kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji

Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji. 

Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kapustę z grochem

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 500 gramów grochu
  • 3 cebule
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek

Przygotowanie

  1. Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia.
  2. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren. 
  3. Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju. 
  5. Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką.
  6. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch. 
  7. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali.
  8. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach.

Gotowe!

Komentarze
zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy Najlepszy zakwas na wigilijny barszcz. Dzięki tym trikom na 100 procent wyjdzie
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętaj, że jego przyrządzenie powinnaś rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią. To niemal ostatni dzwonek!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Dzięki tym trikom zakwas buraczany na pewno wyjdzie Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone . Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą. Przepis na zakwas z buraków Będziesz potrzebować 600 gramów buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Miksturę odstaw na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierz i zgnieć nożem (nie krój, ani nie przeciskaj przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieść kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu. Całość przykryj resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna). Tak poukładane składniki zalej wystudzoną solanką (wodą z solą), przykryj gazą lub inną tkaniną, przewiąż gumką lub sznureczkiem i odstaw do spiżarni na ok. 7 dni. Tak przygotowany zakwas z...

Przeczytaj