Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt

Prosty patent Magdy Gessler na placki, które nie ciemnieją. Wypróbujcie też pozostałe sposoby na uniknięcie szarej masy ziemniaczanej.

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku. Początkowo fascynowano się jedynie kwiatami tych warzyw, bulwy uważając za trujące i wywołujące wiele chorób. I choć myślimy, że placki ziemniaczane to polska specjalność, to uwielbiają je także na Białorusi, Ukrainie i w Rosji.

W swojej kuchni narodowej mają je także Austriacy, Niemcy i Węgrzy. Szwajcarzy podają je z boczkiem i cebulką, a Angielskie tattie fish ma kształt smażonej ryby.

Jeśli chodzi o ziemniaki, Magda Gessler proponuje placki ze śmietaną, choć w jej restauracji „U Fukiera” zostały podane w sosie z aromatycznymi kurkami i koprem. Restauratorka radzi co zrobić, gdy, zanim je usmażymy, masa ściemnieje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego starte ziemniaki ciemnieją?

Najprościej mówiąc, za szarzenie startych ziemniaków odpowiada tlen, czyli ziemniaki utleniają się. Ziemniaki zawierają enzym – oksydazę polifenolową, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza i w wyniku tej reakcji zmienia kolor na ciemny. Dokładnie z powodu szarzenia ziemniaków swoją nazwę dostało pewne poznańskie danie. Szare kluski to w końcu kluski ziemniaczane, które pod wpływem powietrza, w podobny sposób zmieniły kolor.

Poza tym, że ziemniaczana masa zmienia barwę na mniej apetyczną, to zmianie koloru nie towarzyszą procesy, które w jakikolwiek sposób wpłynęłyby na wartości ziemniaków, Ich wartości odżywcze się nie zmieniają.

Zobacz także
robert makłowicz placki ziemniaczane

Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Jak zapobiec ciemnieniu masy ziemniaczanej?

Jest kilka sposobów na to, żeby zapobiec szarzeniu ziemniaków lub te już zszarzałe, rozjaśnić. Możecie użyć sposobu, który wyda wam się najlepszy. Słynna restauratorka Magda Gessler używa tego pierwszego:

  • Dodajcie do masy łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Kwaśne środowisko, które w ten sposób powstanie, pomoże przywrócić właściwy kolor. Jednocześnie śmietana i jogurt to produkty, które nie zmienią smaku placków
  • Dodajcie odrobinę soku z cytryny. Efekt będzie ten sam, co w przypadku śmietany. Cytryna jest jednak bardziej kwaśna. Jeśli nie chcecie jeść kwaśnych placków, uważajcie, żeby dodać jej naprawdę odrobinę
  • Oprószcie z wierzchu masę mąką. Mąka także zatrzyma proces utleniania ziemniaków. Może jednak negatywnie wpłynąć na smak ziemniaków. Placki mogą się stać zbyt mączne

Źródło: haps.pl, zywność.com.pl

placki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia
Idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne. Na pewno to znacie. Placki ziemniaczane to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw przygotowywana z tego warzywa. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby nie ciemniały podczas przygotowywania!

Regionem słynącym z potraw ziemniaczanych jest Podlasie. To niekwestionowany lider w przygotowywaniu smakołyków, które podbijają serca największych smakoszy. Odwiedzając tereny północno-wschodniej części Polski, aż żal nie spróbować kołdunów , kartaczy , babki ziemniaczanej czy placków. Wiele osób zapomina, że ziemniaki są źródłem wielu cennych wartości dla zdrowia człowieka . Najcenniejszy w nich jest potas, ale ważne również są takie składniki jak mangan, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. Dzięki wielu wartościom odżywczym są niezastąpionym składnikiem codziennej diety każdego człowieka. Np. jako podstawa do zrobienia placków ziemniaczanych. Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały? Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Wszystko przez pewien enzym, który można znaleźć w ich składzie.  Ciemne ziemniaki nie tracą walorów smakowych , ale niestety wyglądają nieestetycznie, a przez to wydają się mało apetyczne. Aby zapobiec temu procesowi, wystarczy zastosować jeden patent. Chodzi o zalanie ich w garnku wodą po ubraniu ze skórki. Jeśli chcecie, aby starte na tarce ziemniaki na placki również nie ściemniały, to do przygotowanej masy należy dodać odrobinę śmietany . Ten trik zdecydowanie spowolni proces uwalniania się enzymu, a ziemniaki nie będą ciemne i nieestetyczne. Koniecznie przetestujcie ten patent podczas przygotowywania placków ziemniaczanych. Jakie dania można przygotowywać z ziemniaków? Ziemniaki jako warzywo powszechnie lubiane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. W końcu chyba każdy lubi zjeść schabowego z ziemniakami i mizerią. Co na to są wielbiciele mielonego z ziemniaczkami i burakami na ciepło? Cóż, oczywiście obydwie obiadowe opcje są równie dobre. ...

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

magda gessler placki ziemniaczane
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler je placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. To połączenie może was zaskoczyć
Choć Magda Gessler kojarzy się z nietypowymi przepisami na wyrafinowane dania, to gwiazda nie pogardzi też zwykłymi, polskimi potrawami. Zgadniecie, z czym najbardziej lubi jeść placki ziemniaczane?

Oglądacie „Kuchenne rewolucje”? Uczestnicy biorą w tym programie udział z własnej woli, choć patrząc na ich reakcje po przyjeździe Magdy Gessler do lokalu, można podejrzewać, że szybko zaczynają żałować swojej decyzji. Gessler jest bezwzględna – wypluwa niesmaczne jedzenie, głośno wyraża swoją dezaprobatę, a w kuchni z hukiem wyrzuca jedzenie z lodówek i ciska brudnymi garnkami. Ale większość restauratorów po przełknięciu tej gorzkiej pigułki rozumie, jakie błędy wcześniej popełniali i z ochotą uczą się nowych trików od Magdy Gessler. A ta zna ich bardzo dużo! Idealne placki ziemniaczane według Magdy Gessler Choć prowadzone przez Magdę Gessler restauracje oferują głównie bardzo wykwintne dania, to gwiazda ma ogromną wiedzę na temat tego, jak przyrządzać nawet najprostsze, polskie potrawy. Takie, jak placki ziemniaczane! Nie raz Magda krytykowała restauracje w „Kuchennych rewolucjach” za źle doprawione lub nieodpowiednio usmażone placki. Jej sposobem na idealne placki są odpowiednie proporcje składników i smaczne dodatki, dzięki którym placki będą wyjątkowe. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałą masę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Ziemniaki z cebulą włóżcie do miski, dodajcie do nich dwa jajka, 2-3 łyżki pszennej mąki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Z wody po odciśniętych ziemniakach odlejcie skrobię ziemniaczaną i dodajcie ją do masy ziemniaczanej z łyżką śmietany. Dodajcie...

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne
AdobeStock
Newsy
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne
Słyszeliście kiedyś o plackach ziemniaczanych bez smażenia? Najwyższa pora ich spróbować. Są naprawdę pyszne i o wiele zdrowsze niż te smażone na oleju.

Placki ziemniaczane to absolutna klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas przynajmniej kilka razy w swoim życiu jadł pyszne i rumiane placki z utartych ziemniaków . Jak przygotować idealne placki ziemniaczane? Przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich startą cebulę, jajko, trochę mąki oraz ulubione przyprawy – np. sól, pieprz, słodką paprykę i granulowany czosnek. Całość dobrze mieszamy i wykładamy porcjami na patelnię, a następnie smażymy na rumiano na oleju . Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach, których w ogóle nie trzeba smażyć? Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia Jeżeli chcecie, żeby wasze placki były zdrowsze, mniej kaloryczne i równie smaczne, jak tradycyjne placki ziemniaczane z patelni, upieczcie je w piekarniku. Te z naszego przepisu nie wymagają nawet użycia mąki . Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali: 1 kg ziemniaków 1 średnią cebulę 2 jajka ( ale nie jest to wcale konieczne ) 1 łyżkę mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek 3 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach ( zamiast tarki może wam się przydać inny gadżet) Zetrzyjcie na tarce cebulę Dobrze wymieszajcie składniki i dodajcie przyprawy Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i połóżcie na nim po łyżce masy Pieczcie placki przez ok. 20 min w 200 stopniach C. Przewróćcie placki na drugą stronę i pieczcie je przez kolejne 15 min Z czym najlepiej podawać takie placki? Placki będą smakowały obłędnie, gdy dodacie do nich łyżkę kwaśnej śmietany i świeży koperek. Możecie również, jak Magda Gessler, zjeść je z odrobiną cukru....