Bez zastanowienia można przyznać, że uniwersalnym warzywem w kuchni jest cebula. Jest wręcz konieczna do przygotowania wielu dań, którym nadaje niezwykłego aromatu. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego składnika. 

Właściwości zdrowotne cebuli 

Cenne wartości cebuli są znane ludziom od wieków. Szereg witamin oraz mikroelementów, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina C, fosfor, magnez, siarka czy cynk. Wpływają one na wiele właściwości zdrowotnych, takich jak:

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu,
  • obniża zły cholesterol,
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów, 
  • zmniejsza nadciśnienie,
  • działa przeciw zaparciom,
  • poprawia działanie układu trawiennego,
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy,
  • czy również wzmacnia odporność. 

Takie cechy zdecydowanie wpływają na korzyść cebuli, a także zachęcają do jak najczęstszego wykorzystywania jej w codziennej kuchni.

Cebula na zmiany skórne

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cebula jest świetnym rozwiązaniem przy różnych zmianach skórnych jak trądzik czy rozstępy. Warzywo to skutecznie rozprawi się ze wszelkimi problemami. Wystarczy rozgotować cebulę w wodzie, a następnie zmiksować i nałożyć chłodną masę na konkretne miejsce. Taka kuracja powinna trwać kilka dni, ale z pewnością pomoże w kłopotliwych sprawach. To świetne domowe lekarstwo. 

Zobacz także:

Wykorzystanie cebuli w kuchni

Cebula jest niezbędna podczas przygotowywania wielu potraw. Nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku, który podkręca całość. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez tego warzywa. Można dodać ją do szeregu różnych potraw, ale przyrządzić coś z nią w roli głównej. Cebula sprawdza się przy zupach, sosach, mięsach, a także można przygotować z niej idealną przekąskę w postaci krążków cebulowych bądź syrop na kaszel podczas przeziębienia. Jak widać, ma różne zastosowania, co zdecydowanie działa na jej korzyść. 

Trik na świeżą cebulę

Często zdarza się, że poszatkowana cebula odłożona na pewien czas, staje się nieświeża i niesmaczna. Nie jest już tak aromatyczna i nie nadaje się do przyrządzania potraw. Wtedy warto zastosować pewien patent, aby zachowała maksimum swoich właściwości. Pokrojoną cebulę należy posypać solą, dzięki temu będzie idealnie świeża.

Czytaj także: