Zabielanie zupy
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby zupa się nie zwarzyła? Prawie każdy popełnia ten banalny błąd

Zabielanie zupy zwykle wieńczy cały trud związany z jej gotowaniem. Co zrobić, by nie wyłożyć się na ostatniej prostej? Podpowiadamy.

Kiszki marsza grają, domownicy już w drodze do stołu, a zupa już prawie gotowa. Prawie, bo zostaje wam tylko zabielić swoje danie.

No i w ten oto sposób dochodzimy do tak zwanej chwili prawdy. To właśnie po niej okaże się, czy zupa będzie apetyczna czy też paskudna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lepiej zapobiegać

Oczywiście sam fakt zwarzenia się zupy za bardzo nie wpłynie na smak waszego I dania, ale nie mamy wątpliwości co do jednego: „jemy oczami”.

Uważać powinny zwłaszcza panie, które gotują obiad swoim mężom – nie od dziś wiadomo, że mężczyźni to wzrokowcy…

Lepiej więc nie ryzykować do ostatniej chwili i z nerwami czekać na werdykt najbliższych, tylko w ogóle nie dopuścić do zwarzenia się zupy.

Nie tylko śmietana

Jak wiadomo, zupę można zagęścić na kilka różnych sposobów.  Obok tych podstawowych, takich jak:

  • śmietana
  • mąka
  • zasmażka

znajdą się także te nieco bardziej oryginalne i nietypowe. Wśród nich między innymi:

  • jogurt naturalny
  • pieczywo żytnie
  • jajka
  • mleczko kokosowe
  • ser

To prawda, niektóre z tych propozycji brzmią dość odważnie, ale uwierzcie nam – zupę rzeczywiście da się zagęścić jajkami czy serem.

Jeszcze tego nie próbowaliście? To nic trudnego. Niektóre białe, delikatne zupy takie jak np. zupa neapolitańska, uda wam się zagęścić roztrzepanym żółtkiem.

Dodawajcie do niego powoli łyżkami gorącą zupę, a potem wlejcie zahartowaną substancję do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy już przegotowywać.

Z serkiem też się uda

Co z serem? Nie chodzi nam oczywiście o twardy cheddar czy parmezan, a coraz popularniejsze w naszych kuchniach mascarpone.

Serek mascarpone, jak i serek topiony, świetnie sprawdzą się po dodaniu do zup kremów. Wystarczy odlać nieco wywaru, ostudzić i wymieszać go delikatnie z serem.

Po tej czynności wlejcie całość do garnka i delikatnie przemieszajcie. Tak zagęszczonej zupy również już nie przegotowujcie.

Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Ostrożnie ze śmietaną

No dobrze, to by było na tyle jeśli chodzi o alternatywne sposoby zagęszczania. A jak postępować z pospolitą śmietaną?

Często zdarza się, że to właśnie ona jest powodem zwarzenia się zupy. Szybki ruch ręką i cała śmietana ląduje w garnku.

A w rezultacie otrzymujecie nieelegancko i nieapetycznie wyglądające danie. Warto więc zabielać zupę śmietaną powoli i z rozmysłem.

Tak jak w przypadku serka, przelejcie nieco zupy do innego naczynia i pozwólcie jej ostygnąć. Następnie dodajcie do niej śmietanę (najlepiej tę do zup, 18% lub tłustszą).

Wymieszajcie oba płyny i powoli, stopniowo dodawajcie do lekko mrugającej zupy. Kiedy wlejecie całość, nie przegotowujcie zupy. Gotowe!

Jak zagęścić zupę i sprawić by była idealnie kremowa? Bez mąki i zasmażki
Flickr
Newsy
Jak zagęścić zupę i sprawić, by była idealnie kremowa? Zrobicie to bez mąki i zasmażki
Zupa to zawsze dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Spróbujcie ją zagęścić w ten sposób, a wyjdzie nie tylko bardziej treściwa, ale również wspaniale kremowa. 

Kiedy nadchodzą nieco chłodniejsze dni, domownicy mają ochotę na bardziej sycące zupy. Niezależnie od tego, czy są one jedynie częścią obiadu, czy całym i jedynym daniem. Zbyt rzadka, wodnista zupa nie znajdzie wówczas uznania w ich oczach.  Jakie są tradycyjne sposoby zagęszczania zup? Każda pani domu ma swój przetestowany sposób na poprawienie gęstości tego posiłku. Zapewne jest to jedna z tradycyjnych metod: Najbardziej popularnym sposobem jest dodanie do zupy rozrobionej w wodzie mąki.   Można też zagęścić ją przy użyciu zasmażki. Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie masła.  Dodanie gęstej śmietany sprawi, że zupa nie tylko zyska na gęstości, ale i na smaku.  Żółtko to również dobry sposób na poprawę konsystencji. Trzeba jednak pamiętać, że po jego dodaniu zupy nie można już gotować.  Ugotowane i rozgniecione warzywa, jak również kasze i płatki owsiane wspaniale nadają się do tego zadania. Te sposoby są nie tylko skuteczne, ale i bardzo zdrowe.  Jak zagęścić zupę przy pomocy serów?  Robicie pożywną zupę i… wychodzi zbyt rzadka. Zdarza się to każdemu. Jest na to sposób, który nie tylko podniesie jej wartość odżywczą, ale również podbije smak i sprawi, że będzie aksamitna i kremowa.  To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zup. Doskonale sprawdzi się tutaj serek mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystencji, a także serki topione, które nie tylko zagęszczą waszą zupę, ale podniosą jej walory smakowe.  W przypadku tych dwóch rodzajów sera postępujecie podobnie jak ze śmietaną. Do osobnego naczynia, np. kubka, wlejcie kilka łyżek zupy, lekko ostudźcie i dodajcie trochę sera. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aby powstała jednolita,...

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku
Flickr
Newsy
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 
Sezon na kalafiora w pełni. Kalafior z przysmażoną na złoto bułką tartą i zupa kalafiorowa to klasyki tego czasu. Ewa Wachowicz postawiła na ten drugi. Jej zupa jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Zobaczcie, jak to zrobiła.

Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej? Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda  Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.   Jak zagęścić zupę kalafiorową? Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa.  Przepis na kremową zupę kalafiorową  Składniki: Pół kalafiora  4 ziemniaki  1  marchewka  1 dymka ze szczypiorem  1 łyżka - masła klarowanego  1,5 litra - wywaru jarzynowego  serek mascarpone (jedno opakowanie)  garść świeżego koperku do dekoracji  sól  pieprz  Sposób przygotowania:  Rozgrzejcie masło w garnku. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości.  Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i...

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....