Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

Pokrojona cebula dosyć szybko traci swoją świeżość. Wówczas nie jest już tak samo smaczna i aromatyczna. Aby temu zapobiec, wystarczy jedynie zastosować jeden produkt.

Bez zastanowienia można przyznać, że uniwersalnym warzywem w kuchni jest cebula. Jest wręcz konieczna do przygotowania wielu dań, którym nadaje niezwykłego aromatu. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego składnika. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne cebuli 

Cenne wartości cebuli są znane ludziom od wieków. Szereg witamin oraz mikroelementów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina C, fosfor, magnez, siarka czy cynk. Wpływają one na wiele właściwości zdrowotnych, takich jak:

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu,
  • obniża zły cholesterol,
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów, 
  • zmniejsza nadciśnienie,
  • działa przeciw zaparciom,
  • poprawia działanie układu trawiennego,
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy,
  • czy również wzmacnia odporność. 

Takie cechy zdecydowanie wpływają na korzyść cebuli, a także zachęcają do jak najczęstszego wykorzystywania jej w codziennej kuchni.

Zobacz także
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Cebula na zmiany skórne

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cebula jest świetnym rozwiązaniem przy różnych zmianach skórnych jak trądzik czy rozstępy. Warzywo to skutecznie rozprawi się ze wszelkimi problemami. Wystarczy rozgotować cebulę w wodzie, a następnie zmiksować i nałożyć chłodną masę na konkretne miejsce. Taka kuracja powinna trwać kilka dni, ale z pewnością pomoże w kłopotliwych sprawach. To świetne domowe lekarstwo. 

Wykorzystanie cebuli w kuchni

Cebula jest niezbędna podczas przygotowywania wielu potraw. Nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku, który podkręca całość. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez tego warzywa. Można dodać ją do szeregu różnych potraw, ale przyrządzić coś z nią w roli głównej. Cebula sprawdza się przy zupach, sosach, mięsach, a także można przygotować z niej idealną przekąskę w postaci krążków cebulowych bądź syrop na kaszel podczas przeziębienia. Jak widać, ma różne zastosowania, co zdecydowanie działa na jej korzyść. 

Trik na świeżą cebulę

Często zdarza się, że poszatkowana cebula odłożona na pewien czas, staje się nieświeża i niesmaczna. Nie jest już tak aromatyczna i nie nadaje się do przyrządzania potraw. Wtedy warto zastosować pewien patent, aby zachowała maksimum swoich właściwości. Pokrojoną cebulę należy posypać solą, dzięki temu będzie idealnie świeża.

Czytaj także:

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...

cebula
Adobe Stock
Newsy
Biała, żółta czy czerwona. Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula jest doceniana nie tylko ze względu na smak, jaki nadaje wielu potrawom, ale także dzięki cennym właściwościom. Na rynku w sprzedaży jest wiele dostępnych rodzajów. Który z nich jest najlepszy?

To warzywo niejedno ma imię, ale i niejedno zastosowanie. Poprzez cenne wartości jest jednym z warzyw, które dla większości gotujących to po prostu nieodzowny składnik w kuchni. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie codziennego gotowania właśnie bez cebuli. Nic w tym dziwnego! Zastosowanie cebuli w gotowaniu Dodaje nie tylko aromatu potrawom, ale i również wzbogaca ich wartości odżywcze. Przede wszystkim wzmacnia smak mięs, szczególnie podkreśla go w użyciu przy mięsie mielonym. Podsmażona i dodana do masy do kotletów mielonych , sprawia iż są one niezwykle aromatyczne. Cebula ma charakterystyczną, silną a przy tym i słodką nutę, której zadaniem jest podkreślenie smaku przygotowywanych dań. W większości stanowi idealną przyprawę do różnego rodzaju zup, sosów czy marynat. Zresztą ciężko sobie wyobrazić rosół bez opalanej nad ogniem cebuli . Dzięki niej wywar ma lekko dymiony, ostry smak.  Właściwości lecznicze cebuli Cebula sprawdza się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim cennym wartościom wspomaga również organizm. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka u osób, które są w danej grupie. Ponadto cebula zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Jej dodatek do dań, wzbogaca ich wartość odżywczą, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.  Która z odmian cebuli jest najzdrowsza? Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian tego warzywa. Każda z nich charakteryzuje się wyglądem, smakiem, wartościami, kształtem czy kolorem. Dobór zazwyczaj zależy od przygotowanego dania, gdyż do wielu potraw będzie pasować inny rodzaj. W sklepach możemy spotkać się z takimi odmianami jak cebula zwyczajna, czerwona, dymka czy tak...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...

gotowanie ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Genialna sztuczka na ugotowanie ziemniaków w 5 minut. Wystarczy zrobić z nimi ten zabieg
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Ich ugotowanie niestety zajmuje trochę czasu, co zazwyczaj niecierpliwi głodnych bliskich. Aby ich gotowanie było szybsze, wystarczy zastosować ten jeden patent.

Podczas przygotowywania obiadu często pada pytanie, kiedy będzie gotowy. Najczęściej można wówczas usłyszeć odpowiedź: „Jak ziemniaki się ugotują”. Jakby nie patrzeć to właśnie one potrzebują większej ilości czasu. Aby przyspieszyć cały proces i nie trzymać dłużej w niepewności bliskich, wystarczy zastosować pewien trik, który wpłynie na szybkość gotowania. Co zrobić z ziemniaków? Często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w codziennej kuchni. Są nie tylko dodatkiem do większości potraw. Nikt zresztą nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy mielonego bez tradycyjnie tłuczonych tłuczkiem ziemniaków. Poza tym są one również składnikiem kopytek, leniwych, pyz, klusek śląskich czy pierogów. Można z nich również przygotować frytki, puree lub dodać do sałatki jarzynowej. Są tak uniwersalnym warzywem, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienną kuchnię.  Właściwości zdrowotne ziemniaków Oprócz tego, że ziemniaki są ważnym produktem w każdej diecie to również zawierają wiele cennych wartości. Wśród nich można wyróżnić, takie jak: sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor czy witaminy z grupy B, K i C. Wpływają one w pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu. Do wartościowych właściwości zdrowotnych zalicza się: właściwa praca układu trawiennego, zapewnienie uczucia sytości, prawidłowo praca układu sercowo-krwionośnego, zapobiegają mutacji komórek nowotworowych, korzystnie wpływają na samopoczucie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają stan skóry, wspomagają prawidłowe widzenie. Dzięki wielu wartościom odżywczym, witaminom, mikroelementom oraz...