mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy

Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie

W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na mielone „trzy w jednym”

Składniki

Sos

  • Pół cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • Duża szczypta słodkiej papryki
  • sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku

Warstwa ziemniaczana

  • 40 dag ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól i biały pieprz

Mięso

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • Pieprz czarny
  • 2 duże szczypty czosnkowej soli
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny)

Przygotowanie

Przygotowanie sosu

  1. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni.
  2. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną.
  3. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką.
  4. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie. 

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz

Przygotowanie ziemniaków

  1. Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę.
  2. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków. 
  3. Doprawcie masę do smaku białym pieprzem.
  4. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze porcie, rozpłaszczcie dłonią i na środku umieśćcie kostkę zamrożonego sosu. Dokładnie zlepcie w kształt kulki.

Przygotowanie mięsa

  1. Zeszklijcie cebulę na oliwie i po ostudzeniu dodajcie do mięsa. Wmieszajcie jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyróbcie mięso, aż składniki dokładnie się połączą.

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz

Przygotowanie kotletów

  1. Większe porcje mięsa rozpłaszczcie i połóżcie na nich ziemniaczaną kulkę. Zlepcie formując kulkę i obtoczcie każdą w mące.
  2. Panierujcie kotlety dwukrotnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z białym i czarnym sezamem.
  3. Smażcie w głębokim tłuszczu, a następnie odsączcie każdy kotlecik na ręczniku papierowym.

Takie kotlety mielone doskonale smakują z dodatkiem buraczków! Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
Buraczki z chrzanem
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy Nie ma zdrowszej surówki. Pyszne buraczki z chrzanem. Idealna partnerka do mielonego i rolady. Pulpety również do niej pasują
Buraczki z chrzanem towarzyszą nam zwykle podczas świąt wielkanocnych. Warto wcześniej jednak przygotować taki specjał i zrobić sobie zapasy na cały rok!
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach. Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane. Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań. Składniki: 1 kg buraków czerwonych Od 2 do 4 łyżek chrzanu Sól i pieprz 2 łyżki octu Pół łyżki cukru Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry. Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach. W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier. Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej. Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj