Magda Gessler uważana jest za niekwestionowany autorytet kulinarny. Bowiem przygotowywane przez nią dania oszałamiają smakiem, zapachem i wyglądem.

Restauratorka zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Przepisy, triki i porady dotyczące tradycyjnych dań ma w małym paluszku. Niektóre z nich zachowuje tylko dla siebie, innymi chętnie się dzieli – tak właśnie stało się w przypadku sekretnego składnika na pulpety.

Według Magdy Gessler, sekret przepysznych i niebiańsko delikatnych pulpetów stanowi połączenie masy mięsnej z 1 szklanką warzywno-mięsnego bulionu. Dzięki niemu danie smakuje naprawdę wyjątkowo.

Przepis na idealne pulpety

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajka
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżek mąki
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Mięso umieśćcie w dużej misce. 
  2. Czerstwą kajzerkę pokrójcie na kilka mniejszych części, włóżcie do niewielkiej miseczki, zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na maśle lub oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do cebuli. Podsmażone składniki dodajcie do mięsa.
  4. Koperek posiekajcie drobno i umieśćcie w misce z pozostałymi składnikami. Dodajcie także jajko, sól oraz pieprz. Całość zagniećcie na jednolitą masę przy użyciu dłoni.
  5. Na koniec połączcie masę mięsną z 1 szklanką bulionu i zacznijcie formować z niej pulpety. Najlepiej zwilżyć przedtem dłonie, dzięki temu mięso nie będzie się kleić do rąk.
  6. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej swoje pulpety. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem. Smażcie z każdej ze stron, aż do ładnego zarumienienia. Kiedy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
  7. Serwujcie z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zobacz także: