zapiekane puree
Adobe Stock
Newsy

Coś dla wielbicieli ziemniaczanego puree – zaserwowane w ten sposób zachwyci gości

Puree to niezwykle smaczny zamiennik tradycyjnych ziemniaków, kasz i makaronów podawanych do drugiego dania. W tej wersji wygląda i smakuje nieziemsko!
Magda Borucińska
grudzień 01, 2020

Tradycyjnie podczas polskiego obiadu najczęściej podajmy ziemniaki w kawałkach, tłuczone, obsmażone, a czasem w formie gładkiego puree, które swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza odrobinie mleka lub śmietany. Innym dodatkiem może być makaron w formie wstążek czy rurek oraz liczne zdrowe kasze takie jak gryczana, pęczak, jaglana czy bulgur.
Jeśli znudziły ci się takie dodatki wypróbuj puree, ale w nieco innej formie, bo zapieczonej. Możesz je upiec w małych foremkach, uformować pojedyncze babeczki (dzięki temu będą bardziej chrupiące) lub przełożyć całą masę do dużej formy (oszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu i to właśnie ten sposób rekomendujemy). Tak podane puree doskonale sprawdzi się podczas wystawnych obiadów oraz przyjęć. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni, gdy postawisz przed nimi talerze.

Pieczone puree doskonale pasuje do mięsnych dań. Proponujemy połączyć je z gęsiną, piersią z kaczki albo roladą ze schabu. Puree świetnie smakuje polane sosem, więc jeśli planujesz np. gulasz lub pieczeń to koniecznie podaj je razem.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zapiekane puree

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • pół szklanki śmietany, najlepiej 18%
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Opcjonalnie: starty ser np. parmezan

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości.
  2. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż staną się miękkie i kremowe.
  3. Dodaj do nich miękkie masło oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  4. Czas na przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale pamiętaj o sporej ilości gałki muszkatołowej, doskonale pasuje do ziemniaków i to jej dodatek sprawia, że zapiekanka jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna.
  5. Jeśli chcesz dodać zapiekance więcej smaku możesz dodać do masy trochę startego parmezanu albo posypać jej wierzch serem pod koniec pieczenia. Dzięki temu będzie wyjątkowo chrupiąca.
  6. Przygotuj duże żaroodporne naczynie lub formę. Dokładnie natłuść ją cienką warstwą masła.
  7. Przełóż masę do formy i uklep.
  8. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
  9. Nakładaj na talerze dużą łyżką.

Puree oczywiście można robić w różnych wersjach. Jeśli nie przepadasz na smakiem parmezanu wypróbuj wersję z posiekanym koperkiem. Smacznego!

Komentarze
Kluski lane
kasik12/gotujmy.pl
Newsy Lane kluski z tego przepisu smakują tak jak te z dzieciństwa. Palce lizać
Z kluskami lanymi sprawa jest prosta – to najszybszy i najłatwiejszy do przyrządzenia rodzaj domowego „makaronu”. Sprawdźcie sami.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Kluski lane w pewnym sensie mogą przypominać nam kluski leniwe. Te pierwsze zastąpią nam szybko inny makaron, a te drugie będą alternatywą dla pracochłonnych pierogów. Spośród tych dawnych babcinych przepisów dziś polecamy wam kluski lane. Wydaje się, że najbardziej tradycyjnym zastosowaniem klusek lanych będzie zupa mleczna albo innego rodzaju zupa warzywna na pierwsze danie. Kluski lane to jednak cała gama możliwości – niezłym pomysłem będzie użycie ich nawet zamiast ziemniaków do jakiegoś gęstego i zawiesistego sosu. Pomysł ten nie jest naszego autorstwa. Tradycja jedzenia małych kluseczek do drugiego dania znana jest w Europie Środkowej. Niemcy zajadają się szpeclami, Węgrzy podają do mięs swoje nokedli, Słowacy przyrządzają mączne haluški. Nieco dalszym krewnym naszych klusek lanych są także różne wersje włoskich gnocchi, a nawet… polskie kopytka. Dzisiaj skupimy się na naszych drobniutkich kluseczkach. Różnią się one od wymienionych przez nas zagranicznych kluseczek właściwie tylko jedną rzeczą. Są mianowicie niezwykle proste do przyrządzenia. Spójrzcie sami na przepis. Kluski lane: Składniki: 2 jaja 5-6 łyżek mąki Nieco wody Szczypta soli Przygotowanie: W naczyniu roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy do masy jajecznej nieco wody – wystarczy łyżka albo dwie łyżki. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Ilość mąki może się różnić w zależności od wielkości jajek i ilości dodanej wody. Staramy się przyrządzić ciasto na wpół płynne, by nie rozpadło się podczas gotowania. Ciasto wlewamy do gotującej się wody powoli, cienkim strumieniem, równomiernie po całej powierzchni garnka. Gotujemy kluski do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski można gotować...

Przeczytaj
jednogarnkowe danie z mielonym indykiem przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy Jednogarnkowe danie z indykiem, które robi się samo i wszystkim smakuje. Idealne, gdy nie masz czasu na stanie w kuchni
Jednogarnkowe dania to coś, co panie domu kochają najbardziej. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a na dodatek minimalizuje liczbę naczyń, które trzeba później umyć!
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Do przyrządzenia tej aromatycznej i smakowitej potrawy z mielonego indyka wystarczy jedna patelnia! To idealny pomysł na obiad nie tylko dla tych, którzy jeszcze nie dorobili się zbyt wielu naczyń, ale również dla tych, którzy ponad wszystko cenią swój czas. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut!  Przepis na jednogarnkowe danie z mielonym indykiem Będziesz potrzebować 400 gramów mięsa mielonego z indyka 200 gramów ryżu 200 gramów mrożonej mieszanki warzyw chińskich 500 ml passaty pomidorowej 150 gramów startej mozzarelli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, suszona pietruszka Przygotowanie Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso mielone z indyka. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Smaż mięso przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj mrożoną mieszkankę warzyw chińskich. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 10 minut, aż do miękkości warzyw.  Po upływie tego czasu do mięsa dodaj passatę pomidorową. Ponownie dopraw solą, pieprzem, papryką, a także suszoną pietruszką i dokładnie wymieszaj.  W niewielkim garnku umieść wodę i postaw go na kuchence. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj sól, a następnie ryż. Gotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jeśli jednak chcesz, żeby danie rzeczywiście było jednogarnkowe pomiń ten etap.  Ugotowany (lub surowy) ryż zmieszaj z mięsem i warzywami. Całość duś pod pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut lub do miękkości ryżu. Na sam koniec gotowania do dania dodaj startą mozzarellę. Smacznego!

Przeczytaj