Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
Flickr
Newsy

Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności

W środku miękki, na zewnątrz idealnie chrupki – tak powinien prezentować się doskonały schabowy. Podpowiemy wam, jak osiągnąć takie efekty.

Doskonalenie kotletów schabowych to żmudny proces. Każda dobra gospodyni domowa musiała wysmażyć odpowiednią ilość „schaboszczaków”, by w końcu dojść do wprawy.

Trening czyni mistrza – nie inaczej jest podczas gotowania. Z czasem wszyscy gotujący eliminują wszelkie błędy i niedopatrzenia. Nie inaczej jest z kotletami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by nie wysuszyć kotleta schabowego?

Szlifowanie smaku schabowych w dużej mierze sprowadza się do zapanierowania ich w odpowiedniej mieszance i w odpowiednim czasie.

Sekret chrupkości kotletów schabowych tkwi oczywiście w ich panierce. Paradoksalnie, to także panierka nadaje kotletom miękkość w środku. Jak? To właśnie niegruba skórka złożona z mąki, jajka i bułki tartej przykrywa delikatny, cienko rozbity schab.

Bez niej ubite kawałki mięsa zeschłyby się podczas smażenia na wiór. Dopuszczalne są oczywiście kombinacje.

Dlaczego należy spieszyć się podczas panierowania kotletów?

Wśród nich króluje zamienianie bułki tartej na płatki kukurydziane, owsiane, a nawet wiórki kokosowe. Jajka i mąka to jednak niezmienne elementy każdej, udanej panierki. Wiele pań domu z pewnością testowała panierkę zredukowaną do tylko tych dwóch składników.

W ten sposób smaży się kotlety m.in. za naszą wschodnią granicę. Zostawmy jednak kuchnię naszych sąsiadów i skupmy się na chrupkiej panierce.

Kolejną kluczową sprawą jest szybkość działania podczas  panierowania i wkładania na rozgrzaną patelnię kotletów. Co prawda, przysłowie mówi, że pośpiech wskazany jest co najwyżej przy łapaniu pcheł, ale akurat nie w tym przypadku.

Pospieszcie się. Chodzi o to, by kotlety jak najkrócej „oczekiwały” na wysmażenie po zapanierowaniu. Dzięki temu panierka nie wchłonie wilgoci mięsa i potem nie odklei się od kotleta. Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Na czym zwykle smażycie swoje kotlety? Olej, smalec, a może masło klarowane?

Zobacz także
Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem

Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem

Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni

Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Najbardziej tradycyjnym wyborem będzie tłuszcz zwierzęcy, ale nie ulega wątpliwości, że kotlety najbardziej ekskluzywnie wyjdą podczas smażenia na maśle.

Klarowane masło nie należy do najtańszych produktów, ale może świetnie wpłynąć na smak i kruchość panierki.

Wystarczy, że dodacie łyżkę tego tłuszczu do rozgrzanego już oleju roślinnego na patelni. Taka mieszanka tłuszczów zapewni wam odpowiednią fakturę panierki i wyborny smak całego kotleta!

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić dobrą panierkę do schabowych? Dodajcie odrobinę sody oczyszczonej w tym momencie
Soda oczyszczona ma zła sławę. Kucharki sypały ją do ziemniaków bez opamiętania. Używając odrobiny sody w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

Panierka kotlet
Pixabay
Newsy
Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne
Myślicie, że kotlety schabowe was nie zaskoczą? Jesteście w błędzie! Takich jeszcze nie próbowaliście

Kotlety schabowe goszczą na polskich stołach niezwykle często. Ten klasyk potrafi przygotować na pewno każdy kucharz – amator. Pewnie też macie swoje triki na to, by kotlety schabowe były pyszne, czyli soczyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Wiele zależy od użytego mięsa, techniki kulinarnej, ale też składu panierki. Następnym razem nie panierujcie ich w mące pszennej, zamiast tego wykorzystajcie inny rodzaj mąki, a kotlety będą miały zupełnie nowy smak. Kotlety schabowe lubią wszyscy  Wydaje wam się, że kotlet schabowy zawsze wygląda tak samo i jest przygotowany w ten sam sposób? Mylicie się! Kotlet z panierowanego schabu przypomina bardzo sznycel wiedeński. Polacy zaadoptowali to danie i kotlet schabowy znajduje się w menu wielu polskich restauracji i jadłodajni. Przepis na kotlet schabowy można znaleźć nawet w książce z przepisami z XIX wieku! W jednym regionie Polski kotlet schabowy przygotowuje się w pewien wyjątkowy sposób… Kotlet schabowy na Lubelszczyźnie Kotlet schabowy po lubelsku smakuje trochę inaczej. Różni się on od tradycyjnego kotleta sposobem panierowania. Wykorzystuje się do niego inny rodzaj mąki! Mąka w kotlecie schabowym po lubelsku to mąka gryczana. Dzięki wykorzystaniu tego niebanalnego składnika kotlet schabowy nabiera zupełnie nowego smaku. Panierowanie kotleta schabowego Do panierowania kotletów schabowych używa się zazwyczaj: Jajka Mąki (pszennej, a w wersji z Lubelszczyzny gryczanej) Soli i pieprzu Bułki tartej By panierka była pyszna, upewnijcie się, że mąkę przesypiecie przez sito. Pozbędziecie się grudek i ewentualnych zanieczyszczeń. Wykorzystajcie wiejskie jajka dla najlepszego smaku, a bułkę tartą możecie zrobić samodzielnie ze starego pieczywa. Pamiętajcie, by wetrzeć w kotleta mąkę starannie i dokładnie, wtedy panierka będzie przylegać,...