Wiedza o zdrowym odżywianiu jest już powszechna i wiele osób stara się trzymać zasad zbilansowanej diety. A te mówią o ograniczaniu soli, słodyczy, tłustych potraw i niepotrzebnych dodatków, które sprawiają że dania są bardziej kaloryczne. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe „grzeszki” – w końcu któż oparłby się przepysznym, panierowanym kotletom z kurczaka? Na szczęście poza tradycyjną panierką można przygotować jej znacznie zdrowsze alternatywy. Co powiecie na kotlety drobiowe panierowane w ziarnach słonecznika? Palce lizać!

Przepis na kurczaka panierowanego w ziarnach słonecznika

Choć ziarna słonecznika są kaloryczne, to warto uwzględnić je w swojej diecie. Bogate są w zdrowe tłuszcze i witaminy, dzięki czemu stanowią bardzo dobry dodatek do posiłków. By przygotować kurczaka w ziarnach słonecznika, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • ziarna słonecznika
  • 1 jajko
  • olej
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przekrójcie każdą z nich na pół (jak na kotlety) i rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie słodką i ostrą papryką.
  2. Przygotujcie sobie miseczki osobno z roztrzepanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem, mąką i ziarnami słonecznika. Każdy z kotletów obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i dokładnie pokryjcie ziarnami słonecznika z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, połóżcie na patelni kotlety. Lekko zmniejszcie ogień i smażcie mięso, aż się ozłoci z każdej strony. Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z tłuszczu. Smacznego!