Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują.
Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw!
Sposób na stare ziemniaki
Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać!
Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli!
Zobacz także:
Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami:
Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu.
Przepis na placki ziemniaczane
Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki:
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 1 jajko rozmiar M
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- Słodka papryka mielona
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- W maszynce zmielcie gotowane ziemniaki, na małych oczkach.
- Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na patelni. Następnie przełóżcie ją do miski z ziemniakami.
- Do masy wbijcie jedno jajko, dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. W dłoni formujcie z masy placki i smażcie do zrumienienia.
- Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć placuszki z tłuszczu. Smacznego!