Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Dodajcie do wody odrobinę tego… napoju
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania? Dodajcie do wody odrobinę tego… napoju

Wasze ziemniaki ciemnieją podczas gotowania? Wiemy, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić.

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały w trakcie gotowania? Wystarczy, że dodacie do wody ten produkt. Na pewno macie go w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ziemniaki ciemnieją?

Jak tylko obierzecie ziemniaki ze skórki i pokroicie je na kawałki, rozpocznie się proces utleniania i wasze ziemniaki zaczną powoli brązowieć. Utlenianie to reakcja chemiczna między skrobią i cukrami w ziemniaku a powietrzem, która nie wpływa na jadalność ziemniaka, ale za to zmienia jego kolor na szary lub brązowy.

Dlatego, jak tylko obierzecie i pokroicie ziemniaki na kawałki, od razu wstawcie je do gotowania. Jednak nawet podczas gotowania ziemniaki mogą czasem zbrązowieć. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania?

Chcecie, żeby wasze ziemniaki zawsze wyglądały świeżo i apetycznie? Podczas gotowania dodajcie do nich któryś z tych składników.

  • Mleko. Wystarczy, że w czasie gotowania dodacie do wody odrobinę mleka. Dzięki temu ziemniaki zachowają dłużej swój jasny kolor i będą wyglądały bardziej apetycznie.
  • Zakwaście ziemniaki. Spróbujcie dodać do gotujących się ziemniaków sok z cytryny lub ocet. Sok z cytryny lub ocet nie sprawią, że ziemniaki będą smakować jak cytryna czy ocet, ale kwaśny płyn zmieni pH ziemniaków, aby zatrzymać ich utlenianie.
  • Dodajcie do wody sól. Gotujcie ziemniaki w osolonej wodzie, ponieważ połączenie wody i soli zapobiega utlenianiu.
Zobacz także
Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Potrzebujecie na to 15 minut

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10-15 minut

Pozostałe wskazówki dotyczące ziemniaków

Nie chcecie, żeby wasze ziemniaki szarzały? Skorzystajcie z tych kilku wskazówek.

  • Podczas pieczenia ziemniaków, zawsze używajcie szklanego naczynia. Metale łatwo wchodzą w reakcję z ziemniakami i dlatego trzymanie obranych ziemniaków w metalowych naczyniach to zły pomysł. Najlepszym pojemnikiem na ziemniaki jest szklane naczynie do pieczenia.
  • Jeśli chcecie przechowywać obrane ziemniaki przez dłuższy czas (ponad 6-8 godzin), dodajcie do wody, w której stoją, trochę soku z cytryny, który obniży pH ziemniaka i powstrzyma utlenianie. Możecie też dodać do wody trochę witaminy C w proszku, a następnie namoczyć obrane ziemniaki. Pamiętajcie, by przed gotowaniem, dwukrotnie przepłukać ziemniaki pod bieżącą wodą.
  • Możecie także przechowywać obrane lub pokrojone ziemniaki w opakowaniu próżniowym, aby powietrze nie powodowało przebarwień.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, stylzycia.radiozet.pl

Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy
Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

Wlejcie do prania filiżankę… kawy. Sporo na tym zaoszczędzicie
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Wlejcie do prania filiżankę… kawy. Sporo na tym zaoszczędzicie
Nie musicie już kupować drogich środków chemicznych do prania. Skorzystajcie z tego, co macie w swojej kuchni...

Chcecie, żeby wasze ciemne ubrania na dłużej zachowały swój wyrazisty kolor? Nie musicie już kupować drogich, komercyjnych środków chemicznych utrwalających barwę tkanin. Wystarczy, ze sięgniecie po filiżankę czarnej kawy bez fusów. Jesteście ciekawi, jak to działa? Wlejcie do prania filiżankę… kawy Z każdym praniem, nasze ubrania niestety blakną. To dlatego wiele osób sięga po chemiczne środki, które utrzymują trwałość kolorów. Nie musicie ich jednak kupować. Wystarczy, że sięgniecie po zwykłą, mocną czarną kawę. Podczas kolejnego prania, wlejcie do dozownika lub bębna szklankę zaparzonej, mocnej kawy bez fusów. Kawa zadziała jak naturalny barwnik, który wzmocni kolor waszych ubrań. Pamiętajcie tylko, żeby stosować ją tylko i wyłącznie do czarnych lub bardzo ciemnych ubrań, ponieważ możecie w ten sposób zniszczyć i zabarwić swoje jasne ubrania. Nie macie w domu kawy? Ten sam efekt zapewni wam mocna, czarna herbata. Dodajcie ją w takiej samej ilości do prania i cieszcie się wyrazistym kolorem waszych ubrań. Czy są jeszcze jakieś inne naturalne środki, które wzmacniają efekt prania? Tak i polecamy wam używać ich podczas prania ubrań. Soda do prania. Soda do prania (nie mylić z sodą oczyszczoną) świetnie wzmacnia efekt prania. Soda do prania zwiększa skuteczność detergentu, pomagając w lepszym czyszczeniu zabrudzonych tkanin. Świetnie nadaje się również do zmiękczania wody i zwalczania plam, poza tym jest niedroga.  Sok z cytryny. Sok z cytryny jest naturalnym środkiem wybielającym i dezynfekującym, dzięki czemu z powodzeniem może być używany do naturalnego wybielania i rozjaśniania ubrań, na przykład bielizny. Pamiętajcie, żeby używać soku z cytryny tylko i wyłącznie do białego prania, ponieważ może on sprawić, że wasze...

Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Jak gotujecie ziemniaki? Sprawdźcie, jakich argumentów używają zwolennicy obydwu sposobów.

Gotowane ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Goszczą one praktycznie codziennie na stołach milionów Polaków. Ponieważ każdy gotuje ziemniaki prawie codziennie, każdy uważa się też za eksperta w tej dziedzinie. Okazuje się jednak, że nie wszyscy gotują ziemniaki w jednakowy sposób.  To, co przede wszystkim dzieli Polskę na pół, to fakt czy do gotowania ziemniaków trzeba używać przykrywki, czy też można to zrobić równie dobrze bez niej. Sprawdźcie, jakie są zalety i wady gotowania ziemniaków tymi sposobami i przede wszystkim: jak robić to prawidłowo. Właściwe gotowanie ziemniaków To, co przede wszystkim dzieli Polaków, to pytanie, czy gotować ziemniaki pod przykryciem czy nie. Obydwie formy będą poprawne, ale gotowanie ziemniaków bez przykrywki, będzie trochę dłużej trwało . Decydując się na gotowanie bez przykrycia, trzeba też pilnować, żeby nie dopuścić do odparowania wody i żeby ziemniaki się nie przypaliły. Gotowanie pod przykrywką trwa ok. 20 minut. Wskazówki przy gotowaniu ziemniaków Ziemniaki do gotowania powinny być mniej więcej równej wielkości. Jeśli wasze ziemniaki nie są równe, pokrójcie te większe na kawałki, by wyrównać ich wielkość. Dzięki temu będą gotowe w tym samym momencie. Pamiętajcie, by woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. W przeciwnym razie części, które będą wystawać, pozostaną niedogotowane! Sprawdźcie, czy ziemniaki są gotowe za pomocą widelca. Powinien gładko wbijać się w powierzchnię. Jak gotować ziemniaki, by traciły najmniej właściwości? Jeśli chcecie, żeby ziemniaki utraciły jak najmniej właściwości, nie obierajcie ich przed gotowaniem, a tylko oczyśćcie. Ziemniaki w mundurkach są znacznie zdrowsze. Jeśli mimo wszystko...

Dodajcie to do gotujących się ziemniaków. Będą miały posmak… czipsów
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do gotujących się ziemniaków. Będą miały posmak… chipsów
Dodajcie do gotujących się ziemniaków ten składnik, a w życiu nie ugotujecie już ich inaczej.

Jedni dodają do gotujących się ziemniaków odrobinę oleju lub margaryny aby przyspieszyć ich gotowanie. Są też tacy, którzy sięgają po sok z cytryny, dzięki któremu ziemniaki nie tylko mają ciekawy, nieco orientalny posmak, ale też nie rozpadają się przy gotowaniu. A co powiecie na to, żeby dodać do gotujących się ziemniaków ocet? Dodajcie ocet do gotujących się ziemniaków Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tłuczonych ziemniaków. Warzywo to doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Istnieje również nieliczona ilość przepisów na ziemniaki w roli głównej – są to m.in. placki ziemniaczane, frytki, pyzy, babki ziemniaczane czy kopytka. A co, gdyby tak dodać do gotujących się ziemniaków ten nieoczywisty składnik? Jeżeli chcecie poprawić walory smakowe ziemniaków, dodajcie do nich odrobinę octu. Ziemniaki będą wówczas miały znacznie ostrzejszy smak , zdaniem niektórych, przypominający nawet chipsy. Na koniec posypcie ziemniaki swoimi ulubionymi przyprawami – np. ziołami lub specjalną przyprawą do ziemniaków. Gwarantujemy, że warzywo to oczaruje was na nowo. Co ciekawe, ocet nie tylko poprawia walory smakowe ziemniaków, ale też powoduje, że ziemniaki tworzą cienką skórkę, która pomaga im zachować kształt, co będzie szczególnie przydatne, jeśli zechcecie ugotować je z zamiarem dodania ich do sałatki jarzynowej. Co jeszcze można dodać do ziemniaków? Kiedy wasze ziemniaki już się ugotują, odlejcie z nich wodę, postawcie je na niewielkim gazie i dodajcie do nich odrobinę mleka, po czym wyłączcie gaz i przystąpcie do tłuczenia ich tłuczkiem – róbcie to energicznie i utłuczcie je na gładką, pulchną masę. Takie ziemniaki będą...