Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos.

Przepis na mielone „trzy w jednym”

Składniki

Sos

  • Pół cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • Duża szczypta słodkiej papryki
  • sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku

Warstwa ziemniaczana

  • 40 dag ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól i biały pieprz

Mięso

Zobacz także:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • Pieprz czarny
  • 2 duże szczypty czosnkowej soli
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny)

Przygotowanie

Przygotowanie sosu

  1. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni.
  2. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną.
  3. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką.
  4. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie. 

Przygotowanie ziemniaków

  1. Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę.
  2. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków. 
  3. Doprawcie masę do smaku białym pieprzem.
  4. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze porcie, rozpłaszczcie dłonią i na środku umieśćcie kostkę zamrożonego sosu. Dokładnie zlepcie w kształt kulki.

Przygotowanie mięsa

  1. Zeszklijcie cebulę na oliwie i po ostudzeniu dodajcie do mięsa. Wmieszajcie jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyróbcie mięso, aż składniki dokładnie się połączą.

Przygotowanie kotletów

  1. Większe porcje mięsa rozpłaszczcie i połóżcie na nich ziemniaczaną kulkę. Zlepcie formując kulkę i obtoczcie każdą w mące.
  2. Panierujcie kotlety dwukrotnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z białym i czarnym sezamem.
  3. Smażcie w głębokim tłuszczu, a następnie odsączcie każdy kotlecik na ręczniku papierowym.

Takie kotlety mielone doskonale smakują z dodatkiem buraczków! Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl