Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie

Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują.

Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na stare ziemniaki

Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać!

Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli!

Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami:

Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu.

Zobacz także
Obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Zawsze obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Dodajcie to do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu

Dodajcie to warzywo do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu

Przepis na placki ziemniaczane

Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Słodka papryka mielona
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W maszynce zmielcie gotowane ziemniaki, na małych oczkach.
  2. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na patelni. Następnie przełóżcie ją do miski z ziemniakami.
  3. Do masy wbijcie jedno jajko, dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. W dłoni formujcie z masy placki i smażcie do zrumienienia.
  5. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć placuszki z tłuszczu. Smacznego!
Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści
Adobe Stock
Newsy
Niezwykły trik na stare ziemniaki. Tak gotują je profesjonaliści
Zanim zaczniecie kupować i jeść młode ziemniaki, wykorzystajcie zapasy tych starych. Sposobów na stare kartofle jest cała masa – w tym jeden na ich ugotowanie w nietypowym stylu.

Zapasy starych kartofli z zeszłego roku spędzają wielu osobom sen z powiek. Nierzadko zdarza się, że bez względu na dołożenie wszelkiej staranności do ich przechowywania, w wielu polskich domach takie kartofle zdążyły już puścić pierwsze pędy. To jednak nie dyskwalifikuje ich z przydatności do zjedzenia. Wręcz przeciwnie. Stoimy na stanowisku, że w kuchni i w spiżarni nic nie powinno się zmarnować. Dlatego też, jeżeli macie „na stanie” sporo starych ziemniaków, a lubicie smak gotowanych kartofli, wypróbujcie jednego sprytnego patentu. Jeśli znudziło się wam już puree ziemniaczane czy placki ziemniaczane , ugotujcie stare kartofle tak, jak robią to profesjonalni kucharze. O co chodzi? Wykorzystajcie sprytny trik z gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem mleka i innych składników. Smak na pewno was zaskoczy. Przepis na ziemniaki gotowane w mleku Składniki: 1 kg starych ziemniaków mleko cebula czosnek – kilka ząbków sól Przygotowanie: Stare ziemniaki obierzcie dość grubo, usuwając wszystkie niedoskonałości. Zagotujcie garnek wody z mlekiem w proporcji 1:1. Do gotującej się wody z mlekiem dodajcie obraną cebulę i czosnek w łupinach. Posólcie wodę pod koniec gotowania. Gotujcie ziemniaki do miękkości i odcedźcie. Tak ugotowane ziemniaki nadają się do podania w całości, niekoniecznie jako tłuczone puree. Podawajcie tak ugotowane ziemniaki z kotletami lub z innymi daniami i sałatką. Smacznego! Wiosna to czas, kiedy stare ziemniaki na dobre zaczęły już kiełkować. Jeżeli nie macie zbyt dobrych warunków do przechowywania ziemniaków w swoim domu, wykorzystajcie sprytny patent, który zapobiega kiełkowaniu ziemnaków .

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe
Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława. Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.  Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach? Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy. Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu. To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju . Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za...

placki ziemniaczane
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Placki z gotowanych ziemniaków biją na głowę te z surowych. Dodajcie do nich ten składnik, a szybko znikną z talerzy
Kotlety z gotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa placków ziemniaczanych. Są delikatne i wilgotne w środku, a z wierzchu chrupiące. Podane z sosem bądź kleksem z kwaśnej śmietany to idealny pomysł na obiad. Dzięki jednemu dodatkowi będą jeszcze pyszniejsze. Sprawdźcie sami!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Zna i próbował je każdy. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez gości z zagranicy. Wariacja na temat tego dania, a mianowicie przyrządzenie placków z gotowanych ziemniaków to zdecydowanie coś lepszego. Takie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad, a dodanie jednego składnika sprawi, że w mgnieniu oka zniknął z talerzy. Placki z gotowanych ziemniaków Ta wersja placków jest może nieco bardziej pracochłonna, gdyż wcześniej należy ugotować ziemniaki. Choć również można wykorzystać te z poprzedniego obiadu. To doskonała propozycja potrawy dla osób będących na diecie wegetariańskiej bądź też na piątkowy, postny obiad. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Są tak uniwersalne w smaku, iż można podać je same lub z dodatkami. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się kwaśna śmietana bądź sos pieczarkowy. Sekretny dodatek Kotlety ziemniaczane są same w sobie pyszne. Jednak dodanie jednego składnika zdecydowanie poprawi ich smak, a jest to żółty ser. Ten dodatek nie tylko nada wyjątkowego aromatu, ale i dodatkowo scali przygotowywane kotlety. Po usmażeniu będzie roztopiony oraz będzie się delikatnie ciągnąć, co doda przyjemnego posmaku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru 150 g sera żółtego 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do panierki 2 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę, pozostawcie je do ostudzenia. Chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ziemniaków dodajcie świeżo posiekany koperek, jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, starty żółty ser oraz śmietanę....