Kanapki z jajkiem i awokado
azurita/Adobe Stock
Newsy

Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie

Jak sprawić, by jajko na śniadanie nie wiązało się z nudą i rutyną? Ten zielony owoc idealnie smakuje w połączeniu z jajkiem!

Mowa tu oczywiście o awokado. Moda na ten zielony owoc została zapoczątkowana przez wegan. Osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty odzwierzęce, zajadają się tym zielonym owocem, gdyż jest on niezwykle tłusty. Właśnie awokado jest dla nich ważnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych.

To prawda, awokado nie należy do najtańszych produktów. Jednak popyt na ten owoc wzrasta, w związku z tym w marketach awokado jest coraz tańsze. Tutaj nasza mała uwaga – niektórzy uważają, że awokado to jednak warzywo. Wiąże się to z jego neutralnym, niesłodkim smakiem. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Ważne, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne!

Jeżeli ktoś sądzi, że awokado powinni jeść tylko weganie, jest w błędzie. Ten zielony owoc świetnie komponuje się właśnie z gotowanymi jajami. Spróbujcie takiej wystrzałowej mieszanki na kanapkach. Efekt przekroczy wasze oczekiwania. Wystarczy dodać nieco oliwy, posypać delikatnie pieprzem i voilà!

Kanapki z jajkiem i awokado – przepis:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Pieczywo (ciemne lub jasne – wybierzcie wasze ulubione)
  • Jedno dojrzałe awokado (uważajcie, by nie kupić zepsutego – taki owoc może mieć na skórce plamki i brzydkie wypryski)
  • 2-3 jaja ugotowane na półmiękko
  • Nieco oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Jaja gotujemy na półmiękko, czyli około 2-3 minuty liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć.
  • Awokado rozcinamy na pół, w pestkę wbijamy nóż i okrężnym ruchem wyciągamy ją z owocu.
  • Z awokado wydobywamy miąższ i przekładamy do miseczki lub moździerza.
  • Dodajemy nieco oliwy z oliwek i soli do smaku i rozgniatamy delikatnie na coś w rodzaju pasty.
  • Ugotowane jaja staramy się pokroić w ładne plasterki.
  • Kromki chleba smarujemy najpierw pastą z awokado, a następnie układamy na nich plasterki jajek.
  • Podajemy posypane szczyptą pieprzu.
Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże... nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Pixabay.pl
Newsy
Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Jak dłużej zachować świeżość awokado? To proste! Wykorzystajcie nasz trik, a wasze awokado będzie świeże nawet rok i nigdy nie sczernieje!

Awokado to smaczne i bardzo zdrowe owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej. Awokado to w rzeczywistości jeden z najzdrowszych owoców świata. Czy wiecie, jak wiele korzystnych właściwości ono posiada? Naukowcy odkryli, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy. Awokado jest również bogate w potas, błonnik i witaminy B, E i C. Ponadto, zawiera kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, takich jak: Fitosterole - związek ten znany jest z tego, że obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Leutyna i zeaksantyna - to karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, szczególnie w oczach człowieka. Jak przechowywać awokado? Kupiliście za dużo awokado albo wykorzystaliście tylko połowę i nie chcecie doprowadzić do sytuacji, w której owoc gnije i musicie wyrzucić go do kosza? Znamy niezawodny trik, dzięki któremu wasze awokado pozostanie świeże nawet rok! Zacznijmy od tego, jak powinno się przechowywać awokado. Czy lepszą metodą jest trzymanie go w lodówce, czy może poza nią? To zależy od tego, jak i kiedy zamierzamy je wykorzystać do dań. Niedojrzałe awokado, które nie zostało jeszcze użyte, warto przechowywać w... papierowej torbie. W takim środowisku awokado będzie dojrzewać około 7 dni. Chcecie, żeby niedojrzałe awokado szybciej dojrzało? Umieśćcie je w papierowej torbie, a do środka włóżcie jabłko i banana. Kiedy należy włożyć awokado do lodówki? W lodówce warto trzymać awokado, które jest dojrzałe. Dzięki tej metodzie możemy je spożyć w ciągu 2-3 dni. Przekrojony owoc także powinno się trzymać w lodówce. Wskazówka! Nie usuwajcie z niego...

owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy
Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce . Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol , reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się...

Zupa ogórkowa tego lekarza oczyszcza wątrobę i jelita. Od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa na zimno: przepis na zupę, która oczyszcza wątrobę i jelita
Ten przepis na zupę ogórkową na zimno może przypaść wam do gustu, jeśli szukacie pomysłów na naprawdę lekki lunch.

Są pewne potrawy, które momentalnie powodują, że czujecie się lepiej. Zdrowe jedzenie to przecież nie tylko jedzenie, które dba o zachowanie sylwetki, ale też przede wszystkim pokarm, dzięki któremu wasze ciało sprawnie działa i dobrze radzi sobie ze wszystkimi wyzwaniami. Jeśli czujecie się od pewnego czasu ciężko, nie macie siły i wiecie, że powinniście zmienić sposób odżywiania, postarajcie się włączyć do codziennego menu więcej lekkich potraw. Idealnym przykładem jest ta lekka zupa ogórkowa, która sprawi, że momentalnie poczujecie się lepiej. Lekka zupa ogórkowa na zimno Ogórek Łyżka szatkowanej cebuli Awokado Łyżka oliwy z oliwek Łyżka soku z cytryny Łyżka octu jabłkowego Szklanka wody Szczypta soli Szczypta papryki chili Szczypta słodkiej papryki w proszku Przygotowanie lekkiej zupy ogórkowej Obierzcie ogórek i awokado. Pokrójcie warzywa na mniejsze kawałki. Włóżcie wszystkie składniki do blendera i miksujcie przez pewien czas, aż uzyskacie kremową konsystencję. Zupę krem na zimno serwujcie ze szczyptą słodkiej papryki. Możecie dodać też do niej kawałki pokrojonego ogórka, jeśli nie lubicie zup jedynie o kremowej teksturze. Jedzenie a detoks organizmu Za tak zwaną detoksykację organizmu odpowiadają codziennie wasze narządy, bez przerwy oczyszczając krew z produktów przemiany materii. To właśnie wątroba, nerki, jelita i płuca dokonują skutecznego detoksu organizmu. Popularnie zwykło się mówić, że jakiś pokarm jest w stanie przeprowadzić detoks, albo ma właściwości detoksykujące. Nie jest to jednak w pełni prawda. Faktycznie, niektóre elementy pożywienia wspomagają prace wspomnianych narządów i w ten sposób ułatwiają oczyszczanie organizmu, jednak nie robią one...

ciasto, oliwa
Dusan Zidar, jultud/Adobe Stock
Triki kulinarne
Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!
Zazwyczaj margaryna, czasem masło albo olej. Nasze mamy i babcie piekły czasem swoje wypieki również na smalcu. Tym razem spróbujemy upiec coś z użyciem oliwy z oliwek. Efekty będą piorunujące!

Tłuszcz, mąka i cukier to 3 główne składniki naszych słodkich wypieków. W kwestii cukru nie mamy zbyt wielkiego pola manewru do zmian. Podobnie z mąką – musimy wybierać głównie z różnych rodzajów mąk pszennych. Pozostaje tłuszcz. Czas przekonać się, czy wypieki na oliwie z oliwek są warte zachodu. Na początek warto skierować słowo do osób z góry odrzucających tego typu próby ze względów ekonomicznych. Spokojnie, wasza kieszeń zbytnio na tym nie ucierpi. Już teraz możemy dostać niezłej jakości oliwę z oliwek w każdym markecie. Co więcej – jej cena w przeliczeniu wcale nie odbiega znacznie od ceny masła. Zdumiewające efekty Co się stanie, gdy zamiast tradycyjnego tłuszczu, dodamy do naszego ciasta oliwy? Efekty będą niezwykle ciekawe. Pierwszą rzeczą, na którą na pewno zwrócicie uwagę będzie nieco inny smak naszego wypieku. Wcale nie gorszy, a za to może odrobinę ciekawszy, niż ten uzyskany dzięki tradycyjnym tłuszczom piekarniczym. Jednak oliwa ma jeszcze jedną specjalną właściwość, gdy użyjemy jej do pieczenia. Tłuszcz otrzymany z oliwek sprawi, że nasze wypieki będą nieco bardziej wilgotne, kiedy wyjmiemy je z piekarnika. Jeżeli użyjemy do pieczenia oliwy z oliwek, ciasta dłużej zachowają swoją świeżość. To może być prawdziwy hit w waszej kuchni! Kombinujmy ze smakiem Jeszcze jedna uwaga – nie obawiajcie się używać oliwy do słodkich wypieków. Wbrew pozorom oliwa, kojarzona ze słonymi oliwkami, nie wpłynie negatywnie na smak waszych ciast. Oprócz tego gorąco polecamy dodawanie oliwy z oliwek do wypieków drożdżowych, a zwłaszcza wszelkiego rodzaju bułek i pit w stylu śródziemnomorskim. Źródło: mashed.com