Codziennie mijacie to warzywo i nawet nie zwracacie na nie uwagi. Lepsze od kapusty pekińskiej
AdobeStock
Newsy

Codziennie mijacie w sklepie to warzywo i nawet nie zwracacie na nie uwagi. Lepsze od kapusty pekińskiej

Jeżeli rzadko próbujecie nowych smaków w kuchni, nawet nie wiecie, ile tracicie. To niepozorne warzywo jest pyszne, zawiera pełno witamin i rośnie nawet w polskim klimacie, choć wielu z nas pomija je podczas zakupów - zupełnie niesłusznie.

Każdy z nas ma swoje preferencje dotyczące smaków i ich połączeń czy poszczególnych potraw. Często przyzwyczajamy się do używania tych samych produktów spożywczych. Popadając w rutynę, nawet nie przechodzi nam przez myśl, by coś zmienić.

Tymczasem na sklepowych półkach wciąż przybywa nowości, które są przez wielu pomijane lub ignorowane. Nie warto jednak bać się nieznanego i dobrze jest wypróbować w kuchni coś nowego - choćby dla urozmaicenia.

Jednym z takich produktów, które od niedawna można kupić w polskich sklepach, jest chińska kapusta pak choi. To niepozorne warzywo skrywa w sobie prawdziwe bogactwo - sprawdźcie, dlaczego warto je jeść. 

Właściwości kapusty pak choi

Kapusta pak choi, zwana też pakczoj czy pak-choy, pochodzi z terenów Azji Wschodniej. Uprawia się ją w Chinach, ale i też w Europie. Pak choi wyrośnie nawet w waszym ogródku, ponieważ w polskich warunkach uprawa tej rośliny jest bardzo prosta.

Kapusta ta zawiera w sobie duże ilości witaminy C i cennego dla organizmu kwasu foliowego, który odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy serca. Znajdziecie w niej też wapń, potas i błonnik. Ten ostatni jest waszym sprzymierzeńcem na każdej diecie odchudzającej, ponieważ odpowiada za uczucie sytości i reguluje trawienie.

Sama kapusta pak choi powinna się znaleźć w jadłospisie każdego, kto pilnuje swojej wagi ze względu na to, że warzywo to zawiera bardzo mało kalorii. 

Zobacz także
To najlepszy makaron, jaki można zjeść. Wg znanego dietetyka syci na dłużej i ma więcej składników mineralnych

To najlepszy makaron, jaki można zjeść. Wg znanego dietetyka syci na dłużej i ma więcej składników mineralnych

Regularne jedzenie potraw z tym proszkiem "wydłuża życie o 13%". Zacznijcie doprawiać nim dania od dziś

Regularne jedzenie potraw z tym proszkiem „wydłuża życie o 13%”. Zacznijcie doprawiać nim dania od dziś

Jak wykorzystać pak choi w kuchni?

Pak choi, podobnie jak kapustę pekińską, można zrobić praktycznie na każdy możliwy sposób. Świetnie smakuje duszona, gotowana czy smażona w woku czy na głębokiej patelni na oleju sezamowym. Pak choi można też zjeść na surowo. Ma ciekawy, delikatny smak i jest bardzo chrupiąca.

Kupując pak choi w sklepie, starajcie się wybierać mniejsze główki - to właśnie te będą słodkie. Im większa kapusta, tym bardziej gorzki będzie jej smak.

Polecamy wam zainspirować się przepisami użytkowników portalu Gotujmy.pl, którzy podzielili się swoimi pomysłami na przyrządzenie dań z kapusty pak choi:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw
AdobeStock
Newsy
Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw
To warzywo skrywa w sobie bogactwo witamin i minerałów, których próżno szukać w takich ilościach w innych produktach. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Jaką kapustę wolicie - białą, czy czerwoną? Jeżeli nie przykładacie do tej kwestii większej wagi, polecamy wam kapustę czerwoną. Warzywo to jest pełne witamin, składników odżywczych i substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Ilość wszystkich tych składników jest wyższa w czerwonej kapuście, w porównaniu do białej. Jej regularne spożywanie doskonale wspomoże wasze zdrowie. Sprawdźcie, dlaczego czerwona kapusta regularnie powinna pojawiać się w waszym jadłospisie.  Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Zacznijmy od ważnej kwestii, czyli witamin. Każdy rodzaj kapusty słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Między innymi dlatego tak poleca się jeść to warzywo zimą - zwłaszcza ukiszone, ponieważ wtedy w kapuście jest jeszcze więcej witaminy C. Ale, co ciekawe, w kapuście czerwonej jest więcej witaminy C (i witaminy A) niż w białej. Znajdują się w niej także: witaminy z grupy B witamina K witamina D potas wapń siarka fosfor magnez sód miedź mangan cynk żelazo selen fluor Jak widzicie, lista zalet wynikających z jedzenia czerwonej kapusty jest bardzo długa. Ale to nie koniec! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Niektórzy nazywają czerwoną kapustę „super warzywem” ze względu na jej wpływ na nasze zdrowie. I nic dziwnego - w kapuście czerwonej znajduje się bardzo dużo antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy. Jest ich w niej nawet 8 razy więcej, niż w białej kapuście! Przeciwutleniacze mają bardzo ważną rolę w organizmie. Zwalczają wolne rodniki, spowalniają starzenie się, a przede wszystkim obniżają ryzyko rozwinięcia się nowotworów.  Do tego czerwona kapusta zawiera nawet 10 razy więcej witaminy A niż biała...

To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Flickr
Newsy
To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Chcecie zadbać o swoje zęby, stawy, a przy tym nawet schudnąć? Pomoże wam w tym pyszne warzywo, które na pewno doskonale znacie.

Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść paprykę? Same dobre rzeczy! To warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Będziecie nie tylko zdrowsi dzięki papryce, ale też pomoże ona wam na niektóre dolegliwości. A nawet może ułatwić zrzucenie kilku kilogramów! Dowiedzcie się, jakie są zalety jedzenia papryki (w każdym jej kolorze).  Jakie witaminy ma papryka? Zacznijmy od witamin i składników odżywczych. W papryce znajdziecie: witaminę C witaminę A witaminę E witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6) Ponadto, papryka zawiera betakaroten, który wspomaga zdrowie naszych oczu oraz potas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Należy wspomnieć też o polifenolach, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na różne nowotwory.  Właściwości zdrowotne papryki Jeśli często bolą was stawy przez nawracające stany zapalne, papryka może być waszym sprzymierzeńcem dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Pomoże też w utrzymaniu zdrowych zębów - gryzienie dość twardej papryki działa na zęby podobnie jak ich szczotkowanie. Dodatkowo dzięki temu, że 92 procent papryki stanowi woda, jedzenie tego warzywa pobudza ślinianki i pozwala pozbyć się resztek pokarmu z zakamarków w jamie ustnej, a tym samym zmniejsza ryzyko próchnicy czy chorób przyzębia.  Nieoceniony jest też wpływ papryki na odchudzanie. Przede wszystkim, dzięki wspomnianej wysokiej zawartości wody, chrupanie papryki pozwala zaspokoić apetyt i jest dobrą alternatywą dla podjadania mniej zdrowych przysmaków. Zawiera też dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, a także wspomaga pracę układu trawiennego.  Jak przyrządzić paprykę? Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest bardzo dużo. Warto jeść to warzywo jak najczęściej, by...

Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Flickr
Newsy
Sprawdzony przepis na surówkę jak w chińczyku. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Jeżeli nazwa tej surówki nic wam nie mówi, nie obawiajcie się - do jej przygotowania potrzebne są proste składniki, których na co dzień używacie w kuchni. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Mogłoby się wydawać, że w kwestii kuchni Polacy są dość konserwatywni i nawet, jeśli wychodzą zjeść coś „na mieście”, to wybierają raczej sprawdzone potrawy, które dobrze znają z domu. Dlatego tym bardziej interesująca jest popularność barów i restauracji oferujących dania z kuchni azjatyckiej. Najczęściej serwuje się tam potrawy typowe dla różnych krajów Azji i w menu znajdują się zarówno dania znane z kuchni chińskiej, jak i wietnamskiej, tajskiej czy koreańskiej. Potocznie często na takie lokale mówi się po prostu „chińczyk” (choć można się spierać, na ile taka nazwa jest poprawna).  Szczególnie uwielbianym przez wielu daniem jest klasyczna surówka z białej kapusty, jaką serwuje się w azjatyckich restauracjach. Poznajcie prosty przepis na surówkę „jak od chińczyka”. Przepis na surówkę z białej kapusty jak z chińczyka Do przygotowania surówki z kapusty „jak od chińczyka”, czyli z azjatyckiej restauracji, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół małej główki białej kapusty 1 marchewka 1 ząbek czosnku ¼ szklanki cukru ¼ szklanki octu ¼ szklanki oleju łyżeczka soli  Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkujcie. Zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach lub też poszatkujcie w tradycyjny sposób i dodajcie do kapusty. Wszystko razem wymieszajcie. Następnie do garnka wlejcie olej, ocet, dodajcie cukier, sól oraz jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie i podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia.  Tak przygotowaną zalewą polejcie kapustę z marchewką. Dokładnie wymieszajcie, przełóżcie do słoików, a następnie odstawcie surówkę do lodówki w chłodne miejsce, by nieco zmiękła....

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kiszoną kapustę? Dodajcie do niej ten składnik, a organizm wam podziękuje 
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia i nie zapominajcie o nim, podając kiszonkę do obiadu.

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym. Wartości zdrowotne kiszonej kapusty O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Po co dodawać olej do kapusty kiszonej?  Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem.  Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w...