Szumowiny na rosole
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Co zrobić, żeby szumowiny w rosole same opadły na dno garnka? Znamy niezawodny trik

Rosół to prawdziwa klasyka wśród polskich zup. Niestety, można go popsuć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że wrzucicie kupną kostkę bulionową albo dodacie Vegety, a wasz rosół z domowego zmieni się w sztuczny wywar...

Polacy lubią rosół bez względu na okazję. Ta aromatyczna zupa ma również właściwości lecznicze. Smakuje niejadkom, syci i można ją podawać bliskim przy każdej okazji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lecznicze właściwości rosołu 

Rosół to popisowe danie polskiej kuchni. Tak powszechne, że ciężko uwierzyć, iż zna je cały świat. Ponadto, rosół jest nie tylko pożywieniem, ale może także leczyć. Tradycyjnie jest podawany przy przeziębieniu i osłabieniu. Może być również pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit, przy słabych kościach i stawach, a nawet działać odżywczo na skórę.

Rosół jest tak mocno zakorzeniony w polskiej kuchni, że może się wydawać, iż nie znajdziemy go w żadnej innej. Jest to jednak mylne przekonanie. Rosół w różnych odsłonach można spotkać w wielu regionach świata. Azjatycki ramen czy amerykańska chicken soup with noodles to nic innego, jak znany Polakom rosół ze światowym rodowodem.

Zobacz także
Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie

Jak zrobić rosół idealny?

Jeśli chcecie odtworzyć smak dzieciństwa z domu babci, musicie pamiętać o kilku ważnych zasadach. Domowy rosół musi być przygotowany z kury wiejskiej, kupionej na targu lub otrzymanej w prezencie od rodziny ze wsi. Drób pochodzący z fermy najczęściej się do niego nie nadaje. 

Podstawową zasadą gotowania rosołu jest to, by mięso wkładać na początku do zimnej wody i gotować na małym ogniu. Jeśli się tego nie uczyni i mięso zostanie włożone do wrzątku, jego białko się szybko zetnie i nie odda ono całego smaku wywarowi, który w zasadzie jest jego podstawą. Rosół nie lubi pośpiechu, wypada uzbroić się w cierpliwość. 

Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym, ale można go również podawać z kluskami francuskimi, zapiekaną kaszą manną, lub po prostu z ziemniakami. W rosole wybornie smakują też kołduny lub pulpety.

Skuteczny sposób na szumowiny

Jak ugotować najlepszy, domowy rosół bez Vegety i sztucznych bulionów? Jest kilka sztuczek. Rosół będzie miał doskonały głęboki smak oraz piękny kolor, jeśli przed gotowaniem go, kości i część mięsa lekko opieczecie w piekarniku. Temu procesowi można też poddać część włoszczyzny. 

Szumowiny spadną na dno garnka, a zupa będzie klarowna, jeśli poziom płynu w garnku podczas gotowania rosołu będziecie uzupełniać zimną wodą. Gdyby jednak rosół nie wyszedł klarowny, można go dodatkowo sklarować za pomocą surowego białka. Gotową zupę przecedzacie, przelewacie do garnka i ponownie doprowadzacie do wrzenia, a następnie wlewacie do niej roztrzepane białko jajka. Odcedzacie i gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
Smaczny rosół bez chemii? To możliwe! I tak proste, że będziecie się dziwili, jak mogliście wcześniej używać kostki rosołowej.

Część osób na pewno nie wyobraża sobie ugotowania rosołu bez użycia kostki rosołowej. Choć tego rodzaju produkty nie są zbyt zdrowe, niektórzy z przyzwyczajenia po prostu zawsze wrzucają kostkę do garnka, nie zastanawiając się dłużej nad tym, jaki jest jej wpływ na zdrowie. A przecież rosół można bardzo łatwo ugotować bez sztucznych dodatków w postaci kostki rosołowej! Poznajcie sposoby na ugotowanie idealnego bulionu bez ulepszaczy. Czy kostki rosołowe są zdrowe? Lista składników popularnych kostek rosołowych niestety nie zachwyca. Składają się one głównie z soli oraz glutaminianu monosodowego, czyli wzmacniacza smaku. To głównie dzięki tej substancji rosół z dodatkiem kostki ma tak intensywny smak! Poza glutaminianem, w kostkach znajduje się kolejny wzmacniacz smaku, czyli inozynian oraz guanylan disodowy. Jak zrobić smaczny rosół bez kostki rosołowej? Jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu oraz waszych bliskich, warto nauczyć się robić rosół bez dodatku sztucznych polepszaczy. Sprawdźcie, co odpowiada za głęboki smak rosołu: Czas gotowania – niezależnie od tego ilu składników byście nie użyli, jeżeli rosół będzie się gotował zbyt krótko, to jego kolor będzie blady, a smak bardzo delikatny. Prawdziwy, esencjonalny rosół osiąga się po co najmniej dwóch godzinach gotowania, choć niektórzy gotują go jeszcze dłużej! Najlepiej jednak nie przekraczać 3-4 godzin. Mięso – dobrze jest wybrać mięso jak najlepszej jakości, czyli nie z supermarketu, a od sprawdzonego dostawcy. Polecamy użyć do rosołu skrzydełek z kurczaka , uda z kaczki, żeberek wołowych i szyi indyczej. Szumowiny – na pewno większość z was usuwa szumowiny w trakcie gotowania rosołu. A to błąd! Szumowiny to nic innego jak białko z mięsa,...

Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Gotując rosół, dolewacie do niego wody? Pamiętajcie o ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak
Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może się nie udać. Czego należy unikać?

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem. Długie przygotowywanie rosołu Rosół gotuje się długo . Pichcenie tej zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody . Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie. Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową . Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej . Jak ją odpowiednio przyrządzić? Praktyczne porady na klarowny rosół Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół . Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę? Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami . Rosół szybko zaspokaja apetyt Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze zaczynamy od zimnej wody!...

Szumowiny, rosół
Gotujmy.pl/IKa
Newsy
Szumowiny w rosole - zdejmować czy nie? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
To jedna z części gotowania rosołu, która nie kojarzy się wam pewnie najlepiej.

Zasady gotowania rosołu przydadzą się każdemu, kto lubi królową polskich zup. Trudno z tym zresztą dyskutować. W końcu rosół to nie tylko samodzielny wywar, ale i baza do wielu innych klasycznych przepisów. Najważniejsze zasady gotowania rosołu Jeśli zależy wam na dojściu do poziomu mistrzowskiego w gotowaniu rosołu, poznajcie kilka zasad, które ułatwią wam cały proces. Gotowanie rosołu należy zacząć od zimnej wody . To coś, co musicie koniecznie zapamiętać. Dzięki temu więcej składników smakowych przejdzie do rosołu i będzie on bardziej esencjonalny i aromatyczny. Kiedy gotujecie mięso w zimnej wodzie, odda ono cały swój smak. Druga, nie mniej ważna zasada dotyczy momentu solenia rosołu. Zawsze solicie go pod koniec ! Głównie dlatego, że składniki wrzucane do rosołu też są słone. Dopiero jak puszczą soki, możecie zdecydować, czy sól będzie dodatkowo potrzebna. Kolejna porada dotyczy warzyw. Można je wrzucać znacznie później, gdyż ich gotowanie nie zajmie tyle, co gotowanie mięsa. Pamięć o tym, co zagwarantują poszczególne produkty także ma znacznie. Marchew dodaje słodyczy i koloru, pietruszka goryczki, por i cebula dodaje ostrości, seler i goździki nadadzą smak korzenny. Jedna z ostatnich, piekielnie ważnych zasad, to sposób gotowanie rosołu. Wywar należy gotować długo na małym ogniu, a nie krótko na dużym. Jakie dodatki podać do rosołu? Rosół zazwyczaj jest podawany jako pierwsze danie. Możecie poprosić o nałożenie go z wkładką, wtedy mięso i marchew mogą was nasycić. Jeśli wolicie sam wywar, wybierzcie cienki makaron, lane kluski lub samą zupę. Szumowiny na rosole Szumowiny pochodzą głównie w mięsa. Zawiera ono białko, których część rozpuszcza się w wodzie, a część nie. Podczas...

rosol
Adobe Stock
Newsy
Zauważyliście takie coś na rosole? Usuńcie szybko zanim całkowicie popsuje smak zupy
Podczas gotowania rosołu niemal zawsze na jego powierzchni pojawia się nieestetyczna piana. Jak ją usunąć?

Gotujecie rosół przez kilka godzin na dobrym mięsie i warzywach prosto od rolnika, po czym okazuje się, że wcale nie smakuje tak, jak powinien? Powodów oczywiście może być kilka, ale jednym z nich, który może popsuć smak i wygląd, jest pojawiająca się na powierzchni zupy biała lub szara piana. Biała piana na rosole – co to jest? Burzyny, szumowiny, farfocle… Różne nazwy oznaczające dokładnie to samo – drobinki białka z mięsa ścinające się w gotującej się wodzie. Mogą zawierać również trochę zanieczyszczeń, których unikniecie dzięki dokładnemu wymyciu mięsa przed dodaniem go do garnka. Mogą przybierać barwę białą, szarą lub brązowawą. Jak usunąć szumowiny? Nikt nie chce mętnego rosołu! Najpiękniejszy i najlepszy rosół to ten całkowicie przejrzysty o pięknym, złotawym kolorze. Jak najłatwiej się ich pozbyć? Jest na to kilka metod. Najprostszy i najczęściej praktykowany sposób przez wielu to włożenie mięsa do zimnej wody i doprowadzenie jej do wrzenia. Gdy zetknie się białko, należy wodę wylać i przystąpić do gotowania zupy jeszcze raz. Dzięki temu szumowiny nie powinny się już pojawić na powierzchni. Jeśli jednak pojawią się znowu, będzie ich niewiele – z łatwością usuniecie je za pomocą zwykłej łyżki, łyżki cedzakowej lub małego sitka. Świetnym trikiem jest również użycie zwykłej soli kuchennej. Tak! Ten prosty sposób sprawi, że szumowiny opadną na dno i rosół znów stanie się przejrzysty. Wiele gospodyń domowych nie usuwa ich, bo nie widzi takiej potrzeby. W końcu są one zupełnie nieszkodliwe, to tylko białko. Co zrobić, żeby rosół był klarowny? Oto 5 prostych kroków, aby zupa była przejrzysta: Nie używajcie zamrożonego mięsa – jeśli nie macie dostępu do świeżego, poczekajcie,...