pomidorowa przepis
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije

Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół.

Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku.

Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pomidorową

Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki. 

Zobacz także
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Pół selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 udka z kurczaka
  • 5 liści laurowych
  • 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych)
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku.
  3. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny.
  4. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka.
  5. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce.
  6. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego.
  7. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa.
  8. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna, wsypcie do niej trochę cukru.

I gotowe! Podawajcie zupę pomidorową z ryżem lub makaronem i zabieloną śmietaną.

Czy da się zrobić pomidorową bez cebuli?

Jeżeli nie przepadacie za cebulą i zastanawiacie się, czy zupa bez tego dodatku będzie smaczna, to podpowiadamy – cebula nie jest konieczna! Jednak zachęcamy, byście dodali ją do pomidorowej, ponieważ nadaje jej głębszego smaku i charakteru.

Źródło: gotujmy.pl

Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Gotujecie zupę pomidorową ze świeżych pomidorów? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie obłędna w smaku
Pomidorówkę znają wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić, aby była jeszcze smaczniejsza. Trikiem, który wzbogaci aromat potrawy, jest wcześniejsze zrobienie 1 rzeczy z pomidorami.

Zupy idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewają organizm, a dodatkowo są dość pożywne. Pomidorowa jest w naszym kraju bardzo popularna i należy do najczęściej wybieranych potraw. I wcale się temu nie dziwimy! Jak poprawić smak zupy pomidorowej? Każdy ma swój sposób na przygotowanie zupy pomidorowej. Znaczące jest, aby zawierała dużo warzyw i dobrej jakości mięso. Dzięki temu będzie wartościowa, odżywcza i sycąca. Wielu podkręca smak pomidorówki dodatkiem w postaci cukru. To sprytna sztuczka, ale ważne jest, aby smak pomidorów odgrywał kluczową rolę. By ich aromat był jeszcze mocniejszy, przed dodaniem ich do zupy należy je podsmażyć na odrobinie masła. Tłuszcz wydobywa z warzyw odpowiednie walory smakowe, które przekładają się na cały aromat potrawy. Koniecznie wypróbujcie tego sposobu! Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1-2 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 litry wody 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, w razie mniejszej ilości pomidorów) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki natka pietruszki kawałek selera 2 skrzydełka z kurczaka natka koperku 100 ml śmietany kremówki makaron liście lubczyku masło sól Wykonanie: Umyjcie i obierzcie marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler. Warzywa pokrójcie w niewielką kostkę. Do garnka włóżcie skrzydełka z kurczaka, przygotowaną włoszczyznę. Całość zalejcie zimną wodą, gotujcie na niewielkim ogniu. Liście lubczyku, natkę koperku oraz pietruszki drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do garnka razem z passatą pomidorową. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Podsmażcie na nim pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane pomidory. Wszystko duście pod przykryciem przez około 10 minut, aż...

Przepis na błyskawiczną zupę pomidorową w pół godziny
Flickr
Newsy
Przepis na błyskawiczną zupę pomidorową w 30 minut. Składniki kupicie za mniej niż 10 złotych
Kiedy czas was nagli, a w brzuchu burczy, ten przepis na zupę pomidorową jest jak znalazł. W kilkadziesiąt minut zrobicie coś z niczego!

Polacy kochają zupę pomidorową miłością bezgraniczną. Jedyne rozbieżności są w kwestii dodatków. Wolicie zjeść ją z ryżem czy z makaronem? W tym miejscu wybór należy do was. Jeżeli chcecie jednak zjeść tanią i szybką pomidorówkę, musicie zastosować się do jednej naszej wskazówki. Pomidorówka z tanich składników Chodzi o to, by ugotować zupę pomidorową bez wywaru mięsnego, co przede wszystkim kosztuje was dużo czasu, ale i pieniędzy na zakup dobrego mięsa. Taką „chudą” zupę pomidorową z niewielkim dodatkiem tłuszczu w postaci masła chętnie zjedzą przede wszystkim wasze niejadki, czyli dzieci. Poza włoszczyzną, poważniejszym kosztem będą jedynie pomidory w puszcze. W supermarketach jedna puszka tego produktu kosztuje jednak tylko ok. 3 zł. Takie dodatki jak ryż czy makaron na pewno macie w swoich kuchniach. Wystarczy dodać to, co lubicie i pyszny obiad gotowy. Przepis na szybką zupę pomidorową Składniki: 2 puszki pomidorów z puszki krojonych lub całych, opcjonalnie – passata pomidorowa lub przecier pomidorowy 2 marchewki Pietruszka Połowa średniego selera Kawałek pora Sól Pieprz Bazylia w proszku lub świeża 2-3 łyżki masła Makaron lub ryż Przygotowanie: Warzywa umyjcie i obierzcie. By skrócić czas gotowania, nie gotujcie warzyw w całości. Pokrójcie je w drobną kostkę. Zagotujcie w garnku nieco wody, tak by warzywa miały się w czym ugotować. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajcie do środka pomidory z puszki. Gotujcie przez następne 15 min. Dodajcie do garnka odrobinę masła. Jeśli chcecie zjeść pomidorową z ryżem, na ok. 10 min przed końcem gotowania, dodajcie ziarenka do środka i stale mieszajcie. Doprawcie zupę pieprzem, solą i bazylią. Kiedy pomidory...

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy
Jest 1 genialny sposób, by zupa pomidorowa była jeszcze smaczniejsza. Czuć różnicę w smaku
Zupa pomidorowa należy do pierwszych wspomnień dzieciństwa. To także jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Czy są rzeczy, których jeszcze o niej nie wiecie?

Królowa polskich zup? Bez wahania pomidorowa. Przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw . Głównym składnikiem zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory lub gotowy koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem . Zupa pomidorowa dla niejadków Wiadomo, że trudno dogodzić wszystkim. Jest jednak mało przeciwników zupy na bazie pomidorów. Smakuje niejadkom, nawet tym najmłodszym. Oprócz korzyści smakowych pomidorówka dostarczy organizmowi szereg cennych minerałów i witamin. Do listy wartościowych składników możemy zaliczyć potas, likopen, beta-karoten, witaminy C oraz E. Najważniejszą funkcją tego pierwszego jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej. Przepis na idealną zupę pomidorową Co zrobić, aby pomidorowa była jeszcze smaczniejsza? Do ugotowania bulionu, który będzie bazą pomidorowej najlepiej użyć mięsa wołowego. Najczęściej bulion robimy na mięsie drobiowym, a to znacząco wpływa na smak zupy pomidorowej. Kolejna zmiana dotyczy pomidorów. Zamiast tych z puszki użyjcie świeżych. Dodadzą całości właściwego aromatu i odpowiedniej konsystencji. Składniki: 1 kilogram świeżych pomidorów (opcjonalnie 0,5 kg pomidorów z puszki), 1 koncentrat pomidorowy 250 ml, 2 duże marchwie, 1 pietruszka, 1/3 selera, koper włoski, 250 gramów wołowiny, sól do smaku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki pieprzu roślinnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Mięso przeznaczone na pomidorówkę należy umieścić w misce z wodą i...