Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Upieczcie go według tych zasad, a na pewno wam wyjdzie

Rodzinne spotkania kojarzą się nam z zapachem pysznych ciast. Dlatego sernika, króla wśród deserów, nie może zabraknąć na na żadnym familijnym zjeździe.

Domowy sernik to smak nie do opisania. Puszysty, idealnie wilgotny, w którym wyczuwalne są słodkie rodzynki, aromatyczne bakalie a także zapach wanilii. Sernik kochają wszyscy. Nawet ci na diecie, ponieważ można go przyrządzić również w wersji light.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka jest historia sernika?

Historia tego smacznego deseru sięga czasów starożytnych. Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sernikowi. Była to jedna z pierwszych książek kulinarnych. Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Wtedy sernik znany był pod nazwą libium. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, sernik stał się popularny również w Europie.

Najbardziej znany nam sernik, to sernik „wiedeński”, który pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Wyróżnia się wyczuwalną w smaku, dużą ilością aromatycznych bakalii.  

Zobacz także
Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: "Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk"

Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: „Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk”

Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg

Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg!

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, ale nie jest to trudne zadanie. Proste porady pomogą ci w upieczeniu tego pysznego ciasta.

  • Przede wszystkim ważny jest ser - biały twaróg. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Nigdy nie może być suchy. To właśnie od tego składnika zależy konsystencja sernika oraz jego smak. Należy zmielić go minimum dwukrotnie. Możemy to zrobić maszynką do mięsa. Dzięki temu ser będzie miał idealną konsystencję bez niepotrzebnych grudek.
  • Uważajcie na ilość mąki. Do sernika używajcie tylko przesianej, napowietrzonej mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Jeśli wsypiecie za dużo sypkich składników do masy, sernik może się kruszyć. Dlatego tak ważny jest umiar.
  • Najlepsza śmietana do sernika to kremówka o zawartości 30% tłuszczu. Wtedy nasz sernik wyjdzie bardzo delikatny w smaku.
  • Pamiętajmy o dobrej jakości jajkach. Na każdy kilogram sera należy dodać 3 sztuki. Najlepiej w postaci ubitej, która spulchnia masę. Dodane w całości lub sprawią, że sernik może za szybko urosnąć w piekarniku i wtedy zacznie też szybko opadać.
  • Aby nasz sernik nie popękał i nie opadł, musimy pamiętać, że wszystkie produkty, które wykorzystamy do przepisu, powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Podczas pieczenia warto zastosować trik z włożeniem do piekarnika szklanego lub żeliwnego naczynia z gorącą wodą - para wodna sprawi, że sernik się nie wysuszy i zachowa wilgotność niezbędną do utrzymania właściwego kształtu.
sernik pieczony
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy
Polacy notorycznie popełniają 1 błąd przy pieczeniu sernika. Przez to ciasto szybko opada i jest popękane
Delikatny, wilgotny i rozpływający się w ustach - taki właśnie powinien być sernik. Wiele gospodyń popełnia jeden istotny błąd, który niekorzystnie wpływa na wygląd wypieku. Sprawdźcie jaki, żeby nie popełnić tej gafy!

Na zimno czy pieczony, ze świeżymi owocami czy bakaliami, ze spodem czy bez, jest wiele przepisów i pomysłów na przygotowanie sernika. Każdy z nich jest wyjątkowy oraz ma pewną wyróżniającą się cechę. Jednak pieczenie sprawia co niektórym trochę problemów, co skutkuje spieczonym, popękanym i niezbyt apetycznie wyglądającym ciastem. Historia sernika Ten wypiek pojawił się na stołach już setki lat temu, a jego przygotowywanie zapoczątkowali Grecy, którzy do przyrządzenia słodkiego posiłku wykorzystywali biały ser. Później zaczęto dodawać do niego różnego rodzaju dodatki, a najczęściej były to wszelkiego rodzaju bakalie oraz orzechy. Wówczas do przygotowania tego przysmaku, ciasto przygotowywano z mąki pszennej, zaś masę serową z sera koziego. Przepis na sernik został spisany dopiero w momencie podbicia Grecji przez Cesarstwo Rzymskie. Od tego momentu sposób przyrządzenia wypieku przewija się na kartach historii po dziś dzień. Jaki sernik jedzą w innych krajach? Sernik to wypiek, który jest znany na całym świecie, a każde państwo ma swój własny indywidualny sposób na jego przygotowanie. To czyni go również wyjątkowym, gdyż mimo sporych rozbieżności to nadal podstawą smakołyku jest biały ser. Wśród popularnych rodzajów sernika należy wyróżnić. Sernik nowojorski Jest wykonany na spodzie z ciasteczek z masą serową z dodatkiem kwaśnej śmietany, może być również polany sosem owocowym bądź śmietanką z nutą cytrynową. Sernik wiedeński Najprostsza forma sernika, pieczony bez spodu, składający się jedynie ze zmielonego twarogu, jaj, cukru, odrobiny mąki i ewentualnie bakalii, Sernik japoński To ciasto pieczone w kąpieli wodnej bez spodu. Charakteryzuje się swoją wysokością oraz puszystością, którą nadaje...

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Szybki sernik z wiaderka jest bardzo smaczny. Polubicie ten przepis!

Sernik można zrobić w przeróżnych wersjach. Sernik tradycyjny, krakowski, wiedeński, sernik Izaura, z makiem, z owocami: brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami. Przepisów jest bez liku. Jeśli jednak nie macie ochoty poświęcać na jego przygotowanie za dużo czasu i chcecie zrobić sernik naprawdę szybko, warto znać dobry i sprawdzony przepis na sernik z wiaderka!  Przygotowanie sernika z wiaderka zajmuje dosłownie 15 minut. Doliczyć należy także czas pieczenia ale uwierzcie, że te 40 minut mija w mgnieniu oka! W tym czasie, gdy w kuchni będzie unosił się zapach ciepłego sernika, przygotujecie talerzyki na ten serowy smakołyk, którego smak na pewno was zachwyci!   Ten sernik zawsze się udaje! Wiec jeśli nie posiadacie talentu do pieczenia ten przepis jest stworzony dla was!  Przepis na szybki sernik z wiaderka  Składniki: 1 kg sera twarogowego z wiaderka 100 g masła 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek  3/4 szklanki cukru łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie: Roztopcie 100 g masła w garnuszku na małym ogniu i je ostudźcie.  Przełóżcie ser twarogowy do miski. Wbijcie do niego jajka oraz wlejcie roztopione masło. Następnie wsypcie 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej.  Wszystkie składniki zmiksujcie na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka.  Następnie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zmiksowaną masę serową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół.  Sernik włóżcie do piekarnika i pieczcie około 40 minut. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i pozostawcie sernik do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Smacznego! 

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...