Seler naciowy to świetny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Można też jeść go na surowo, z różnymi dipami. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Korzyści zdrowotne selera naciowego

Ponieważ seler naciowy składa się głównie z wody (prawie 95%), nie zawiera on zbyt wielu witamin ani minerałów. Niemniej jednak, warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K - jedna filiżanka zawiera około 30% zalecanego dziennego spożycia.

  • Jedzenie selera naciowego może również pomóc w uzyskaniu wystarczającej ilości kwasu foliowego, potasu, błonnika i mikroskładnika odżywczego - molibdenu.
  • Seler naciowy zawiera niewielkie ilości witaminy C, witaminy A i niektórych witamin z grupy B.
  • Ma naturalnie niską zawartość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu. 
  • Jest bogaty w związki zwane fitoskładnikami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie przeciwbakteryjne i są wykorzystywane w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, a także wymiotów, gorączki i nowotworów.
  • Seler to również starodawny środek na zgagę, ponieważ zawiera dużo wody, która może rozcieńczyć kwas żołądkowy.
  • Zawiera błonnik, który jest dobrze znany ze swoich właściwości trawiennych.
  • Przeciwutleniacze w selerze mogą pomóc chronić wyściółkę żołądka i zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka.
@vivelechef How to Keep your Celery Fresh! #tiktokpartner #learnontiktok #celery #veggiesticks #foodhacks ♬ THIS ONE ROCKS - Mysterylab

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość selera?

Seler naciowy powinien być trzymany w lodówce, ponieważ warzywo to lubi niską temperaturę.

Jak przedłużyć świeżość selera naciowego? Przetestujcie ten trik z TikToka, dzięki któremu wasz seler będzie dłużej chrupiący, jędrny i świeży.

Zobacz także:

  • Na początku dokładnie umyjcie seler pod bieżącą wodą.
  • Połóżcie na spód pojemnika ręcznik papierowy i zalejcie go 1/3 szklanki wody.
  • Pokrójcie seler na mniejsze części i pozbądźcie się końcówek.
  • Włóżcie seler do naczynia, a następnie wstawcie pojemnik do lodówki.

Inną skuteczną metodą jest owinięcie ciasno całego selera naciowego folią aluminiową, a następnie trzymanie go w szufladzie na warzywa w lodówce. Przechowywane w ten sposób łodygi selera mogą zachować świeżość od dwóch do nawet czterech tygodni.

Źródło: radio Zet