pomidorowa przepis
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije

Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!
Katarzyna Wyborska
marzec 05, 2021

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół.

Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku.

Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na zupę pomidorową

Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Pół selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 udka z kurczaka
  • 5 liści laurowych
  • 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych)
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka.
  3. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny.
  4. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka.
  5. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce.
  6. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego.
  7. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa.
  8. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna, wsypcie do niej trochę cukru.

I gotowe! Podawajcie zupę pomidorową z ryżem lub makaronem i zabieloną śmietaną.

Czy da się zrobić pomidorową bez cebuli?

Jeżeli nie przepadacie za cebulą i zastanawiacie się, czy zupa bez tego dodatku będzie smaczna, to podpowiadamy – cebula nie jest konieczna! Jednak zachęcamy, byście dodali ją do pomidorowej, ponieważ nadaje jej głębszego smaku i charakteru.

Komentarze