jak zrobić piankowy sernik na zimno
Gotujmy.pl
Newsy

Cudownie delikatny piankowy sernik na zimno. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy

Szukacie pomysłu na delikatny jak chmurka deser do kawy? Wasze dzieci męczą was prośbami o jakiś domowy smakołyk? Zróbcie piankę galaretową a’la sernik na zimno.
Hubert Rój
marzec 09, 2021

Ten deser to hit nie tylko dla spragnionych słodyczy kawoszy. Leciutka pianka od zawsze uwielbiana była przez maluchy.

To właśnie dzieciom najbardziej do gustu przypada efektowny, kolorowy wygląd deseru, który przypomina odrobinę serniki na zimno.

Jednak od typowych serników na zimno, jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Oczywiście nie mówimy o ekspresowych sernikach z torebki…

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czego potrzeba, by zrobić piankowy sernik na zimno?

Wystarczy wam zaledwie 6 białek, nieco cukru i kilka galaretek w proszku i ten przepis zrobi się właściwie sam.

Pamiętajcie jednak, że pianka nie uda się bez chłodzenia w lodówce. Po nałożeniu każdej kolejnej warstwy, należy schować deser w lodówce do stężenia.

Cały deser możecie przyozdobić na końcu eleganckim bohomazem wykonanym z bitej śmietany. Do tego celu przyda wam się cukierniczy rękaw.

Za jego pomocą będziecie mogli wykonać mistrzowskie ozdoby, które dodatkowo poprawią kremowy smak ciasta-deseru.

Przepis na piankę a'la sernik na zimno

Składniki:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka ananasowa
  • Bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Trzy galaretki rozróbcie osobno z gorącą wodą i poczekajcie, aż nieco wystygną.
  2. Ubijcie białka jajek z cukrem na sztywną masę.
  3. Podzielcie masę białkową na dwie części.
  4. Do nieco mniejszej części masy białkowej dodajcie galaretkę truskawkową i wymieszajcie dokładnie.
  5. Wyłóżcie tężejącą masę truskawkowo-białkową na dno tortownicy o standardowych wymiarach.
  6. Do drugiej części masy białkowej dodajcie tężejącą galaretkę ananasową. Powinna ona mieć bardzo jasną, słomkową barwę.
  7. Wyłóżcie masę ananasowo-białkową na stężałą pierwszą warstwę deseru.
  8. Wstawcie całość do stężenia do lodówki na 15 min.
  9. Po tym czasie, wyłóżcie na wierzch ciasta trzecią, cytrynową galaretkę.
  10. Całość możecie przyozdobić z góry bitą śmietaną wtedy, gdy górna galaretka już stężeje – w tym celu powinno się ponownie odstawić ciasto do lodówki.

Smacznego!

Komentarze