coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy

Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany

Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!

 

Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na coleslaw z KFC

Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu.

Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Pół główki białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 50 ml mleka
  • 20 dag majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty!
  2. Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi warzywami i bardzo dokładnie mieszamy tak, by wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
coleslaw przepis
AdobeStock
Przepisy
Jak zrobić pysznego Coleslawa? Decyduje JEDEN składnik! Przetestuj a pokochasz!
Jeśli nigdy nie robiłaś Coleslawa, to wypróbuj koniecznie ten przepis. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że surówka wyjdzie idealnie!

Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny Coleslaw? Sprawdźcie! Tajemnica doskonałego Coleslawa Aby twój Coleslaw wyszedł idealnie, potrzebujesz do niego… cebuli! Zwykła biała cebula nadaje smak tej surówce i sprawia, że jest cudownie pikantna. Sekret polega na tym, żeby posiekać cebulę bardzo drobno. Obłędny Coleslaw – przepis Do przygotowania Coleslawa potrzebujesz: Główkę kapusty 1 dużą cebulę 2 marchewki Majonez Jogurt naturalny Ocet winny Sól Pieprz Przygotowanie Umyte warzywa posiekaj i wrzuć do szatkownicy. Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane. Przełóż składniki do dużej miski i dodaj po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego. Wymieszaj, wlej dwie łyżki octu winnego, wsyp odrobinę soli i pieprzu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Smacznego! Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw do lodówki i podawaj następnego dnia.

surówka z kapusty pekińskiej przepis
AdobeStock
Przepisy
Błyskawiczna sałatka w 3 minuty! Zdrowy specjał idealny do obiadu! Uwielbiamy
Ekspresowy obiad oznacza ekspresową surówkę! Wypróbuj ten przepis, z którego wyczarujesz pyszny dodatek do obiadu w kilka minut!

Robisz szybki obiad i nie masz pomysłu na surówkę? Z pewnością spodoba ci się ten przepis – jest szybki, tani i prosty w przygotowaniu. I jaki smaczny! Wypróbuj ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej! Najlepsza surówka do obiadu Surówka z kapusty pekińskiej jest naprawdę uniwersalna – pasuje do większości domowych dań! Świetnie smakuje z kotletami mielonymi i rybą. Do tego bardzo szybko się ją przygotowuje i nie potrzeba wielu składników. A jej przyrządzenie jest tak proste, że możecie je zlecić swoim starszym dzieciakom – o ile im ufacie, że nie zrobią sobie krzywdy nożem! Przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej Aby przygotować tę ekspresową surówkę, potrzebujecie: Pół kapusty pekińskiej Duży jogurt naturalny Majonez Puszkę kukurydzy 2 pomidory Musztardę Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę umyj i pokrój drobno w kostkę. Do dużej miski wrzuć kapustę, dodaj pół opakowana dużego jogurtu naturalnego i 2-3 łyżki majonezu. Dokładnie zamieszaj. Pokrój drobno pomidory i dodaj do sałatki. Wymieszaj i wsyp kukurydzę. Pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć ją z zalewy! Dodaj łyżkę musztardy, sól i pieprz. Jeżeli surówka będzie zbyt „maślana”, to dodaj więcej musztardy, a jeśli zbyt ostra, to majonezu. I gotowe!

udka po podhalańsku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Danie obiadowe, które robi się samo. A ten smak... czysta poezja
Pomysł na obiad z kurczaka? Proszę bardzo! Tak uduszone nóżki będą rozpływały się w ustach!

Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma. Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu. Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami. Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej Składniki 40 da g kapusty kiszonej 2 małe cebule 1 szklanka wody 3 nóżki z kurczaka Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku) 3-4 ząbki czosnku Papryka mielona, słodka i ostra Pieprz biały Pieprz czarny Sól 4 łyżki oleju Pół szklanki śmietany 30% Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Źródło: gotujmy.pl

Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy
Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...