
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia
Idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne, znacie to? Placki ziemniaczane to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw przygotowywana z tego warzywa. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby nie ciemniały podczas przygotowywania!
luty 24, 2021
Regionem słynącym z potraw ziemniaczanych jest Podlasie. To niekwestionowany lider w przygotowywaniu smakołyków, które podbijają serca największych smakoszy. Odwiedzając tereny północno-zachodniej części Polski, aż żal nie spróbować kołudunów, kartczy, babki ziemniaczanej czy placków.
Wiele osób zapomina, że ziemniaki są źródłem wielu cennych wartości dla zdrowia człowieka. Najcenniejszy w nich jest potas, ale ważne również są takie składniki jak mangan, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. Dzięki wielu wartościom odżywczym są niezastąpionym składnikiem codziennej diety każdego człowieka.
Co zrobić z ziemniaków?
Ziemniaki są tak powszechnym warzywem. Są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Chyba każdy lubi zjeść schabowego z ziemniakami i mizerią. Pewnie w tej chwili oburzeni są wielbiciele mielonego z ziemniaczkami i burakami na ciepło, ale oczywiście obydwie opcje ich podania są równie dobre.
Pyry to również podstawa wielu smacznych potraw. Z ziemniaków można przygotować m.in.:
- babkę ziemniaczaną,
- kopytka,
- kluski śląskie,
- kartacze,
- placki ziemniaczane,
- szare kluski i wiele innych.
Nie sposób zapomnieć o frytka, zapiekanych ziemniakach, sałatkach ziemniaczanych czy zapiekankach, których są głównym składnikiem.
Jest jednak jedna rzecz, który sprawia, że wiele gospodyń rezygnuje z przygotowania tych potraw, a to poprzez ich ciemnienie po obraniu.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały?
Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Wszystko przez pewien enzym, który można znaleźć w ich składzie. Ciemne ziemniaki nie tracą walorów smakowych, ale niestety wyglądają nieestetycznie, a przez to wydają się mało apetyczne. Aby zapobiec temu procesowi, wystarczy zastosować jeden patent.
Tuż po obraniu ziemniaki należy zalać zimną wodą.