Zabielanie zupy
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby zupa się nie zwarzyła? Prawie każdy popełnia ten banalny błąd

Zabielanie zupy zwykle wieńczy cały trud związany z jej gotowaniem. Co zrobić, by nie wyłożyć się na ostatniej prostej? Podpowiadamy.

Kiszki marsza grają, domownicy już w drodze do stołu, a zupa już prawie gotowa. Prawie, bo zostaje wam tylko zabielić swoje danie.

No i w ten oto sposób dochodzimy do tak zwanej chwili prawdy. To właśnie po niej okaże się, czy zupa będzie apetyczna czy też paskudna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lepiej zapobiegać

Oczywiście sam fakt zwarzenia się zupy za bardzo nie wpłynie na smak waszego I dania, ale nie mamy wątpliwości co do jednego: „jemy oczami”.

Uważać powinny zwłaszcza panie, które gotują obiad swoim mężom – nie od dziś wiadomo, że mężczyźni to wzrokowcy…

Lepiej więc nie ryzykować do ostatniej chwili i z nerwami czekać na werdykt najbliższych, tylko w ogóle nie dopuścić do zwarzenia się zupy.

Nie tylko śmietana

Jak wiadomo, zupę można zagęścić na kilka różnych sposobów.  Obok tych podstawowych, takich jak:

  • śmietana
  • mąka
  • zasmażka

znajdą się także te nieco bardziej oryginalne i nietypowe. Wśród nich między innymi:

  • jogurt naturalny
  • pieczywo żytnie
  • jajka
  • mleczko kokosowe
  • ser

To prawda, niektóre z tych propozycji brzmią dość odważnie, ale uwierzcie nam – zupę rzeczywiście da się zagęścić jajkami czy serem.

Jeszcze tego nie próbowaliście? To nic trudnego. Niektóre białe, delikatne zupy takie jak np. zupa neapolitańska, uda wam się zagęścić roztrzepanym żółtkiem.

Dodawajcie do niego powoli łyżkami gorącą zupę, a potem wlejcie zahartowaną substancję do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy już przegotowywać.

Z serkiem też się uda

Co z serem? Nie chodzi nam oczywiście o twardy cheddar czy parmezan, a coraz popularniejsze w naszych kuchniach mascarpone.

Serek mascarpone, jak i serek topiony, świetnie sprawdzą się po dodaniu do zup kremów. Wystarczy odlać nieco wywaru, ostudzić i wymieszać go delikatnie z serem.

Po tej czynności wlejcie całość do garnka i delikatnie przemieszajcie. Tak zagęszczonej zupy również już nie przegotowujcie.

Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Ostrożnie ze śmietaną

No dobrze, to by było na tyle jeśli chodzi o alternatywne sposoby zagęszczania. A jak postępować z pospolitą śmietaną?

Często zdarza się, że to właśnie ona jest powodem zwarzenia się zupy. Szybki ruch ręką i cała śmietana ląduje w garnku.

A w rezultacie otrzymujecie nieelegancko i nieapetycznie wyglądające danie. Warto więc zabielać zupę śmietaną powoli i z rozmysłem.

Tak jak w przypadku serka, przelejcie nieco zupy do innego naczynia i pozwólcie jej ostygnąć. Następnie dodajcie do niej śmietanę (najlepiej tę do zup, 18% lub tłustszą).

Wymieszajcie oba płyny i powoli, stopniowo dodawajcie do lekko mrugającej zupy. Kiedy wlejecie całość, nie przegotowujcie zupy. Gotowe!

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...

Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...

Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl