Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt

Prosty patent Magdy Gessler na placki, które nie ciemnieją. Wypróbujcie też pozostałe sposoby na uniknięcie szarej masy ziemniaczanej.

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku. Początkowo fascynowano się jedynie kwiatami tych warzyw, bulwy uważając za trujące i wywołujące wiele chorób. I choć myślimy, że placki ziemniaczane to polska specjalność, to uwielbiają je także na Białorusi, Ukrainie i w Rosji.

W swojej kuchni narodowej mają je także Austriacy, Niemcy i Węgrzy. Szwajcarzy podają je z boczkiem i cebulką, a Angielskie tattie fish ma kształt smażonej ryby.

Jeśli chodzi o ziemniaki, Magda Gessler proponuje placki ze śmietaną, choć w jej restauracji „U Fukiera” zostały podane w sosie z aromatycznymi kurkami i koprem. Restauratorka radzi co zrobić, gdy, zanim je usmażymy, masa ściemnieje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego starte ziemniaki ciemnieją?

Najprościej mówiąc, za szarzenie startych ziemniaków odpowiada tlen, czyli ziemniaki utleniają się. Ziemniaki zawierają enzym – oksydazę polifenolową, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza i w wyniku tej reakcji zmienia kolor na ciemny. Dokładnie z powodu szarzenia ziemniaków swoją nazwę dostało pewne poznańskie danie. Szare kluski to w końcu kluski ziemniaczane, które pod wpływem powietrza, w podobny sposób zmieniły kolor.

Poza tym, że ziemniaczana masa zmienia barwę na mniej apetyczną, to zmianie koloru nie towarzyszą procesy, które w jakikolwiek sposób wpłynęłyby na wartości ziemniaków, Ich wartości odżywcze się nie zmieniają.

Zobacz także
robert makłowicz placki ziemniaczane

Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Jak zapobiec ciemnieniu masy ziemniaczanej?

Jest kilka sposobów na to, żeby zapobiec szarzeniu ziemniaków lub te już zszarzałe, rozjaśnić. Możecie użyć sposobu, który wyda wam się najlepszy. Słynna restauratorka Magda Gessler używa tego pierwszego:

  • Dodajcie do masy łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Kwaśne środowisko, które w ten sposób powstanie, pomoże przywrócić właściwy kolor. Jednocześnie śmietana i jogurt to produkty, które nie zmienią smaku placków
  • Dodajcie odrobinę soku z cytryny. Efekt będzie ten sam, co w przypadku śmietany. Cytryna jest jednak bardziej kwaśna. Jeśli nie chcecie jeść kwaśnych placków, uważajcie, żeby dodać jej naprawdę odrobinę
  • Oprószcie z wierzchu masę mąką. Mąka także zatrzyma proces utleniania ziemniaków. Może jednak negatywnie wpłynąć na smak ziemniaków. Placki mogą się stać zbyt mączne

Źródło: haps.pl, zywność.com.pl

magda gessler restauracja
Wikipedia
Gwiazdy
GORĄCY APEL Magdy Gessler do restauratorów! "Sama TEŻ będę to robić" – mówi
Restauracje szczególnie mocno odczuły skutki pandemii. Znana restauratorka Magda Gessler wpadła na pomysł, dzięki któremu być może uratuje istnienie wielu lokali! Co takiego wymyśliła?

Słynna restauratorka Magda Gessler znana jest z ciętego języka i świetnych pomysłów. Gwiazda ma głowę nie od parady i nie zwalnia tempa nawet podczas pandemii! Sprawdźcie, co teraz wymyśliła! Ograniczenia w gastronomii W związku z pandemią koronawirusa, rząd podjął decyzję o zamknięciu lokali gastronomicznych. Dozwolone jest jedynie sprzedawanie jedzenia na wynos, więc większość osób zaczęła zamawiać posiłki z dowozem do domu. Restauratorzy jednak przypominają, że ich lokale są cały czas otwarte i można osobiście przyjść, zamówić obiad i odebrać posiłek na wynos. Polacy jednak nieco obawiają się wchodzić do lokali, dlatego restauratorka Magda Gessler wpadła na genialny pomysł, żeby zachęcić klientów do odwiedzania jej restauracji! Placuszki z okienka Magda Gessler zaproponowała restauratorom, żeby w miarę możliwości uruchomili w swoich lokalach okienka, w których będą wydawali posiłki na wynos. Dzięki temu klienci nie będą musieli wchodzić do środka i kontakt między nimi a obsługą będzie maksymalnie ograniczony. Gwiazda telewizji potwierdziła, że sama wypróbuje niedługo swój pomysł w praktyce i niebawem będzie można kupić placki ziemniaczane „z okienka” w jednej z jej restauracji. – W przyszłym tygodniu sama będę w Fukierze ["U Fukiera" – red.] smażyć placki ziemniaczane i z wielką miłością wydawać je ludziom spacerującym po Starówce – zapewnia w rozmowie z "Faktem". – Będę je podawać z musem jabłkowym ze śmietaną i tatarem ze śledzia lub łososia – obiecuje. Droga Magdo – trzymamy za słowo!   Źródło: kobieta.wp.pl

Magda Gessler kolaż
Z. Jasiński/ons/Jacek Nizinkiewicz/Twitter
Gwiazdy
Ciężko uwierzyć, co Magda Gessler zrobiła w swojej restauracji! Wszystko zostało sfotografowane!
Sprawdźcie, co znana ze swych kontrowersyjnych wypowiedzi Magda Gessler zrobiła w swoim lokalu!

Mogłoby się wydawać, że surowa i wydająca ostre opinie Magda Gessler sama rygorystycznie przestrzega w swoich lokalach zasad, których każe się trzymać restauratorom, którym pomaga w "Kuchennych Rewolucjach". Jednak po ostatnich wydarzeniach zaczynamy mieć co do tego wątpliwości! Czy pamiętacie jeszcze obietnicę, jaką kilka tygodni temu Magda Gessler złożyła swoim gościom? Jeżeli nie, to przypominamy: W przyszłym tygodniu sama będę w "Fukierze" smażyć placki ziemniaczane i z wielką miłością wydawać je ludziom, spacerującym po Starówce. Będę je podawać z musem jabłkowym ze śmietaną i tatarem ze śledzia lub łososia – zapewniała restauratorka. Mowa tutaj o wprowadzonym niedawno zakazie podawania posiłków w lokalach gastronomicznych, w związku z czym restauracje zaczęły oferować sprzedaż na wynos. A Magda Gessler osobiście zapewniła, że nie dość, iż jej lokal będzie w ten sposób prowadził sprzedaż, to ona sama będzie wydawać zamówione posiłki! Magda Gessler sama wydaje posiłki kupującym w swojej restauracji na rynku pic.twitter.com/cMun2dwvTf — Jacek Nizinkiewicz (@JNizinkiewicz) November 15, 2020 Być może miał to być ukłon w stronę pracowników, by ci mogli się przekonać, że Gessler osobiście angażuje się w pracę w swoich restauracjach i pracuje w nich tak, jak wszyscy inni. Pojawiły się jednak głosy krytyki – niektórzy bowiem twierdzą, że takim działaniem Magda Gessler pozbawiła jedną osobę pracy! Trudno jednak udowodnić, czy rzeczywiście restauratorka zastąpiła tego dnia jednego pracownika pozbawiając go jego dniówki, czy może tylko pozowała do zdjęć.   Źródło: teleshow.wp.pl

Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy
Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!
Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy. Gessler pozwala używać swojego nazwiska Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo. Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam. W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”. To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości.  Kulinarne perełki na mapie Polski Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet...

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...