placki ziemniaczane z piekarnika
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były mniej kaloryczne? Znamy 1 prosty patent

Chrupiące i zarumienione placki ziemniaczane to coś, co uwielbiają wszyscy bez względu na wiek. Jednak smażone na sporej ilości tłuszczu, niekoniecznie są zdrowe. Sprawdźcie ten trik na niskokaloryczne placki!

Placki ziemniaczane to jedna z kultowych polskich potraw. Są dość częstym gościem na naszych stołach. Wyróżnia je chrupkość z wierzchu oraz delikatny środek. Mimo swojego wyjątkowego smaku, to jednak placuszki smażone na tłuszczu są niestety dość kaloryczne. Nie sprzyja to osobom dbającym o sylwetkę oraz tym, którzy chcą uporać się ze zbędnymi kilogramami. Na ratunek przychodzi pewien trik, dzięki któremu nie musicie już wykreślać ze swojego jadłospisu ulubionego dania!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki to klasyczne, polskie danie. Są przygotowywane przez domowe gospodynie od bardzo wielu lat. Cieszą się ogromnym powodzeniem i często goszczą na naszych stołach. Wyjątkowy zapach, który unosi się po domu podczas ich przyrządzania sprawia, iż nikt nie jest w stanie przejść obok nich obojętnie.

Najczęściej są serwowane solo, jednak niektórzy podają je z różnymi dodatkami. Placki ziemniaczane świetnie komponują się z kwaśną śmietaną, serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, węgierskim gulaszem, sosem pieczarkowym bądź po prostu najzwyklejszym ketchupem. Część osób je te placki z dodatkiem cukru. Możliwości podania jest wiele. Każdy wybiera ten wariant, który lubi najbardziej. 

Skutki smażenia potraw

Smażenie jest jedną z popularniejszych opcji obróbki termicznej. Jedzenie przygotowywane w ten sposób nabiera wyjątkowego aromatu, dzięki połączeniu z tłuszczem. To on dodatkowo uwydatnia cały smak dania. Jednak ten proces nie jest do końca zdrowy, gdyż może nieść ze sobą wiele konsekwencji, niekoniecznie dobrze wpływających na funkcjonowanie organizmu.

Zazwyczaj do smażenia używa się sporej i niekontrolowanej ilości różnego rodzaju tłuszczu. Jego nadmiar jest szkodliwy, a jego podgrzewanie oraz przyrządzanie na nim posiłków, może z czasem negatywnie odbić się na zdrowiu. Wśród skutków częstego smażenia potraw należy wyróżnić, takie jak:

  • niestrawność, 
  • bóle brzucha,
  • utrudnione odchudzanie,
  • nadmierna masa ciała,
  • stłuszczenie wątroby,
  • wysoki poziom cholesterolu.

Aby zachować jak najlepsze zdrowie, smażenie powinno być najrzadziej wybieraną obróbką termiczną. Zdecydowanie lepsze dla kondycji i organizmu, jest gotowanie na parze, duszenie bądź pieczenie.

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Placki ziemniaczane w niskokalorycznej wersji

Tradycyjne placki ziemniaczane smaży się zazwyczaj w głębokim oleju. Wówczas nasiąkają sporą ilością tłuszczu, przez co niestety nie należą do najzdrowszych posiłków. Aby ograniczyć ich kaloryczność i nie rezygnować z nich podczas diety, warto wybrać inną obróbkę termiczną.

W tym przypadku idealnie sprawdzi się pieczenie. Gotową masę ziemniaczaną wystarczy ułożyć łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 minut. Dzięki temu placki ziemniaczane będą zdecydowanie mniej kaloryczne, a ich spożycie nie odbije się negatywnie na organizmie.
 

placki ziemniaczane fit przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły oleju? Dodajcie to, a nie wchłoną tłuszczu
Odmawiacie sobie placków ziemniaczanych, ponieważ ociekają tłuszczem i są przez to zbyt tuczące? Wypróbujcie ten trik który sprawia, że placki nie wsiąkają tyle oleju!

Choć lokale oferujące orientalne i niespotykane w Polsce dania są coraz częściej spotykane, a ceny potraw nie są wygórowane, to wciąż w polskich domach chętnie jada się klasyczne polskie dania. Jednym z nich są oczywiście placki ziemniaczane! Tanie, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące placki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jednak ich główna wada polega na tym, że są bardzo tłuste i kaloryczne! Osoby dbające o figurę muszą odmawiać sobie pysznych placków w obawie przed przybraniem na wadze. Ale czy na pewno? Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były tłuste? Niezawodnym sposobem na to, by placki ziemniaczane nie wchłaniały tak dużo tłuszczu podczas smażenia, jest dodanie do ciasta odrobiny… mocnego alkoholu ! Wódka lub spirytus sprawi, że placki nie nasiąkną tak olejem , a do tego będą bardziej chrupiące. Nie martwcie się o procenty – wyparują w trakcie smażenia i nie zmienią smaku placków. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony grubą warstwą kuchennych ręczników papierowych . To sprawi, że odcisną one dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu. Poniżej podajemy wam przepis, z którego zrobicie lekkie i smaczne placki ziemniaczane! Przepis na lekkie placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 1 cebula 1 jajko rozmiar L 1,5 łyżki mąki Pół łyżeczki wódki lub spirytusu Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Dodajcie do masy jedno duże jajko, łyżkę mąki i trochę soli oraz pół łyżeczki wódki albo spirytusu. Wyróbcie masę do połączenia...

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Wielu Polaków popełnia ten błąd po usmażeniu placków ziemniaczanych. Nic dziwnego, że stają się tłuste i miękną
Idealne placki ziemniaczane są chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. Są serwowane zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Z czasem mogą tracić na swojej konsystencji, a to wszystko przez błąd, który nadal popełnia wielu Polaków. Sprawdźcie czy nie popełniacie tej gafy!

Placki ziemniaczane goszczą na polskich stołach od wielu lat. Najczęściej są podawane z różnymi dodatkami, ale świetnie smakują także solo. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak aromat i ostateczny smak, wynagradzają wszystko. Idealne ziemniaki do placków Nie wszystkie odmiany ziemniaków dostępne na rynku w sprzedaży, sprawdzą się do przygotowania placków ziemniaczanych. Warto na to zwrócić uwagę podczas robienia zakupów, gdyż nieodpowiedni wybór może skutkować złym smakiem bądź niepożądaną konsystencją masy. Do tej potrawy najbardziej polecane są ziemniaki typu C, czyli mączyste. Zawierają one dużo skrobi, przez co nie rozpadają się tak szybko oraz nie rozwadniają przygotowywanej masy. Na sklepowych półkach lub targu, należy szukać takich odmian jak: Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw, czy Gracja. Ten rodzaj bulw, dzięki swojej charakterystycznej strukturze, idealnie sprawdzi się również podczas przyrządzania puree, kopytek, pyz czy babki ziemniaczanej. Przyrządzanie placków ziemniaczanych Do przygotowania placków, potrzebnych jest kilka kluczowych składników - ziemniaki, cebula, sól, pieprz, jajka oraz odrobina mąki. Ziemniaki można zetrzeć na tarce, a najlepiej w robocie kuchennym. To zdecydowanie oszczędzi czas, ale i unikniecie skaleczeń bądź zadrapań. Cebulę również należy zetrzeć, gdyż dzięki temu odda cały swój aromat potrawie. Zadaniem jaj jest scalić całą masę. Z ilością mąki nie należy przesadzać. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że "im mniej, tym lepiej". Jeśli dodacie zbyt dużo tego składnika, to placki będą gumowate. Przyprawy jedynie mają podkreślić całość.  Z dodatkami lub bez Placki ziemniaczane na stałe zagościły w menu Polaków. Mimo iż są dość czasochłonne, to i tak są...

placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo. Najlepsze ziemniaki do placków Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej. Przygotowanie placków ziemniaczanych Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane z dodatkami lub...