Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały w trakcie gotowania? Wystarczy, że dodacie do wody ten produkt. Na pewno macie go w kuchni.

Dlaczego ziemniaki ciemnieją?

Jak tylko obierzecie ziemniaki ze skórki i pokroicie je na kawałki, rozpocznie się proces utleniania i wasze ziemniaki zaczną powoli brązowieć. Utlenianie to reakcja chemiczna między skrobią i cukrami w ziemniaku a powietrzem, która nie wpływa na jadalność ziemniaka, ale za to zmienia jego kolor na szary lub brązowy.

Dlatego, jak tylko obierzecie i pokroicie ziemniaki na kawałki, od razu wstawcie je do gotowania. Jednak nawet podczas gotowania ziemniaki mogą czasem zbrązowieć. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania?

Chcecie, żeby wasze ziemniaki zawsze wyglądały świeżo i apetycznie? Podczas gotowania dodajcie do nich któryś z tych składników.

Zobacz także:

  • Mleko. Wystarczy, że w czasie gotowania dodacie do wody odrobinę mleka. Dzięki temu ziemniaki zachowają dłużej swój jasny kolor i będą wyglądały bardziej apetycznie.
  • Zakwaście ziemniaki. Spróbujcie dodać do gotujących się ziemniaków sok z cytryny lub ocet. Sok z cytryny lub ocet nie sprawią, że ziemniaki będą smakować jak cytryna czy ocet, ale kwaśny płyn zmieni pH ziemniaków, aby zatrzymać ich utlenianie.
  • Dodajcie do wody sól. Gotujcie ziemniaki w osolonej wodzie, ponieważ połączenie wody i soli zapobiega utlenianiu.

Pozostałe wskazówki dotyczące ziemniaków

Nie chcecie, żeby wasze ziemniaki szarzały? Skorzystajcie z tych kilku wskazówek.

  • Podczas pieczenia ziemniaków, zawsze używajcie szklanego naczynia. Metale łatwo wchodzą w reakcję z ziemniakami i dlatego trzymanie obranych ziemniaków w metalowych naczyniach to zły pomysł. Najlepszym pojemnikiem na ziemniaki jest szklane naczynie do pieczenia.
  • Jeśli chcecie przechowywać obrane ziemniaki przez dłuższy czas (ponad 6-8 godzin), dodajcie do wody, w której stoją, trochę soku z cytryny, który obniży pH ziemniaka i powstrzyma utlenianie. Możecie też dodać do wody trochę witaminy C w proszku, a następnie namoczyć obrane ziemniaki. Pamiętajcie, by przed gotowaniem, dwukrotnie przepłukać ziemniaki pod bieżącą wodą.
  • Możecie także przechowywać obrane lub pokrojone ziemniaki w opakowaniu próżniowym, aby powietrze nie powodowało przebarwień.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, stylzycia.radiozet.pl