Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka

Zostało wam sporo świeżego szczypiorku? Zróbcie tak, a zapomnicie o zwiędniętej zieleninie w lodówce!

Teraz, gdy mamy sezon na szczypior prosto z ogródka, warto jeść go jak najwięcej. Pyszny i zdrowy, właśnie w tym momencie smakuje najlepiej. Jeśli uprawiacie go w swoim ogródku, to dobrze wiecie, że czasami szczypiorku jest tak dużo, że nie da się go zjeść na raz i wówczas ląduje w lodówce. Tam jednak szybko marnieje - szczypior robi się oklapnięty, traci kolor i smak.

Co zrobić, żeby po schowaniu do lodówki zachował jędrność i smak? Sposób na to jest tak prosty, że aż sami nie wierzymy w to, że wcześniej na to nie wpadliśmy. Sprawdźcie sami!

Jak przechowywać szczypior w lodówce?

Wiele warzyw wystarczy zamoczyć w wodzie i wstawić do lodówki, by na długo zachowały świeżość. Można tak robić na przykład z marchewką i rzodkiewką. Czy tak samo jest w przypadku szczypiorku? Nie! Sposób na przechowywanie go jest zupełnie inny i może się wydawać dość zaskakujący.

Aby szczypior trzymany w lodówce długo był świeży, trzeba go… posiekać. Pokrójcie go dokładnie tak, jak na kanapki albo do jajecznicy. Następnie schowajcie pokrojoną zieleninę do szczelnie zamykanego słoiczka, włóżcie do lodówki i gotowe!

Dzięki temu wasz szczypior nie zwiędnie i nie oklapnie - za to będzie świeży i smaczny przez kilka następnych dni. A do tego zaoszczędzicie później czas na krojeniu! Zobaczcie sami, jakie to proste:

@dietetyk.martynaszpaczek A jak Wy przechowywujecie szczypiorek? 😃 ja od kiedy odkryłam ten patent to korzystam z niego cały czas ✨ #dietetyk #tipywkuchni #kuchennetriki #zdroweodżywianie ♬ Jakie To Uczucie? - OKI

Zobacz także
Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek. Ten prosty sposób was zaskoczy

Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek? Ten prosty sposób powala skutecznością

Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej

Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej

Właściwości zdrowotne szczypioru

O tym, że szczypior jest zdrowy, nie trzeba nikomu przypominać. Ale czy wiedzieliście, jakie są jego zdrowotne właściwości? Gdy je poznacie, będzie wam jeszcze lepiej smakował.

Szczypior zawiera bardzo dużo witaminy C, B1 i B2, a także kwas foliowy. Wspaniale wspomaga trawienie i ma lekkie działanie przeczyszczające, dlatego przyniesie ulgę przy zaparciach. A do tego lekko wzmaga apetyt - to świetny dodatek do kanapek dla każdego niejadka.

Szczypior powinno się jadać na surowo, ponieważ poddany obróbce termicznej traci wiele witamin i składników odżywczych, a do tego nie jest już wtedy tak smaczny. Warto dodawać go na kanapki, do sałatek, ugotowanych ziemniaków albo dań jednogarnkowych. Jeśli dodajecie szczypior do potraw na ciepło, róbcie to tuż przed podaniem, już na talerzu. 

Źródło: dziecisawazne.pl, dietetyk.martynaszpaczek/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść
Pixabay
Newsy
Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść
Z czosnku wyrósł wam jasnozielony „szczypior”? Wyjaśniamy, czy można go jeszcze zjeść czy lepiej wyrzucić całą główkę.

Wiele osób wyrzuca czosnek, kiedy tylko wyrośnie z nieco zielony pęd przypominający wyglądem szczypior. Jeśli tak przejrzały czosnek będzie długo przetrzymywany w lodówce, może spleśnieć i nie nadawać się do spożycia, ale samo kiełkowanie nie jest niczym groźnym! Kiełkujący czosnek – czy jest szkodliwy? Jak się okazuje, kiełkujący czosnek, o ile nie zaczyna jeszcze pleśnieć, może mieć fantastyczne działanie prozdrowotne. Eksperci przeprowadzili badanie, z którego wynika, że kiełkujący czosnek ma znacznie lepsze działanie przeciwutleniające niż ten świeży. Analizy laboratoryjne wykazały, że wyciąg pobierany właśnie z kiełkującego czosnku chroni komórki przed szkodliwymi czynnikami, które mogą przyczyniać się powstawania chorób, a nawet nowotworów . Dlatego kiełkowanie może być użytecznym sposobem na poprawę potencjału przeciwutleniającego czosnku – wyjaśnił jeden z autorów badania, dr Jong-Sang Kim. Przeprowadzone testy wykazały, że tego typu czosnek, nawet w formie surowych ząbków , będzie jeszcze bardziej korzystny niż np. ten zwykły w formie syropu, zupy czy naparu, które często stosuje się na popularne objawy chorobowe. Nie oznacza to, że nie powinniście sięgać po tradycyjny, młody czosnek – warto jednak mieć na uwadze te informacje, kiedy następnym razem zauważycie, że warzywo zaczęło kiełkować i wypuszcza soczyście zielone pędy. Właściwości odżywcze czosnku Nie od dziś wiadomo, że czosnek to niezwykle korzystne dla zdrowia warzywo. Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, które sprawdzają się przy bardzo wielu infekcjach. Niektóre osoby powinny jednak unikać czosnku , jeśli cierpią na wskazane choroby. Oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego,...

Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Chleb zapakowany w folię ma swoje plusy i minusy. Jeśli zależy wam na smaku, lepiej jednak go nie kupujcie.

Większość Polaków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia pajdy świeżego chleba . Zwykle spożywamy go w formie kanapki z serem lub wędliną albo podajemy z zupą lub dodajemy do drugiego dania. W sklepach spożywczych i piekarniach mamy do wyboru mnóstwo rodzajów chleba. Możemy kupić między innymi: chleb pszenny chleb razowy chleb żytni chleb orkiszowy chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, gryczanej czy jaglanej Chleby mają też różnego rodzaju dodatki. Na sklepowych półkach mamy do wyboru chleb z posypką z maku, pestkami dyni czy słonecznika. Nie bez znaczenia jest też sposób pakowania chleba. Kupując chleb sami wkładacie go do papierowej torby czy też może wybieracie gotowy, zapakowany w folię i pokrojony już wcześniej chleb? Podczas gdy ta pierwsza opcja może sprawić, że wasz chleb będzie dłużej świeży, ta druga nie jest niestety dobrym wyborem. Dlaczego? Dlaczego chleb pakowany jest w foliowe torebki? Na pewno nie raz zdarzyło wam się kupić w sklepie spożywczym czy piekarni chleb pokrojony i zapakowany w foliową torbę. Lepiej tak nie róbcie. Dlaczego? Ponieważ folia ta sprawia, że chleb bardzo traci na swoich walorach smakowych. Foliowa torba ma oczywiście kilka zalet. Dzięki niej chleb się nie rozsypuje i łatwo przetransportować go do domu. Chroni ona również chleb przed nadmierną utratą wilgoci. Niestety, folia sprawia też, że chleb szybciej przechodzi proces utleniania, przez co staje się gumowaty i nie ma chrupkości. Tak zapakowany chleb szybciej również zostanie zaatakowany przez pleśń. Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość chleba? Najważniejszą rzeczą jest, żeby tuż po przyniesieniu chleba do domu umieścić go w drewnianym chlebaku . Dzięki niemu nasz chleb dłużej pozostanie świeży. Możecie też włożyć do chlebaka...

czy można mrozić kapustę kiszoną
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną można zamrozić? Ta odpowiedź was zaskoczy
Zostało wam dużo kapusty kiszonej i nie wiecie, czy można ją zamrozić? Rozwiewamy wątpliwości!

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest czasochłonne, dlatego większość osób woli kupić gotową w sklepie. Jednak jeśli zdecydujecie się zrobić taką kapustę sami, to może się zdarzyć, że wyjdzie jej wam za dużo. Co z nią zrobić? Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy kiszona kapusta nadaje się do mrożenia . Sprawdziliśmy to! Czy da się mrozić kiszoną kapustę? O dziwo, kiszoną kapustę jak najbardziej można zamrozić! Ten zaskakujący pomysł już od lat stosowany jest choćby na Syberii, która znana jest przecież z niskich temperatur. W końcu mrożenie to sposób na przedłużenie świeżości żywności, z zachowaniem jej składników odżywczych i właściwości. Dlaczego warto mrozić kapustę? Mrożona kiszona kapusta nie traci wiele na smaku, a co najważniejsze – zachowa zawarte w niej witaminy . Warto ją mrozić, ponieważ zdecydowanie wydłuży to jej termin przydatności do spożycia i jednocześnie nie zmieni jej smaku. Mrożoną kapustę kiszoną można przechowywać aż 8 miesięcy ! Zawsze macie ją pod ręką i łatwo można ją rozmrozić, gdy stanie się potrzebna. Wady mrożonej kapusty Niestety, mrożenie kapusty ma też swoje wady. Po rozmrożeniu bardzo mięknie – nie jest już tak krucha i chrupiąca i z tego powodu nie nadaje się do sałatek. Nie sprawdzi się też jako składnik popisowych dań, ponieważ mocno traci na wyglądzie . Ponadto mrożenie co prawda nieznacznie, ale zmniejsza ilość witaminy C zawartej w kapuście. Jak mrożenie wpływa na kiszoną kapustę? Ponieważ rozmrożona kiszona kapusta traci charakterystyczną chrupkość, mrożenie jest polecane jako ostateczność . Lepiej wykorzystać taką kapustę do ugotowania bigosu albo usmażenia placków z kapusty, ponieważ kompletnie nie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Pamiętajcie też o tym, że absolutnie nie wolno...