jak zrobić piankowy sernik na zimno
Gotujmy.pl
Newsy

Cudownie delikatny piankowy sernik na zimno. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy

Szukacie pomysłu na delikatny jak chmurka deser do kawy? Wasze dzieci męczą was prośbami o jakiś domowy smakołyk? Zróbcie piankę galaretową a’la sernik na zimno.

Ten deser to hit nie tylko dla spragnionych słodyczy kawoszy. Leciutka pianka od zawsze uwielbiana była przez maluchy.

To właśnie dzieciom najbardziej do gustu przypada efektowny, kolorowy wygląd deseru, który przypomina odrobinę serniki na zimno.

Jednak od typowych serników na zimno, jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Oczywiście nie mówimy o ekspresowych sernikach z torebki…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego potrzeba, by zrobić piankowy sernik na zimno?

Wystarczy wam zaledwie 6 białek, nieco cukru i kilka galaretek w proszku i ten przepis zrobi się właściwie sam.

Pamiętajcie jednak, że pianka nie uda się bez chłodzenia w lodówce. Po nałożeniu każdej kolejnej warstwy, należy schować deser w lodówce do stężenia.

Cały deser możecie przyozdobić na końcu eleganckim bohomazem wykonanym z bitej śmietany. Do tego celu przyda wam się cukierniczy rękaw.

Za jego pomocą będziecie mogli wykonać mistrzowskie ozdoby, które dodatkowo poprawią kremowy smak ciasta-deseru.

Przepis na piankę a'la sernik na zimno

Składniki:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka ananasowa
  • Bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Trzy galaretki rozróbcie osobno z gorącą wodą i poczekajcie, aż nieco wystygną.
  2. Ubijcie białka jajek z cukrem na sztywną masę.
  3. Podzielcie masę białkową na dwie części.
  4. Do nieco mniejszej części masy białkowej dodajcie galaretkę truskawkową i wymieszajcie dokładnie.
  5. Wyłóżcie tężejącą masę truskawkowo-białkową na dno tortownicy o standardowych wymiarach.
  6. Do drugiej części masy białkowej dodajcie tężejącą galaretkę ananasową. Powinna ona mieć bardzo jasną, słomkową barwę.
  7. Wyłóżcie masę ananasowo-białkową na stężałą pierwszą warstwę deseru.
  8. Wstawcie całość do stężenia do lodówki na 15 min.
  9. Po tym czasie, wyłóżcie na wierzch ciasta trzecią, cytrynową galaretkę.
  10. Całość możecie przyozdobić z góry bitą śmietaną wtedy, gdy górna galaretka już stężeje – w tym celu powinno się ponownie odstawić ciasto do lodówki.

Smacznego!

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie
Gotujmy.pl/agulina
Newsy
Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie
Prosty sernik na zimno z 5 składników. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a znika szybciej niż trwa jego przygotowanie. Polecamy, jest przepyszny!

Sernik na zimno najczęściej przygotowuje się w wersji z truskawkami i galaretką, ale jeśli nie mamy dostępu do tych pysznych owoców można do niego wykorzystać każde inne. Do sernika na zimno pasować będą borówki, maliny czy winogrona.  Prosty sernik na zimno Świetną alternatywą będą również owoce w puszce w lekkim syropie na przykład koktajl z owoców tropikalnych, ananasy w plasterkach lub lekko słodzone brzoskwinie.  Sernik na zimno jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia a do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku składników. Sernik na zimno jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Jeśli macie ochotę na odmianę sernik na zimno świetnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto.  By zrobić sernik na zimno będziecie potrzebować 5 składników. Musicie kupić dobrej jakości twaróg i owoce w puszce. Potrzebny będzie także cukier puder, żelatyna i galaretka brzoskwiniowa.   Łatwy przepis na sernik na zimno  Składniki: 1 kg twarogu 1,5 szklanki cukru pudru 50 g żelatyny puszka owoców koktajlowych 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób przygotowania: 50 g żelatyny rozpuście w połowie szklanki chłodnej, przegotowanej wody i odstawcie na około 20 minut.  Po tym czasie dodajcie do niej 2 szklanki gorącej wody i wymieszajcie dokładnie do rozpuszczenia.  Wymieszaną żelatynę odstawcie do ostudzenia.  Twaróg zmiksujcie z cukrem pudrem, dodajcie wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie.  Tak przygotowaną masę twarogową wylejcie na tortownicę. Sernik wstawcie do lodówki do stężenia.  Następnie przygotujcie galaretkę brzoskwiniową według instrukcji na opakowaniu.  Odstawcie ją ostudzenia. Mieszankę owoców koktajlowych przełóżcie na sitko i odsączcie...

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

sernik na zimno
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Pyszny sernik, którego nie trzeba piec. Tak dobry, że nikt nie oprze się dokładce
Pyszny sernik na zimno z delikatnym truskawkowym musem posmakuje każdemu. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno kochają niemal wszyscy. Szybko się robi, nie trzeba go piec i pilnować czy się nie przypala, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a do tego jest pyszny. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto z poniższego przepisu. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka dodane do masy zmiękną. Sernik na zimno z oczkiem - przepis Składniki Pierwsza warstwa 600g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 2 galaretki o smaku agrestowym 3/4 szklanki wrzątku Dodatkowo 170g herbatników w polewie czekoladowej Druga warstwa 400g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku cytrynowym 0,5 szklanki wrzątku 1/2 szklanki zmiksowanych mrożonych truskawek Trzecia warstwa - mus truskawkowy 750ml zmiksowanych mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo 150g markiz orzechowych 120g herbatników w polewie czekoladowej Przygotowanie Pierwsza warstwa Dno okrągłej tortownicy (średnica 27cm) wyłóżcie herbatnikami. Galaretki agrestowe zalejcie wrzątkiem i dokładnie wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dobrze zmiksujcie jogurt z serem. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, dodawajcie do niej małymi porcjami masę serowo-jogurtową i miksujcie dokładnie. Całość wylejcie na herbatniki, tortownicę włóżcie do lodówki, aby całość stężała. Druga warstwa Galaretkę cytrynową rozmieszajcie z wrzątkiem i odstawcie do ostygnięcia. Zmiksujcie ser z jogurtem, a następnie dodajcie do galaretki i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie zblendowane truskawki i wymieszajcie. Masę przelejcie na pierwszą warstwę i schłodźcie w lodówce. Mus truskawkowy...