Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują.

Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw!

Sposób na stare ziemniaki

Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać!

Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli!

Zobacz także:

Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami:

Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu.

Przepis na placki ziemniaczane

Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Słodka papryka mielona
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W maszynce zmielcie gotowane ziemniaki, na małych oczkach.
  2. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na patelni. Następnie przełóżcie ją do miski z ziemniakami.
  3. Do masy wbijcie jedno jajko, dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. W dłoni formujcie z masy placki i smażcie do zrumienienia.
  5. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć placuszki z tłuszczu. Smacznego!