Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Własne
Newsy

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Jeszcze kilka lat temu te ciasteczka gościły niemal w każdym domu. Z czasem odeszły trochę w zapomnienie, kiedy kultowe maszynki zostały zastąpione przez wielofunkcyjne roboty kuchenne.

Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciastka maszynkowe hitem PRL-u

Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu.

Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki!

Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu.

Przepis na ciastka z maszynki

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 20 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz także
kremówki przepis

Najlepszy przepis na kremówki, ulubione ciastka Jana Pawła II. Wyjdą lepsze niż te z wadowickiej cukierni

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut

Wykonanie:

  1. Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto.
  2. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek.
  3. Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim przygotowane ciasteczka. 
  5. Pieczcie je w nagrzanym na 180 stopni piekarniku na złoty kolor przez około 10-15 minut. Smacznego!
     
Przepis na babcine ciastka maszynkowe z dodatkiem smalcu. Uważajcie tylko na 1 rzecz
Gotujmy.pl/kasik_sz
Newsy
Przepis na babcine ciastka maszynkowe z dodatkiem smalcu. Uważajcie tylko na 1 rzecz
Te ciasteczka to dla wielu powrót do dzieciństwa. Obłędnie kruche i konkretnie zarumienione. Swoją delikatność i smak zawdzięczają dużej ilości smalcu. Co wy na to? 

Ciasteczka maszynkowe, domowej roboty to poezja smaku. Rozpływają się w ustach i pachną nieziemsko. Składniki tej starej receptury przez lata nie uległy zmianie i chociaż smalec budzi dzisiaj mieszane uczucia, to nie warto zamieniać go na inny tłuszcz. Taka zmiana spowoduje bowiem utratę głównych walorów ciasteczek, czyli ich kruchości.  Na jakiej maszynce robić ciasteczka ze smalcem?  Jeżeli macie w domu starą maszynkę do mielenia mięsa to jesteście w domu! Taka maszynka jest wprost idealna do zrobienia tych ciasteczek. Musicie jedynie zamontować odpowiednią nakładkę i spokojnie, kręcąc korbką produkować kolejne, pofalowane paski ciasta. Zupełnie, jak za dawnych czasów.  Jeżeli nie posiadacie takiego starego urządzenia, możecie spróbować przygotować te smakołyki za pomocą maszynki elektrycznej. Musicie się jednak uwijać przy pracy i uważać na palce. Maszynki tego typu bardzo szybko przepuszczają przez siebie ciasto.  Czy można dodawać do ciastek skwarki? Smalec to tradycyjna i nieodzowna część tradycyjnych ciasteczek maszynkowych. Dzięki niemu będą kruche i takie jak pamiętacie z dawnych czasów. Pod jednym warunkiem. Musicie uważać, by nie dodać do nich smalcu z domieszką skwarków. I chociaż to brzmi śmiesznie, to takie pomyłki i niedopatrzenia się zdarzają, zwłaszcza gdy dysponujecie smalcem domowej roboty. Co prawda dawniej niektóre gospodynie podawały swoim domownikom tego typu wypieki, dzisiaj wydaje się już, że ciasteczka ze śladami skwarków nie przypadną już nikomu do gustu i jedynie zniechęcą do degustacji... Przepis na ciasteczka maszynkowe na smalcu  Składniki:  ½ kg mąki pszennej   200 g miękkiego smalcu   2 całe jajka + 1 żółtko   ¾ szklanki cukru  1 łyżka śmietany  1 zapach arakowy   1 łyżeczka proszku do...

kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy
Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...

ciasteczka serowe
Newsy
Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać
Proste do zrobienia, niedrogie, a do tego pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na serowe ciasteczka.

Dobrze czytacie, przepis zakład użycie tylko 3 składników! Ciasteczka są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, możecie z łatwością upiec je razem z dziećmi czy wnukami. Nie zawierają dodatku cukru, dlatego, jeśli go unikacie będą dla was doskonałe. Jeśli wolicie słodszą opcję, posypcie je po prostu przesianym cukrem pudrem, ozdóbcie lukrem albo roztopioną czekoladą i posiekanymi bakaliami. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą kruche i delikatne. Z pewnością  wam zasmakują, a przepis trafi do kuchennego notesu. Ponieważ zrobienie jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane, możecie przygotować je, gdy goście zapowiedzą się z wizytą w ostatniej chwili albo gdy najdzie was ochota na coś słodkiego do kawy lub herbaty. W dodatku proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania – musicie przygotować taką samą ilość każdego składnika. Prościej się nie da! Proste serowe ciasteczka z 3 składników - przepis Składniki 200g twarogu, najlepiej półtłustego 200g mąki 200g masła Przygotowanie Mąkę przesiejcie przez sitko do dużej miski. To sprawi, że będzie napowietrzona, a ciastka bardziej puszyste i lżejsze. Zimne masło pokrójcie na małe kawałki i dodajcie do mąki. Przełóżcie twaróg do pozostałych składników i wyróbcie ciasto. Początkowo będzie miało konsystencję jak kruszonka, ale po wyrobieniu stanie się jednolite i będziecie mogli zagnieść je w kulę. Ciasto włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.  Wyjmijcie po 30 minutach w lodówce lub 15 minutach w zamrażarce. Rozwałkujcie na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów. Wycinajcie fantazyjne kształty foremkami lub zróbcie po prostu okrągłe ciasteczka za pomocą...