Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół.
Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku.
Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową.
Przepis na zupę pomidorową
Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.
Zobacz także:
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- Pół selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 udka z kurczaka
- 5 liści laurowych
- 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych)
- Czosnek granulowany
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu.
- Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku.
- Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny.
- Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka.
- Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce.
- Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego.
- Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa.
- Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna, wsypcie do niej trochę cukru.
I gotowe! Podawajcie zupę pomidorową z ryżem lub makaronem i zabieloną śmietaną.
Czy da się zrobić pomidorową bez cebuli?
Jeżeli nie przepadacie za cebulą i zastanawiacie się, czy zupa bez tego dodatku będzie smaczna, to podpowiadamy – cebula nie jest konieczna! Jednak zachęcamy, byście dodali ją do pomidorowej, ponieważ nadaje jej głębszego smaku i charakteru.
Źródło: gotujmy.pl