placki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne, znacie to? Placki ziemniaczane to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw przygotowywana z tego warzywa. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby nie ciemniały podczas przygotowywania!

Regionem słynącym z potraw ziemniaczanych jest Podlasie. To niekwestionowany lider w przygotowywaniu smakołyków, które podbijają serca największych smakoszy. Odwiedzając tereny północno-zachodniej części Polski, aż żal nie spróbować kołudunów, kartczy, babki ziemniaczanej czy placków.

Wiele osób zapomina, że ziemniaki są źródłem wielu cennych wartości dla zdrowia człowieka. Najcenniejszy w nich jest potas, ale ważne również są takie składniki jak mangan, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. Dzięki wielu wartościom odżywczym są niezastąpionym składnikiem codziennej diety każdego człowieka.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Co zrobić z ziemniaków?

Ziemniaki są tak powszechnym warzywem. Są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Chyba każdy lubi zjeść schabowego z ziemniakami i mizerią. Pewnie w tej chwili oburzeni są wielbiciele mielonego z ziemniaczkami i burakami na ciepło, ale oczywiście obydwie opcje ich podania są równie dobre. 

Pyry to również podstawa wielu smacznych potraw. Z ziemniaków można przygotować m.in.:

  • babkę ziemniaczaną,
  • kopytka,
  • kluski śląskie,
  • kartacze,
  • placki ziemniaczane,
  • szare kluski i wiele innych.

Nie sposób zapomnieć o frytka, zapiekanych ziemniakach, sałatkach ziemniaczanych czy zapiekankach, których są głównym składnikiem.

Jest jednak jedna rzecz, który sprawia, że wiele gospodyń rezygnuje z przygotowania tych potraw, a to poprzez ich ciemnienie po obraniu.

Zobacz także

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały?

Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Wszystko przez pewien enzym, który można znaleźć w ich składzie.  Ciemne ziemniaki nie tracą walorów smakowych, ale niestety wyglądają nieestetycznie, a przez to wydają się mało apetyczne. Aby zapobiec temu procesowi, wystarczy zastosować jeden patent.

Tuż po obraniu ziemniaki należy zalać zimną wodą.

Jeśli chcecie, aby starte ziemniaki na placki nie ściemniały, to do przygotowanej masy należy dodać odrobinę śmietany. Ten trik zdecydowanie spowolni proces uwalniania się enzymu, a ziemniaki nie będą ciemne i nieestetyczne. Koniecznie przetestujcie ten patent podczas przygotowywania placków ziemniaczanych.

Komentarze