coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy

Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany

Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!

 

Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na coleslaw z KFC

Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu.

Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Pół główki białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 50 ml mleka
  • 20 dag majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty!
  2. Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi warzywami i bardzo dokładnie mieszamy tak, by wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
surówka z kapusty pekińskiej przepis
AdobeStock
Przepisy
Błyskawiczna sałatka w 3 minuty! Zdrowy specjał idealny do obiadu! Uwielbiamy
Ekspresowy obiad oznacza ekspresową surówkę! Wypróbuj ten przepis, z którego wyczarujesz pyszny dodatek do obiadu w kilka minut!

Robisz szybki obiad i nie masz pomysłu na surówkę? Z pewnością spodoba ci się ten przepis – jest szybki, tani i prosty w przygotowaniu. I jaki smaczny! Wypróbuj ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej! Najlepsza surówka do obiadu Surówka z kapusty pekińskiej jest naprawdę uniwersalna – pasuje do większości domowych dań! Świetnie smakuje z kotletami mielonymi i rybą. Do tego bardzo szybko się ją przygotowuje i nie potrzeba wielu składników. A jej przyrządzenie jest tak proste, że możecie je zlecić swoim starszym dzieciakom – o ile im ufacie, że nie zrobią sobie krzywdy nożem! Przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej Aby przygotować tę ekspresową surówkę, potrzebujecie: Pół kapusty pekińskiej Duży jogurt naturalny Majonez Puszkę kukurydzy 2 pomidory Musztardę Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę umyj i pokrój drobno w kostkę. Do dużej miski wrzuć kapustę, dodaj pół opakowana dużego jogurtu naturalnego i 2-3 łyżki majonezu. Dokładnie zamieszaj. Pokrój drobno pomidory i dodaj do sałatki. Wymieszaj i wsyp kukurydzę. Pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć ją z zalewy! Dodaj łyżkę musztardy, sól i pieprz. Jeżeli surówka będzie zbyt „maślana”, to dodaj więcej musztardy, a jeśli zbyt ostra, to majonezu. I gotowe!

udka po podhalańsku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Danie obiadowe, które robi się samo. A ten smak... czysta poezja
Pomysł na obiad z kurczaka? Proszę bardzo! Tak uduszone nóżki będą rozpływały się w ustach!

Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma. Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu. Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami. Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej Składniki 40 da g kapusty kiszonej 2 małe cebule 1 szklanka wody 3 nóżki z kurczaka Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku) 3-4 ząbki czosnku Papryka mielona, słodka i ostra Pieprz biały Pieprz czarny Sól 4 łyżki oleju Pół szklanki śmietany 30% Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Źródło: gotujmy.pl

Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy , kotlet mielony  czy pieczony kurczak . Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki. Przepis na ekspresową surówkę do obiadu Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami. Składniki: pół kapusty pekińskiej koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać! Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...