Magda Gessler uważana jest za niekwestionowany autorytet kulinarny. Bowiem przygotowywane przez nią dania oszałamiają smakiem, zapachem i wyglądem.
Restauratorka zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Przepisy, triki i porady dotyczące tradycyjnych dań ma w małym paluszku. Niektóre z nich zachowuje tylko dla siebie, innymi chętnie się dzieli – tak właśnie stało się w przypadku sekretnego składnika na pulpety.
Według Magdy Gessler, sekret przepysznych i niebiańsko delikatnych pulpetów stanowi połączenie masy mięsnej z 1 szklanką warzywno-mięsnego bulionu. Dzięki niemu danie smakuje naprawdę wyjątkowo.
Przepis na idealne pulpety
Będziecie potrzebować
- 500 gramów mięsa mielonego z indyka
- 1 jajka
- 1 cebuli
- 2 ząbków czosnku
- 1 czerstwej kajzerki
- 1 pęczku świeżego koperku
- 250 ml bulionu
- 250 ml mleka
- 2 łyżek mąki
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie
- Mięso umieśćcie w dużej misce.
- Czerstwą kajzerkę pokrójcie na kilka mniejszych części, włóżcie do niewielkiej miseczki, zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na maśle lub oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do cebuli. Podsmażone składniki dodajcie do mięsa.
- Koperek posiekajcie drobno i umieśćcie w misce z pozostałymi składnikami. Dodajcie także jajko, sól oraz pieprz. Całość zagniećcie na jednolitą masę przy użyciu dłoni.
- Na koniec połączcie masę mięsną z 1 szklanką bulionu i zacznijcie formować z niej pulpety. Najlepiej zwilżyć przedtem dłonie, dzięki temu mięso nie będzie się kleić do rąk.
- W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej swoje pulpety. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem. Smażcie z każdej ze stron, aż do ładnego zarumienienia. Kiedy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
- Serwujcie z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!