Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół.

Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku.

Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową.

Przepis na zupę pomidorową

Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Pół selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 udka z kurczaka
  • 5 liści laurowych
  • 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych)
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku.
  3. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny.
  4. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka.
  5. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce.
  6. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego.
  7. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa.
  8. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna, wsypcie do niej trochę cukru.

I gotowe! Podawajcie zupę pomidorową z ryżem lub makaronem i zabieloną śmietaną.

Czy da się zrobić pomidorową bez cebuli?

Jeżeli nie przepadacie za cebulą i zastanawiacie się, czy zupa bez tego dodatku będzie smaczna, to podpowiadamy – cebula nie jest konieczna! Jednak zachęcamy, byście dodali ją do pomidorowej, ponieważ nadaje jej głębszego smaku i charakteru.

Źródło: gotujmy.pl