Ptasie mleczko to typowo polski deser. Obcokrajowcy zachwycają się delikatną pianką zatopioną w pysznej czekoladzie. Jeśli też je uwielbiacie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne domowe ptasie mleczko, które zrobicie bez pieczenia. Jest lekkie, puszyste i ma niesamowity smak!
Pomysł na deser z białek jaj
Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystywaliście same żółtka i zostały wam białka jaj, możecie albo zrobić z nich białkowy omlet, bezy, albo coś naprawdę pysznego: domowe ptasie mleczko! Deser lekki jak chmurka, idealnie nadający się do kawy lub herbaty.
Przepis na domowe ptasie mleczko
Składniki na domowe ptasie mleczko
- Herbatniki na spód (możecie pominąć)
- Aromat śmietankowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 ml wody
- Ok. 35 g żelatyny
- Szklanka cukru
- 9 białek
- 3 łyżki kakao
- 100ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła
Przygotowanie domowego ptasiego mleczka
- Łyżeczkę żelatyny zalejcie łyżką gorącej wody i mieszajcie, aż się rozpuści.
- Wlejcie do garnka kremówkę, dodajcie masło i czekajcie do rozpuszczenia.
- Dodajcie cukier puder, kakao i zagotujcie. Zdejmijcie z ognia.
- Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. Polewa jest gotowa. Zostawcie ją do przestudzenia.
- Pozostałą część żelatyny wsypcie do miseczki i namoczcie w wodzie. Rozpuśćcie żelatynę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
- Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajcie stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijajcie aż do rozpuszczenia cukru.
- Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijajcie jeszcze parę sekund, aż składniki się połączą.
- Na blaszce wyłóżcie herbatniki. Wyłóżcie na nich piankową masę i wyrównajcie, aby powierzchnia była gładka. Wylejcie zimną, ale jeszcze ciekłą polewę na wierzch i równomiernie ją rozprowadźcie.
- Włóżcie do lodówki do stężenia.
Przepis możecie modyfikować tak, by wam smakował. Jeśli chcecie, możecie zrobić go nawet bez herbatników jako podstawy. Możecie dodawać więcej lub mniej polewy czekoladowej, w zależności od tego, jakie są wasze oczekiwania względem tego deseru.