kurczak ze słonecznikiem
Justyna92 / gotujmy.pl
Newsy

Cudowna panierka do kurczaka z niezwykłym dodatkiem. Chrupie jak chipsy

Panierka to nie tylko bułka tarta! Wypróbujcie ciekawy przepis na panierowane kotlety z kurczaka.

Wiedza o zdrowym odżywianiu jest już powszechna i wiele osób stara się trzymać zasad zbilansowanej diety. A te mówią o ograniczaniu soli, słodyczy, tłustych potraw i niepotrzebnych dodatków, które sprawiają że dania są bardziej kaloryczne. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe „grzeszki” – w końcu któż oparłby się przepysznym, panierowanym kotletom z kurczaka? Na szczęście poza tradycyjną panierką można przygotować jej znacznie zdrowsze alternatywy. Co powiecie na kotlety drobiowe panierowane w ziarnach słonecznika? Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka panierowanego w ziarnach słonecznika

Choć ziarna słonecznika są kaloryczne, to warto uwzględnić je w swojej diecie. Bogate są w zdrowe tłuszcze i witaminy, dzięki czemu stanowią bardzo dobry dodatek do posiłków. By przygotować kurczaka w ziarnach słonecznika, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • ziarna słonecznika
  • 1 jajko
  • olej
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przekrójcie każdą z nich na pół (jak na kotlety) i rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie słodką i ostrą papryką.
  2. Przygotujcie sobie miseczki osobno z roztrzepanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem, mąką i ziarnami słonecznika. Każdy z kotletów obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i dokładnie pokryjcie ziarnami słonecznika z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, połóżcie na patelni kotlety. Lekko zmniejszcie ogień i smażcie mięso, aż się ozłoci z każdej strony. Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z tłuszczu. Smacznego!
Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Gotujmy.pl/thegrooba
Newsy
Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Idealny pomysł na obiad to ten, który nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem świetnie sprawdzą się na szybki posiłek. Bliscy będą zachwyceni jego smakiem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Wówczas pojawia się ono w różnych formach, czy to kotlety, potrawki czy sosy. Każdy taki wariant jest pyszny, ale też czasem się przejada. Warto co jakiś czas zmieniać serwowane dania, aby urozmaicić codzienny jadłospis.  Danie z piekarnika  Potrawy przygotowywane w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te z patelni. Pieczone mięso nie przygotowuje się w tłuszczu, toteż jest mniej kaloryczne i bardziej soczyste. To świetna forma, gdyż takie dania nie zajmują zbyt dużo czasu w przyrządzaniu. Świetnie sprawdzą się dla zabieganych osób.  Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem  Kiedy znudzą się wam tradycyjne kotlety czy różnego rodzaju potrawki, warto przygotować dla bliskich szybkie filety z kurczaka z piekarnika. To zdecydowanie zdrowsza forma, gdyż nie potrzebują do obróbki znacznych ilości tłuszczu. Idealnym dodatkiem do kurczaka jest pomidor i ser, który na końcu jest zapiekany. To potrawa idealna na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Przepis na filet z kurczaka z pomidorem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa typu Vegeta słodka papryka mielona pieprz czarny mielony czubryca zielona świeży tymianek 1 pomidor 1 mozzarella oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze opłuczcie pod ciepłą wodą, a później osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Mięso podzielcie na niezbyt grube filety. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni. Filety z kurczaka dokładnie natrzyjcie przyprawą typu Vegeta, słodką mieloną papryką, czarnym pieprzem, zieloną czubrycą oraz świeżym tymiankiem. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie oliwą z oliwek. Przyprawione mięso ułóżcie w przygotowanym naczyniu. Kurczaka wstawcie do...

ziołowe schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Ziołowe schabowe to świetna alternatywa dla zwykłych "schaboszczaków". Są genialne w smaku i robią się w mig
Ziołowe schabowe są świetną alternatywą dla zwykłych i oklepanych już schabowych. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i garść ulubionych ziół. Przygotowanie takich kotletów jest wręcz banalne, a efekt smakowy nieporównywalny z żadnym innym. Zainteresowani? Czytajcie dalej...

Znudziły wam się już zwykłe kotlety schabowe? Przygotujcie się na sporą odmianę i zróbcie ziołowe schabowe o przyjemnym zapachu czosnku, oregano, ziół prowansalskich i lubczyku. Schabowe w takim wydaniu są nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też bardzo pyszne i kruche. Dzięki wkładce serowo warzywnej - są syte i świetnie się nadają na mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Zdradzamy genialny przepis. Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na płaty, po czym rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą ze stron przyprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Jedną stronę posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Następnie maczamy każdy kawałek mięsa w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Na oddzielnej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Całość smażymy do uzyskania miękkości, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Danie pieczemy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego!

mielone z kurczaka
Gotujmy.pl
Newsy
Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Najprostszy przepis na obiad za mniej niż 10 zł
Lubicie klasyczne kotlety mielone? To świetnie. A co powiecie na pyszne i soczyste kotlety mielone z piersi z kurczaka?

Kotlety mielone to jedne z najchętniej jadanych kotletów wśród Polaków. Jedni przygotowują je w wersji smażonej, na bazie mięsa wieprzowego, drudzy wolą kotlety pieczone i zamiast wieprzowiny używają np. indyka, jeszcze inni nie wyobrażają sobie kotletów bez pysznego i gęstego sosu, np. z dodatkiem grzybów. A co powiecie na mielone z mięsa kurczaka? Przygotowanie takich kotletów jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to dobrej jakości pierś z kurczaka, cebula i garść ulubionych przypraw. Zróbcie takie mielone na dzisiejszy obiad, a rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Jak je przygotować? Podpowiadamy! Składniki (8-12 kotletów): 1 kg piersi z kurczaka przyprawa do mielonego mięsa 1 duża cebula olej Przygotowanie:  Na początku myjemy piersi z kurczaka i kroimy je w kostkę, po czym mielimy. Do mięsa dodajemy 2 łyżki stołowe przyprawy do mielonego mięsa. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na rumiano na patelni. Cebulkę dodajemy do farszu i wszystko starannie razem mieszamy. Z mięsa formujemy kulki i lekko dociskamy je, a następnie smażymy na patelni na małym ogniu przez około 10-15 minut. Kotlety podajemy ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.  Smacznego!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Kilka składników, chwila przygotowywania i obiad gotowy w mniej niż 30 minut – wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kawałki kurczaka podane z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to obiad, który świetnie się sprawdzi wtedy, gdy macie bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż pół godziny! Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na szybki obiad Brak czasu to żadna wymówka – nawet, jeśli się śpieszycie, nie rezygnujcie z obiadu! Wykorzystajcie jeden z poniższych przepisów na szybki obiad: Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym Placuszki z kurczaka z musztardą Łosoś pieczony z warzywami Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Do przygotowania tego kurczaka w wyjątkowym sosie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Podwójny filet z piersi z kurczaka 300 g ryżu (3 torebki) 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Pęczek świeżego szczypiorku 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (520 g) 3 łyżki sezamu Olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, wrzućcie 3 torebki ryżu i gotujcie około 10-12 minut. Po ugotowaniu odsączcie na sitku. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski o szerokości 2-3 cm. Włóżcie mięso do głębszej miski lub pojemnika, posypcie przyprawą kebab-gyros i odstawcie na kilka minut (polecamy zrobić to kilka godzin wcześniej, by mięso przeszło przyprawami). Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kawałki kurczaka. Obie papryki umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie papryki w równe, wąskie paski. Dodajcie je do usmażonego kurczaka i wlejcie cały sos słodko-kwaśny, cały czas mieszając. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut. Świeży szczypiorek umyjcie i poszatkujcie drobno. Dodajcie do mięsa. Wsypcie 3 łyżki...