
Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują.
Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw!
Sposób na stare ziemniaki
Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać!
Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli!
Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami:
Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu.
Przepis na placki ziemniaczane
Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki:
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 1 jajko rozmiar M
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- Słodka papryka mielona
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- W maszynce zmielcie gotowane ziemniaki, na małych oczkach.
- Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na patelni. Następnie przełóżcie ją do miski z ziemniakami.
- Do masy wbijcie jedno jajko, dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. W dłoni formujcie z masy placki i smażcie do zrumienienia.
- Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć placuszki z tłuszczu. Smacznego!