Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?
Wikipedia commons
Newsy

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Rak piersi to jeden z najczęstszych nowotworów występujących u kobiet. Na świecie co roku wykrywa się go u 1,7 mln osób. To przerażająca liczba. Dlatego tak ważne jest ograniczenie wszelkich czynników mogących wpływać na jego rozwój. 

Ten płyn nie jest uznawany powszechnie za szkodliwy. W końcu nie jest to słodki napój gazowany czy energetyzujący, o którego obciążającym organizm działaniu tak dużo się wszędzie mówi. Co więcej, od dawna kojarzy się z tzw. szklanką zdrowia. Czy wiecie już, o który napój chodzi? 

Jakie symptomy pozwalają rozpoznać raka piersi? 

Regularne badania mammograficzne i USG pozwalają wcześnie wykryć raka piersi i skutecznie go leczyć. Niestety w Polsce kobiety nie badają się zbyt regularnie, co powoduje, że często trafiają do lekarza, gdy choroba jest już w zaawansowanym stadium. Zobaczcie, co powinno was skłonić, do jak najszybszej wizyty u specjalisty: 

  • wyczuwalny pod palcami guzek, 

  • zmiana wielkości lub kształtu piersi,  

  • wciągnięcie i wyciek z brodawki sutkowej, 

  • zaczerwienienie, pomarszczenie lub owrzodzenie skóry piersi, 

  • wyraźne poszerzenie żył na piersi,  

  • powiększenie węzłów chłonnych pod pachą. 

Zobacz także
Moczenie mięsa w mleku to recepta na zatrucie pokarmowe. Zastąpcie mleko 1 składnikiem

Moczenie mięsa w mleku to recepta na zatrucie pokarmowe. Zastąpcie mleko 1 składnikiem

Obowiązkowe mleko w szkołach. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Mleko w szkołach było kiedyś obowiązkowe. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Kobiety pijące mleko krowie są bardziej narażone na rozwój raka piersi 

Naukowcy z Loma Linda University Health w Kalifornii przeprowadzili badanie mające potwierdzić wpływ codziennego picia mleka krowiego na rozwój tego typu raka. Badanie trwało osiem lat i wzięły w nim udział aż 53 tysiące kobiet. 

W badaniu brano pod uwagę ich stan zdrowia, choroby dziedziczne, historię ginekologiczną, przyjmowane leki, spożycie alkoholu, jak również spożycie mleka krowiego i produktów mlecznych. Okresowe badania stanu zdrowia wykryły, że 1057 kobiet z badanej grupy zmaga się z rakiem piersi. 

Analiza danych wykazała, że codzienne picie od 1/4 do 1/3 szklanki mleka krowiego podnosiło ryzyko zachorowania na ten nowotwór o 30 proc. w porównaniu z kobietami, które nie piły lub bardzo ograniczały spożycie mleka.  

Z kolei picie jednej szklanki zwiększało ryzyko, aż o 50 proc. Jak widać, ilość przyjmowanego płynu miała w tym wypadku ogromne znaczenie, gdyż przy dwóch lub trzech szklankach mleka prawdopodobieństwo choroby wynosiło już 70-80 proc.  

Ważną informacją uzyskaną podczas tego badania jest również to, że jedzenie produktów mlecznych, czyli serów i jogurtów nie wykazało działania kancerogennego. Jedynie regularne picie mleka znacząco wpływało na podatność na zachorowanie. 

 Źródło: zdrowie.tvn.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

Od czwartku Lidl rozdaje darmowe piwo. Trzeba jednak spełnić 1 warunek
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Od czwartku Lidl rozdaje darmowe piwo. Trzeba jednak spełnić 1 warunek
Tylko dziś i jutro Lidl rozdaje darmowe piwo. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, żeby je otrzymać.

Już od dziś w Lidlu czeka na was świetna promocja na piwo. Żeby z niej skorzystać musicie być użytkownikami aplikacji Lidl Plus. W ramach akcji do odebrania będziecie mieli aż cztery darmowe piwa. Na czym dokładnie polega ta promocja? Darmowe piwo butelkowe w Lidlu Tylko dziś i jutro w Lidlu możecie odebrać darmowe piwo w ramach promocji „4+4 gratis". Wystarczy, że otworzycie w swoim telefonie aplikację Lidl Plus i aktywujecie w niej specjalny kupon promocyjny. W ramach akcji w dniu promocji, zapłacicie przy kasie za 4 piwa, a kolejne 4 najtańsze spośród wybranych, dostaniecie za darmo (po zeskanowaniu specjalnego kodu). Promocja „4+4 gratis" trwa do wyczerpania zapasów i obowiązuje we wszystkich stacjonarnych sklepach sieci Lidl w całej Polsce. Lidl zastrzega jednak, że kupon na darmowe piwa można wykorzystać tylko raz. Które piwa zostały objęte promocją? Promocją „4+4 gratis" są objęte wszystkie piwa butelkowe takich marek, jak: Paulaner Namysłów Budweiser Desperados Heineken Wrężel Pinta Łomża Pilsner Urquell Zlatý Bažant Perlenbacher Corona Somersby Niebezpieczne skutki picia alkoholu Kupując alkohol nie zapominajcie o tym, żeby pić go z umiarem. Regularne picie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie i może się przyczyniać do wielu groźnych chorób, takich jak np. nowotwory jamy ustnej, gardła i piersi udar choroby serca choroby wątroby uszkodzenie mózgu uszkodzenie układu nerwowego Regularne picie alkoholu może również negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne. Badania wykazały także silne powiązania między nadużywaniem alkoholu a samookaleczaniem, w tym samobójstwem. Ponadto, niekontrolowane picie alkoholu zwiększa ryzyko wypadków powodujących...

mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet
Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu. Odkrycie amerykańskich naukowców W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe! Endometrioza – co to jest? Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę...