Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa.

Ciastka maszynkowe hitem PRL-u

Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu.

Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki!

Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu.

Zobacz także:

Przepis na ciastka z maszynki

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 20 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto.
  2. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek.
  3. Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim przygotowane ciasteczka. 
  5. Pieczcie je w nagrzanym na 180 stopni piekarniku na złoty kolor przez około 10-15 minut. Smacznego!