Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Flick
Newsy

Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa

Seler naciowy może szybko zwiędnąć. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. To prostsze niż myślicie.

Seler naciowy to świetny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Można też jeść go na surowo, z różnymi dipami. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne selera naciowego

Ponieważ seler naciowy składa się głównie z wody (prawie 95%), nie zawiera on zbyt wielu witamin ani minerałów. Niemniej jednak, warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K - jedna filiżanka zawiera około 30% zalecanego dziennego spożycia.

  • Jedzenie selera naciowego może również pomóc w uzyskaniu wystarczającej ilości kwasu foliowego, potasu, błonnika i mikroskładnika odżywczego - molibdenu.
  • Seler naciowy zawiera niewielkie ilości witaminy C, witaminy A i niektórych witamin z grupy B.
  • Ma naturalnie niską zawartość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu. 
  • Jest bogaty w związki zwane fitoskładnikami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie przeciwbakteryjne i są wykorzystywane w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, a także wymiotów, gorączki i nowotworów.
  • Seler to również starodawny środek na zgagę, ponieważ zawiera dużo wody, która może rozcieńczyć kwas żołądkowy.
  • Zawiera błonnik, który jest dobrze znany ze swoich właściwości trawiennych.
  • Przeciwutleniacze w selerze mogą pomóc chronić wyściółkę żołądka i zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka.
Zobacz także
Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni

seler naciowy sok

Przez 30 DNI piła sok z selera naciowego! Niewiarygodne, co się stało!

@vivelechef How to Keep your Celery Fresh! #tiktokpartner #learnontiktok #celery #veggiesticks #foodhacks ♬ THIS ONE ROCKS - Mysterylab

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość selera?

Seler naciowy powinien być trzymany w lodówce, ponieważ warzywo to lubi niską temperaturę.

Jak przedłużyć świeżość selera naciowego? Przetestujcie ten trik z TikToka, dzięki któremu wasz seler będzie dłużej chrupiący, jędrny i świeży.

  • Na początku dokładnie umyjcie seler pod bieżącą wodą.
  • Połóżcie na spód pojemnika ręcznik papierowy i zalejcie go 1/3 szklanki wody.
  • Pokrójcie seler na mniejsze części i pozbądźcie się końcówek.
  • Włóżcie seler do naczynia, a następnie wstawcie pojemnik do lodówki.

Inną skuteczną metodą jest owinięcie ciasno całego selera naciowego folią aluminiową, a następnie trzymanie go w szufladzie na warzywa w lodówce. Przechowywane w ten sposób łodygi selera mogą zachować świeżość od dwóch do nawet czterech tygodni.

Źródło: radio Zet

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
AdobeStock
Newsy
Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
Chcecie samodzielnie wyhodować pyszny i zdrowy seler naciowy? Trzymajcie się poniższych kroków.

Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy? Właściwości zdrowotne selera naciowego Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi. Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Oto dlaczego warto go jeść: seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym ma też niską zawartość sodu Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać...

seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy
Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!
Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki! Właściwości odżywcze selera Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego. Seler naciowy – robisz to źle! Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza. Kupujesz nieświeży seler Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary. Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości. Gotujesz lub blanszujesz To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Wyrzucasz liście Nie...

Włóżcie to warzywo do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Przyniesiony do domu chleb dość szybko przestaje być świeży, a co gorsza już nawet po kilku dniach potrafi ulec zepsuciu. W ten sposób marnuje się dużo pieczywa. Jak do tego nie dopuścić? Jak przedłużyć jego trwałość i uniknąć pleśnienia? Przyda się wam to warzywo.

Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej?  Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości?  Czy można zamrażać pieczywo? Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże:  W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki.  Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni).  Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika.  Dlaczego chleb pleśnieje?  Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu.  W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym?  Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.   Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu. @katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage...

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...