Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.
Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty!
Przepis na kapustę z grochem
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 500 gramów grochu
- 3 cebule
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie
- Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia.
- Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.
- Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.
- Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką.
- Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.
- Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali.
- Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach.
Gotowe!