Co zrobić, żeby żonkile nie więdły w wazonie? Wrzućcie do środka 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby żonkile nie więdły w wazonie? Wrzućcie do środka 1 rzecz z kuchni

Ten prosty trik sprawi, że wasze kwiaty dłużej będą świeże. Znaliście wcześniej tę metodę?

Niestety. Pomimo swojego niebywałego uroku, żonkile to kwiaty, które bardzo szybko więdną. Na szczęście, możecie przedłużyć ich świeżość, gdy dodacie do wazonu jedną rzecz. Chodzi o cukier.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby żonkile nie więdły w wazonie?

Chcecie ozdobić na Wielkanoc stół żonkilami? Te piękne, żółte kwiaty to prawdziwy symbol wiosny. Jak o nie dbać, by jak najdłużej były świeże? Dodajcie do nich... łyżkę cukru. Jak to zrobić?

  • Żeby zrobić domowy środek konserwujący i wzmacniający żonkile w wazonie, wymieszajcie 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i 1/2 łyżeczki wybielacza na 1 litr wody.
  • Wymieniajcie wodę z dodatkiem tej mikstury co 2 dni.

Cięte żonkile będą wam także dłużej służyć, gdy dodacie do wazonu pół tabletki aspiryny. Dzięki niej w wodzie nie  będą się namnażać bakterie, a kwiaty będą dłużej świeże. 

Zobacz także
Jak przedłużyć świeżość ciętych tulipanów? Wsypcie do wazonu pół łyżeczki tej przyprawy

Jak przedłużyć świeżość ciętych tulipanów? Wsypcie do wazonu pół łyżeczki tej przyprawy

Jak przedłużyć świeżość tulipanów? Wsypcie trochę tego kuchennego produktu

Jak przedłużyć świeżość tulipanów? Wsypcie trochę tego kuchennego produktu

Jak pielęgnować cięte żonkile?

Oto garść innych porad, które przydadzą wam się, gdy macie w domu cięte żonkile.

  • Nie kupujcie w pełni rozwiniętego bukietu. Kupcie żonkile w pąku, dzięki czemu będą o wiele dłużej cieszyć wasze oczy.
  • Nie trzymajcie ich w wazonie z innymi kwiatami. Żonkile wytwarzają toksyczny, drażniący sok, szybko tworząc mętną wodę wypełnioną bakteriami. Z tego powodu nigdy nie umieszczajcie żonkili w wazonie z innymi odmianami kwiatów, ponieważ kwiaty te długo nie przetrwają.
  • Pamiętajcie o przycięciu łodyżek. Weźcie ostry nóż i przytnijcie kwiaty pod kątem mniej więcej 45 stopni, dzięki czemu kwiatom będzie łatwiej pobierać wodę.
  • Usuńcie liście, które znajdują się pod powierzchnią wody. Jeśli tego nie zrobicie, zaczną one gnić i spowodują namnażanie się bakterii.
  • Nie nalewajcie zbyt dużo wody do wazonu. Żonkile lubią płytką wodę o temperaturze pokojowej. Pamiętajcie jednak, żeby wymieniać ją co 2 dni.
  • Jeśli kwiaty zaczynają więdnąć, zróbcie im kąpiel w zimnej wodzie.
  • Nie trzymajcie żonkili obok owoców. Dojrzewające owoce wydzielają gaz (etylen), który może powodować więdnięcie ciętych kwiatów, więc nie stawiajcie wazonu z żonkilami w pobliżu miski z owocami.

Źródło: msn.com.pl

Jak przedłużyć świeżość tulipanów? Wsypcie trochę tego kuchennego produktu
Flickr
Newsy
Jak przedłużyć świeżość tulipanów? Wsypcie trochę tego kuchennego produktu
Wiosna to czas tulipanów. To właśnie w marcu, kwietniu i w maju te kwiaty królują w kwiaciarniach i na straganach. Jak przedłużyć ich żywot w wazonie?

Mówi się, że Holandia to Kraj Tulipanów. Mieszkańcy tego kraju na punkcie kolorowych ciętych kwiatów od wieków mają prawdziwego hopla. W XVI wieku, niedługo po sprowadzeniu tulipanów do Europy Zachodniej, Holendrzy wpadli w prawdziwą tulipomanię. Jak wyglądały początki tulipanów w Europie? Ceny najpiękniejszych kwiatów poszybowały do niebotycznych wysokości. Podobno w Amsterdamie w pewnym momencie za niektóre pojedyncze cebulki można było wykupić całą kamienicę na nienajgorszej ulicy. Spekulacja na rynku tulipanów i sztuczne zawyżanie ich cen doprowadziły do powstania tak zwanej bańki spekulacyjnej. W rezultacie wielu bogatych dotąd holenderskich kupców, którzy odważnie weszli na rynek kwiaciarski, szybko popadło w zupełną finansową ruinę. Mimo tych traumatycznych historii Holendrzy kochają tulipany do dziś. To właśnie w Niderlandach powstała spora część z aż ponad 15 tys. odmian tego kwiatu na świecie. Taka liczba może robić wrażenie. Nic więc w tym dziwnego, że to właśnie tulipany są najczęściej uprawianą rośliną ozdobną na świecie. Najpopularniejsze w handlu są tzw. tulipany cięte. A więc te, które panowie tak chętnie wręczają swoim paniom i te, których piękne barwy ocieplają wnętrza naszych domów i mieszkań. Jak odżywić i wzmocnić tulipany i inne kwiaty cięte w domu? Na pewno widzieliście nieraz w kwiaciarniach i na stoiskach kwiatowych specjalne odżywki do przedłużania żywotności kwiatów stojących w wodzie. Zamknięte w małe paczuszki odżywki są jednak zbędne. Możecie odżywić swoje kwiatki we własnym zakresie za pomocą produktów, które macie w domu. Tulipany nie zwiędną tak szybko, jak byście się spodziewali, jeśli dodacie do wazonika z wodą i z kwiatami nieco cukru. Wystarczy jedna...

Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Lubicie eksperymenty w kuchni? Zbierzcie rosnące pod domem kwiaty akacji i… usmażcie je na patelni w cieście!

Kwiaty akacji nie tylko pięknie pachną, ale i wspaniale smakują! Wiedzieliście, że można je jeść? Zanurzcie kwiaty akacji w cieście naleśnikowym i usmażcie na patelni – są niesamowicie słodkie i mają lekko miodowy posmak. Poznajcie prosty przepis na placki z kwiatów akacji autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. To świetny pomysł na łatwy i smaczny deser – zwłaszcza teraz, gdy kwitną akacje! Właściwości kwiatów akacji Po kwiaty akacji do placków najlepiej jest wybrać się z dala od ruchliwej drogi, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Pamiętajcie też, że można jeść tylko kwiaty – korzenie i kora akacji są trujące! W kwiatach natomiast znajdziecie same dobrodziejstwa natury. Zawierają olejek eteryczny, któremu zawdzięczają wyjątkowy i intensywny zapach i smak, a także flawonoidy i sole mineralne. W Polsce niestety kwiaty akacji wykorzystywane są w kuchni bardzo rzadko i właściwie niewiele osób wie, że w ogóle można te kwiaty spożywać. A nadają się nie tylko do robienia placków ! Smaczne są także racuchy z kwiatami akacji, ciasta, sałatki, a nawet konfitury i lody! Z kolei miód akacjowy wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wspaniale wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga oczyszczanie nerek . Przepis na placki akacjowe Do przygotowania pysznych kwiatów akacji w cieście naleśnikowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kwiaty akacji 2 szklanki mąki 1 szklanka wody Pół szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder Przygotowanie: Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajka, wodę, mleko, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub mikserem tak, by masa była jednolita. Zebrane kwiaty akacji delikatnie opłuczcie w wodzie i...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
AdobeStock
Newsy
Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę
Jak przechowywać szparagi, aby można było je spożywać jak najdłużej? Czy można je zamrozić i cieszyć się nimi poza sezonem? Rozwiejemy wszystkie wasze wątpliwości.

Sezon na szparagi trwa relatywnie krótko. Pierwsze zbiory (przy korzystnych warunkach pogodowych) mają miejsce pod koniec kwietnia, a ostatnie – najpóźniej w okolicach 20 czerwca. Z racji na ograniczoną dostępność, popyt na szparagi jest ogromny. Na to, ile kosztują polskie szparagi , ma wpływ nie tylko krótki sezon, ale również temperatura podczas pierwszych miesięcy w roku. W 2021 są one niestety wyjątkowo drogie. Jak przechowywać szparagi od razu po zakupie? Szparagi powinny być zjedzone w przeciągu dwóch dni od zakupu – później stają się wiotkie i tracą swoją jędrność. Aby maksymalnie długo zachowały świeżość, należy wstawić je do wysokiej szklanki z lodowatą wodą – najlepiej od razu po powrocie z targu lub sklepu. Szparagi należy trzymać w tego typu „wazonie” w lodówce. Przedłuży to świeżość warzywa do 3-5 dni. Dotyczy to zarówno zielonych, jak i białych szparagów. Czy można mrozić szparagi? Zdania na ten temat są podzielone. Eksperci od kulinariów twierdzą jednak, że zdecydowanie korzystniejsze jest mrożenie zielonych szparagów niż białych. Można to zrobić w następujący sposób: Po powrocie ze sklepu należy umyć szparagi i oderwać ich zdrewniałe końcówki. Następnie przełożyć szparagi do foliowych woreczków na mrożonki. Można opcjonalnie zblanszować szparagi, a także pokroić je na docelowo małe kawałki – takie, które dodacie następnie do innych dań (np. risotto, makaronu lub kaszy). Niewiele osób wie, że szparagi można również kisić (podobnie jak ogórki) oraz smażyć czy grillować, a następnie mrozić w gotowej formie. Nawet zdrewniałe końcówki szparagów mogą zostać wykorzystane jako składniki aromatyzujące bulion (także w formie zamrożonej)....