 2 żółtka 20 dag miękkiego masła 10 dag cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek. Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim...