Tradycyjnie podczas polskiego obiadu najczęściej podajmy ziemniaki w kawałkach, tłuczone, obsmażone, a czasem w formie gładkiego puree, które swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza odrobinie mleka lub śmietany. Innym dodatkiem może być makaron w formie wstążek czy rurek oraz liczne zdrowe kasze takie jak gryczana, pęczak, jaglana czy bulgur.
Jeśli znudziły ci się takie dodatki wypróbuj puree, ale w nieco innej formie, bo zapieczonej. Możesz je upiec w małych foremkach, uformować pojedyncze babeczki (dzięki temu będą bardziej chrupiące) lub przełożyć całą masę do dużej formy (oszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu i to właśnie ten sposób rekomendujemy). Tak podane puree doskonale sprawdzi się podczas wystawnych obiadów oraz przyjęć. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni, gdy postawisz przed nimi talerze.

Pieczone puree doskonale pasuje do mięsnych dań. Proponujemy połączyć je z gęsiną, piersią z kaczki albo roladą ze schabu. Puree świetnie smakuje polane sosem, więc jeśli planujesz np. gulasz lub pieczeń to koniecznie podaj je razem.

Przepis na zapiekane puree

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • pół szklanki śmietany, najlepiej 18%
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Opcjonalnie: starty ser np. parmezan

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości.
  2. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż staną się miękkie i kremowe.
  3. Dodaj do nich miękkie masło oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  4. Czas na przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale pamiętaj o sporej ilości gałki muszkatołowej, doskonale pasuje do ziemniaków i to jej dodatek sprawia, że zapiekanka jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna.
  5. Jeśli chcesz dodać zapiekance więcej smaku możesz dodać do masy trochę startego parmezanu albo posypać jej wierzch serem pod koniec pieczenia. Dzięki temu będzie wyjątkowo chrupiąca.
  6. Przygotuj duże żaroodporne naczynie lub formę. Dokładnie natłuść ją cienką warstwą masła.
  7. Przełóż masę do formy i uklep.
  8. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
  9. Nakładaj na talerze dużą łyżką.

Puree oczywiście można robić w różnych wersjach. Jeśli nie przepadasz na smakiem parmezanu wypróbuj wersję z posiekanym koperkiem. Smacznego!