Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta.

Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik. 

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno?

Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej.

Zobacz także:

Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście. 

Przepis na sernik z rodzynkami

Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek. 

Składniki:

Spód:

  • 3/4 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich

  • 1/3 miękkiego masła

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik

  • 6-7 dużych jaj

  • 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone

  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 200 ml tłustej śmietany 36%

  • sok i skórka z cytryny

  • rodzynki

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. Składniki ciasta zagniećcie. Blachę (24x36cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i wylepciedno formy ciastem. Pieczcie ok. 10 minut. Wyjmijcie i ostudźcie.

  2. Ser zmielcie dwukrotnie. Następnie, w dużej misce utrzyjcie oba rodzaje sera i dodajcie szklankę cukier. Miksujcie do uzyskania gładkiej masy. Dodajcie po kolei żółtka, dokładnie ucierając. Następnie sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujcie.

  3. Białka ubijcie z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijcie w osobnym naczyniu. Powoli wlejcie białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.

  4. Masę serową przelejcie na ostudzony spód. Posypcie powierzchnię rodzynkami i mieszajcie masę tak, by część się zatopiła.

  5. Sernik pieczcie 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150 stopniach. Upieczone ciasto zostawcie do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimne, wyjmijcie je i włóżcie na noc do lodówki.

  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.