Placki ziemniaczane to jedna z kultowych polskich potraw. Są dość częstym gościem na naszych stołach. Wyróżnia je chrupkość z wierzchu oraz delikatny środek. Mimo swojego wyjątkowego smaku, to jednak placuszki smażone na tłuszczu są niestety dość kaloryczne. Nie sprzyja to osobom dbającym o sylwetkę oraz tym, którzy chcą uporać się ze zbędnymi kilogramami. Na ratunek przychodzi pewien trik, dzięki któremu nie musicie już wykreślać ze swojego jadłospisu ulubionego dania!

Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki to klasyczne, polskie danie. Są przygotowywane przez domowe gospodynie od bardzo wielu lat. Cieszą się ogromnym powodzeniem i często goszczą na naszych stołach. Wyjątkowy zapach, który unosi się po domu podczas ich przyrządzania sprawia, iż nikt nie jest w stanie przejść obok nich obojętnie.

Najczęściej są serwowane solo, jednak niektórzy podają je z różnymi dodatkami. Placki ziemniaczane świetnie komponują się z kwaśną śmietaną, serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, węgierskim gulaszem, sosem pieczarkowym bądź po prostu najzwyklejszym ketchupem. Część osób je te placki z dodatkiem cukru. Możliwości podania jest wiele. Każdy wybiera ten wariant, który lubi najbardziej. 

Skutki smażenia potraw

Smażenie jest jedną z popularniejszych opcji obróbki termicznej. Jedzenie przygotowywane w ten sposób nabiera wyjątkowego aromatu, dzięki połączeniu z tłuszczem. To on dodatkowo uwydatnia cały smak dania. Jednak ten proces nie jest do końca zdrowy, gdyż może nieść ze sobą wiele konsekwencji, niekoniecznie dobrze wpływających na funkcjonowanie organizmu.

Zobacz także:

Zazwyczaj do smażenia używa się sporej i niekontrolowanej ilości różnego rodzaju tłuszczu. Jego nadmiar jest szkodliwy, a jego podgrzewanie oraz przyrządzanie na nim posiłków, może z czasem negatywnie odbić się na zdrowiu. Wśród skutków częstego smażenia potraw należy wyróżnić, takie jak:

  • niestrawność, 
  • bóle brzucha,
  • utrudnione odchudzanie,
  • nadmierna masa ciała,
  • stłuszczenie wątroby,
  • wysoki poziom cholesterolu.

Aby zachować jak najlepsze zdrowie, smażenie powinno być najrzadziej wybieraną obróbką termiczną. Zdecydowanie lepsze dla kondycji i organizmu, jest gotowanie na parze, duszenie bądź pieczenie.

Placki ziemniaczane w niskokalorycznej wersji

Tradycyjne placki ziemniaczane smaży się zazwyczaj w głębokim oleju. Wówczas nasiąkają sporą ilością tłuszczu, przez co niestety nie należą do najzdrowszych posiłków. Aby ograniczyć ich kaloryczność i nie rezygnować z nich podczas diety, warto wybrać inną obróbkę termiczną.

W tym przypadku idealnie sprawdzi się pieczenie. Gotową masę ziemniaczaną wystarczy ułożyć łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 minut. Dzięki temu placki ziemniaczane będą zdecydowanie mniej kaloryczne, a ich spożycie nie odbije się negatywnie na organizmie.