Ptasie mleczko to typowo polski deser. Obcokrajowcy zachwycają się delikatną pianką zatopioną w pysznej czekoladzie. Jeśli też je uwielbiacie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne domowe ptasie mleczko, które zrobicie bez pieczenia. Jest lekkie, puszyste i ma niesamowity smak!

Pomysł na deser z białek jaj

Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystywaliście same żółtka i zostały wam białka jaj, możecie albo zrobić z nich białkowy omlet, bezy, albo coś naprawdę pysznego: domowe ptasie mleczko! Deser lekki jak chmurka, idealnie nadający się do kawy lub herbaty.

Przepis na domowe ptasie mleczko

Składniki na domowe ptasie mleczko

  • Herbatniki na spód (możecie pominąć)
  • Aromat śmietankowy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml wody
  • Ok. 35 g żelatyny
  • Szklanka cukru
  • 9 białek
  • 3 łyżki kakao
  • 100ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła

Przygotowanie domowego ptasiego mleczka

  1. Łyżeczkę żelatyny zalejcie łyżką gorącej wody i mieszajcie, aż się rozpuści.
  2. Wlejcie do garnka kremówkę, dodajcie masło i czekajcie do rozpuszczenia. 
  3. Dodajcie cukier puder, kakao i zagotujcie. Zdejmijcie z ognia.
  4. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. Polewa jest gotowa. Zostawcie ją do przestudzenia.
  5. Pozostałą część żelatyny wsypcie do miseczki i namoczcie w wodzie. Rozpuśćcie żelatynę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
  6. Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajcie stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijajcie aż do rozpuszczenia cukru.
  7. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijajcie jeszcze parę sekund, aż składniki się połączą. 
  8. Na blaszce wyłóżcie herbatniki. Wyłóżcie na nich piankową masę i wyrównajcie, aby powierzchnia była gładka. Wylejcie zimną, ale jeszcze ciekłą polewę na wierzch i równomiernie ją rozprowadźcie.
  9. Włóżcie do lodówki do stężenia.

Przepis możecie modyfikować tak, by wam smakował. Jeśli chcecie, możecie zrobić go nawet bez herbatników jako podstawy. Możecie dodawać więcej lub mniej polewy czekoladowej, w zależności od tego, jakie są wasze oczekiwania względem tego deseru.

 

Zobacz także: