zapiekane puree
Adobe Stock
Newsy

Coś dla wielbicieli ziemniaczanego puree – zaserwowane w ten sposób zachwyci gości

Puree to niezwykle smaczny zamiennik tradycyjnych ziemniaków, kasz i makaronów podawanych do drugiego dania. W tej wersji wygląda i smakuje nieziemsko!

Tradycyjnie podczas polskiego obiadu najczęściej podajmy ziemniaki w kawałkach, tłuczone, obsmażone, a czasem w formie gładkiego puree, które swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza odrobinie mleka lub śmietany. Innym dodatkiem może być makaron w formie wstążek czy rurek oraz liczne zdrowe kasze takie jak gryczana, pęczak, jaglana czy bulgur.
Jeśli znudziły ci się takie dodatki wypróbuj puree, ale w nieco innej formie, bo zapieczonej. Możesz je upiec w małych foremkach, uformować pojedyncze babeczki (dzięki temu będą bardziej chrupiące) lub przełożyć całą masę do dużej formy (oszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu i to właśnie ten sposób rekomendujemy). Tak podane puree doskonale sprawdzi się podczas wystawnych obiadów oraz przyjęć. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni, gdy postawisz przed nimi talerze.

Pieczone puree doskonale pasuje do mięsnych dań. Proponujemy połączyć je z gęsiną, piersią z kaczki albo roladą ze schabu. Puree świetnie smakuje polane sosem, więc jeśli planujesz np. gulasz lub pieczeń to koniecznie podaj je razem.

Zobacz także
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekane puree

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • pół szklanki śmietany, najlepiej 18%
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Opcjonalnie: starty ser np. parmezan

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości.
  2. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż staną się miękkie i kremowe.
  3. Dodaj do nich miękkie masło oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  4. Czas na przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale pamiętaj o sporej ilości gałki muszkatołowej, doskonale pasuje do ziemniaków i to jej dodatek sprawia, że zapiekanka jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna.
  5. Jeśli chcesz dodać zapiekance więcej smaku możesz dodać do masy trochę startego parmezanu albo posypać jej wierzch serem pod koniec pieczenia. Dzięki temu będzie wyjątkowo chrupiąca.
  6. Przygotuj duże żaroodporne naczynie lub formę. Dokładnie natłuść ją cienką warstwą masła.
  7. Przełóż masę do formy i uklep.
  8. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
  9. Nakładaj na talerze dużą łyżką.

Puree oczywiście można robić w różnych wersjach. Jeśli nie przepadasz na smakiem parmezanu wypróbuj wersję z posiekanym koperkiem. Smacznego!

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Zielone puree z groszkiem. Tak samo pyszne, a zdrowsze niż klasyczne
nasturella/Gotujmy.pl
Newsy
Zielone puree z groszkiem. Tak samo pyszne, a zdrowsze niż klasyczne
Marzy wam się klasyczne puree ziemniaczane? Przygotujcie je w zdrowszej, zielonej wersji z groszkiem!

Klasyczne puree ziemniaczane to kultowy dodatek na wielu polskich stołach: podaje się je z kotletami schabowymi , mielonymi czy pieczonym kurczakiem . Jego delikatny, niewybijający się smak nie dominuje nad całą potrawą i stanowi świetne tło, chociaż wśród miłośników kulinariów jest także wielu fanów puree jedzonego oddzielnie.  Chociaż to nieprawda, że same ziemniaki tuczą , gdyż warzywa te są bogactwem wielu korzystnych składników i wcale nie zawierają tak wielu kalorii - po dodaniu masła, śmietany czy tłustego mleka, stają się tłustą potrawą. Regularne sięganie po takie dania może poskutkować wysokim poziomem cholesterolu bądź podwyższonym ciśnieniem . Warto więc pamiętać, aby po puree sięgać sporadycznie bądź zastępować niezdrowe składniki tymi mniej kalorycznymi (jogurtem, chudym mlekiem, odtłuszczonym majonezem, innymi warzywami o kremowej konsystencji). Przepis na puree z groszkiem Poniżej proponujemy zdrowszy wariant puree, w którym śmietana została zastąpiona chudszym jogurtem , a do ziemniaków dodany został również groszek (który w zblendowanej wersji jest wyjątkowo kremowy). Składniki: 40 dag ziemniaków 30 dag mrożonego groszku 70 dag masła 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz zielona cebulka Przygotowanie: Do gotującej się, posolonej wody dodajcie obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotujcie przez ok. 10 minut.  Po tym czasie dodajcie mrożony groszek i gotujcie dalej przez 10 minut.  Odcedźcie i zostawcie w garnku. Dodajcie masło, jogurt, pieprz oraz sól i zmiksujcie blenderem na jednolitą masę.  Upewnijcie się czy nie musicie dodać więcej soli czy pieprzu. Na tym etapie możecie także dodać dowolne inne przyprawy, wedle uznania. Gotowe puree na talerzu posypcie zieloną...

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pieczone, smażone, grillowane lub ugotowane... Ziemniaki można przygotować na wiele różnych sposobów, ale czy wiecie jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak tych niezwykle popularnych warzyw?

Ziemniaki to bez wątpienia najpopularniejszy dodatek do dań w Polsce. Możemy z nich zrobić mnóstwo smakowitych potraw, takich jak pieczone łódeczki, kopytka , frytki , pyzy , zapiekanki oraz placki . Zwykle zjadamy je jednak w formie ugotowanej i utłuczonej. Takie ziemniaki idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami , kotletami i daniami z ryby . Czym najlepiej przyprawiać ziemniaki, oczywiście poza solą? Jest pewna przyprawa, która wprost idealnie pasuje do ziemniaków.  Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Ziemniaki wprost uwielbiają towarzystwo ziół – a szczególnie rozmarynu i tymianku. Przyprawy te doskonale podkreślają ich smak i nadają im ciekawego charakteru. Co jeszcze można dodać do ziemniaków, poza solą, rozmarynem i tymiankiem? To zależy od konkretnego dania. Kurkuma – dzięki kurkumie pieczone ziemniaki będą nie tylko zdrowsze, ale też będą miały apetyczny żółty kolor. Odrobina masła i koperku – to już typowa klasyka. Ugotowane na miękko ziemniaki wprost idealnie komponują się z odrobiną dobrej jakości masła i świeżego koperku . Z dodatkiem chrzanu i pesto. Ugotujcie ziemniaki, zróbcie z nich puree z dodatkiem chrzanu i pesto. Ten smak na długo wami zawładnie. Pieczone ziemniaki , frytki oraz ziemniaki z grilla najlepiej komponują się z dodatkiem soli, granulowanego czosnku i wędzonej papryki. Zróbcie je dzieciom, a na pewno będą się nimi zajadać! Podsmażane na patelni ziemniaki uwielbiają towarzystwo ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Z kolei do placków ziemniaczanych zwykle dodaje się sól, świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę i odrobinę gałki muszkatołowej. A wy czym przyprawiacie poszczególne dania z ziemniaków? Źródło: doradcasmaku.pl

puree ziemniaczane Gordona Ramsaya przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sekretem jedwabistego puree jest sposób wykonania, a nie użyte składniki. Tak robi je jeden z najsłynniejszych kucharzy
Najbardziej znany i najlepiej zarabiający szef kuchni na świecie, Gordon Ramsay, w jednej ze swoich książek zdradził jak zrobić najlepsze puree ziemniaczane. Składniki to żadna nowość, sekret tkwi w sposobie wykonania.

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, tak jest również w przypadku puree ziemniaczanego. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia zna chyba każdy, jednak to nie one stanowią sekret idealnie jedwabistej i przepysznej masy.  Według znanego szefa kuchni, Gordona Ramsaya, kluczem do sukcesu jest sposób, w jaki traktuje się warzywo. W końcu większość osób przeciska je tylko przez praskę lub rozgniata tłuczkiem, podczas gdy ziemniaki należy jeszcze przetrzeć przez sitko. Na tym jednak nie koniec. Więcej tajników znajdziecie w przepisie uwzględniającym jego zalecenia. Przepis na jedwabiste puree Gordona Ramsaya Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków 100 ml mleka 5 łyżek masła Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki umyjcie, umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie (nie obierajcie, muszą być w tak zwanych mundurkach). Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i trzymajcie na nim garnek jeszcze przez ok. 20 minut, aż staną się idealnie miękkie. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać. Żeby się nie poparzyć, załóżcie na dłonie silikonowe rękawiczki. Tak przygotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (również gorące, na nic nie czekajcie), a następnie przetrzyjcie przez sitko ze stosunkowo gęstą siatką. W ten sposób pozbędziecie się grudek, w końcu praska nie jest w stanie idealnie rozgnieść ziemniaków. Tak przygotowaną masę umieśćcie ponownie w garnku i odparujcie. Uważajcie jednak, by ich nie przypalić, wtedy cała wasza dotychczasowa praca pójdzie na marne. Do odparowanych ziemniaków dodajcie masło, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie (dobrze, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej, a nawet lekko miękkie, wtedy wszystko trwa...