Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa

Jeżeli po przekrojeniu sernika widzicie, że wszystkie dodane do niego rodzynki opadły lub skumulowały się w jednym miejscu, mamy dla was radę - dzięki niej unikniecie wpadki przy kolejnym pieczeniu sernika.

Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta.

Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik. 

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno?

Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej.

Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście. 

Zobacz także
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis

sernik anastazji

Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser

Przepis na sernik z rodzynkami

Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek. 

Składniki:

Spód:

  • 3/4 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich

  • 1/3 miękkiego masła

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik

  • 6-7 dużych jaj

  • 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone

  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 200 ml tłustej śmietany 36%

  • sok i skórka z cytryny

  • rodzynki

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. Składniki ciasta zagniećcie. Blachę (24x36cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i wylepciedno formy ciastem. Pieczcie ok. 10 minut. Wyjmijcie i ostudźcie.

  2. Ser zmielcie dwukrotnie. Następnie, w dużej misce utrzyjcie oba rodzaje sera i dodajcie szklankę cukier. Miksujcie do uzyskania gładkiej masy. Dodajcie po kolei żółtka, dokładnie ucierając. Następnie sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujcie.

  3. Białka ubijcie z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijcie w osobnym naczyniu. Powoli wlejcie białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.

  4. Masę serową przelejcie na ostudzony spód. Posypcie powierzchnię rodzynkami i mieszajcie masę tak, by część się zatopiła.

  5. Sernik pieczcie 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150 stopniach. Upieczone ciasto zostawcie do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimne, wyjmijcie je i włóżcie na noc do lodówki.

  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...

sernik Ani Starmach
ONS/Adobe Stock
Newsy
Puszysty sernik z przepisu taty Ani Starmach. Jest delikatny jak chmurka
Koniecznie wypróbujcie ten przepis – zachwyca wszystkich fanów. Sernik z pewnością posmakuje gościom podczas wielkanocnego spotkania.

Fani uwielbiają przepisy Ani Starmach. Są nieskomplikowane, nie zawierają trudnodostępnych czy ekstremalnie drogich składników, a dania z nich przygotowane zawsze wychodzą. Jednym z bardzo popularnych przepisów jest ten na sernik, który piecze tata Ani. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo lekkie i puszyste niczym chmurka. W jego wnętrzu kryją się pyszne rodzynki i żurawina, a wierzch posypany jest płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. To przepis, który każdy powinien wypróbować! Jeśli nie macie swojego ulubionego sernika na Wielkanoc, upieczcie ten. Gwarantujemy, że zrobicie go później nieraz. Aby sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu wystygnąć. Przepis na puszysty sernik taty Ani Starmach Składniki 1 kg mielonego twarogu lub sera, który zmielcie 3 razy 6 jajek 2 łyżki mąki 300g cukru (100g + 200g) 100g miękkiego masła 4 łyżeczki cukru waniliowego garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść płatków migdałów 1 rozkłócone jajko Przygotowanie Białka oddzielcie od żółtek. Ubijcie je na sztywną pianę, a następnie dodajcie 100g cukru. W oddzielnej misce zmiksujcie żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Miksujcie przez kilka minut, aż masa stanie się jasnożółta, puszysta i zwiększy swoją objętość kilkukrotnie. Do masy dodajcie masło, przesianą mąkę i twaróg. Zmiksujcie dokładnie. Dodajcie żurawinę i rodzynki – jeśli obawiacie się, że opadną na dno, warto je wymoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub mleku, a następnie obtoczyć w mące. Do masy dodajcie pianę z białek i delikatnie wmieszajcie trzepaczką. Tortownicę wysmarujcie masłem i wysypcie mąką lub bułką tartą. Masę wlejcie do...

Tarty sernik
Pixabay/RitaE
Newsy
Przepis na błyskawiczny tarty sernik - 30 minut i gotowe. Szarlotka i ciasto drożdżowe nie umywają się do niego
Jak wskazuje nazwa, głównym składnikiem sernika jest biały ser. Ten z pozoru zwyczajny deser może was jednak zaskoczyć. Przedstawiamy pyszny i lekki sernik do kawy.

Jest kilka ciast, które wpisują się na stałe w wyobrażenie o polskiej kuchni. Jednym z nich jest sernik na bazie białego sera. Co prawda przez lata przechodził on zadziwiające modyfikacje, jednak im przepis tradycji bliższy, tym smakosze sernika szczęśliwsi. Ciasto wykonane z sera ma długą historię. Znane było już w Starożytnej Grecji. Kreatywność w sprawie sernika ma za to sens, jeśli mówimy o sposobie podawania tego deseru. Ser pasuje do owoców. Wiśnie, maliny, aronia, na pewno złamią jego słodycz. Sernik przed podaniem najlepiej również schłodzić. Każda osoba piekąca serniki ma swój sprawdzony przepis, który często jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Nic dziwnego, bo z sernikiem jest trochę jak z ciastem drożdżowym. Wystarczy zrobić źle 1 rzecz, a ciasto nadaje się do wyrzucenia. Czy sernik powinien mieć rodzynki? Jedną z najbardziej dyskusyjnych kwestii jest obecność rodzynek w składzie sernika. Znajdziemy tu zarówno zwolenników rozwiązania, jak i jego zdecydowanych przeciwników, momentami wręcz prześmiewców. Co do samego sernika, jedno jest pewne. Delikatna serowa konsystencja i kruche, tarte ciasto. W takim połączeniu nie sposób się nie zakochać. Poniżej znajdziecie przepis, na którego myśl kąciki ust same unoszą się do góry. Przepis na tarty sernik 400 g mąki pszennej 10 łyżek śmietany 18% 140 g masła 2 średniej wielkości jajka 400 g sera na sernik z wiaderka 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru, dodajemy jedno jajko, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na jedną masę. Z powstałego ciasta formujemy kulkę. Zawijamy ją w...

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...