Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta.
Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik.
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno?
Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej.
Zobacz także:
Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki, nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście.
Przepis na sernik z rodzynkami
Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek.
Składniki:
Spód:
-
3/4 szklanki mąki
-
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
-
1/3 miękkiego masła
-
3 łyżki zwykłego cukru
-
3 łyżki brązowego cukru
-
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-
1 kg twarogu na sernik
-
6-7 dużych jaj
-
250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone
-
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 i 1/2 szklanki cukru
-
200 ml tłustej śmietany 36%
-
sok i skórka z cytryny
-
rodzynki
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
-
Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. Składniki ciasta zagniećcie. Blachę (24x36cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i wylepciedno formy ciastem. Pieczcie ok. 10 minut. Wyjmijcie i ostudźcie.
-
Ser zmielcie dwukrotnie. Następnie, w dużej misce utrzyjcie oba rodzaje sera i dodajcie szklankę cukier. Miksujcie do uzyskania gładkiej masy. Dodajcie po kolei żółtka, dokładnie ucierając. Następnie sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujcie.
-
Białka ubijcie z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijcie w osobnym naczyniu. Powoli wlejcie białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
-
Masę serową przelejcie na ostudzony spód. Posypcie powierzchnię rodzynkami i mieszajcie masę tak, by część się zatopiła.
-
Sernik pieczcie 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150 stopniach. Upieczone ciasto zostawcie do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimne, wyjmijcie je i włóżcie na noc do lodówki.
-
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.