Kanapki z jajkiem i awokado
azurita/Adobe Stock
Newsy

Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie

Jak sprawić, by jajko na śniadanie nie wiązało się z nudą i rutyną? Ten zielony owoc idealnie smakuje w połączeniu z jajkiem!
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Mowa tu oczywiście o awokado. Moda na ten zielony owoc została zapoczątkowana przez wegan. Osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty odzwierzęce, zajadają się tym zielonym owocem, gdyż jest on niezwykle tłusty. Właśnie awokado jest dla nich ważnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych.

To prawda, awokado nie należy do najtańszych produktów. Jednak popyt na ten owoc wzrasta, w związku z tym w marketach awokado jest coraz tańsze. Tutaj nasza mała uwaga – niektórzy uważają, że awokado to jednak warzywo. Wiąże się to z jego neutralnym, niesłodkim smakiem. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Ważne, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne!

Jeżeli ktoś sądzi, że awokado powinni jeść tylko weganie, jest w błędzie. Ten zielony owoc świetnie komponuje się właśnie z gotowanymi jajami. Spróbujcie takiej wystrzałowej mieszanki na kanapkach. Efekt przekroczy wasze oczekiwania. Wystarczy dodać nieco oliwy, posypać delikatnie pieprzem i voilà!

Kanapki z jajkiem i awokado – przepis:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Pieczywo (ciemne lub jasne – wybierzcie wasze ulubione)
  • Jedno dojrzałe awokado (uważajcie, by nie kupić zepsutego – taki owoc może mieć na skórce plamki i brzydkie wypryski)
  • 2-3 jaja ugotowane na półmiękko
  • Nieco oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Jaja gotujemy na półmiękko, czyli około 2-3 minuty liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć.
  • Awokado rozcinamy na pół, w pestkę wbijamy nóż i okrężnym ruchem wyciągamy ją z owocu.
  • Z awokado wydobywamy miąższ i przekładamy do miseczki lub moździerza.
  • Dodajemy nieco oliwy z oliwek i soli do smaku i rozgniatamy delikatnie na coś w rodzaju pasty.
  • Ugotowane jaja staramy się pokroić w ładne plasterki.
  • Kromki chleba smarujemy najpierw pastą z awokado, a następnie układamy na nich plasterki jajek.
  • Podajemy posypane szczyptą pieprzu.
Komentarze
muffiny
Pixabay
Newsy Muffiny na śniadanie. Czemu nie? Takie to ciekawa alternatywa dla owsianki
Jeżeli znudziła ci się już klasyczna jajecznica lub płatki zbożowe, przyrządź na śniadanie muffinki. Te, które prezentujemy poniżej to ciekawa alternatywa dla owsianki, a do tego powstają w mig!
Anna Borkowska
listopad 30, 2020

Czy muffinki mogą być dobrą opcją na śniadanie? Tak, pod warunkiem, że powstały ze zdrowych i pełnowartościowych składników. Jeżeli chcesz przygotować na śniadanie muffiny, poszukaj przepisów zawierających składniki bogate w białko, takie jak całe jajka lub białka jaj, jogurt grecki, owies lub mąka migdałowa oraz składniki bogate w błonnik, takie jak owsianka, siemię lniane, mąka kokosowa i mąka pełnoziarnista. Muffiny, które prezentujemy poniżej zachwycą cię bogactwem smaku. Jak je wykonać? Podpowiadamy! Do wykonania muffinek będą potrzebne: trzy naczynia blacha do babeczek (z papilotkami) mikser Składniki na ok. 10 sztuk muffinek: 2 żółtka 3 białka pół szklanki brązowego cukru szklanka płatków owsianych szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 400ml mleka kokosowego pół opakowania wiórków kokosowych odrobina soli 4 łyżki masła łyżka oleju do natłuszczenia foremek Składniki na lukier: 1 białko sok z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Jak zrobić muffinki? Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie delikatnie natłuść blachę do babeczek. W misce ubij białka z odrobiną soli, a następnie wymieszaj w drugiej misce suche składniki - mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem oraz wiórkami kokosowymi. W kolejnym naczyniu należy połączyć żółtka z mlekiem kokosowym oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Otrzymaną masę dolewamy do suchych produktów, po czym wszystko razem mieszamy. Następnie łączymy ciasto z ubitą pianą. Całość wykładamy do foremek. Babeczki należy piec ok. 20 minut. Jak zrobić lukier? Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do błyszczącej piany dodajemy cukier puder z sokiem cytrynowym....

Przeczytaj