Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były cudnie kruche i chrupiące? 1 składnik zmieni wszystko

Zwykle produkt ten podaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Tym razem dodajcie go jednak do masy na placki przed smażeniem - zdziwicie się, że wcześniej tego nie wypróbowaliście.

Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje. 

Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche. 

Zobacz także
Placki ziemniaczane wyjdą tylko wtedy, gdy będziecie smażyli je w ten sposób. Oto rady Magdy Gessler

Placki ziemniaczane wyjdą tylko wtedy, gdy będziecie smażyli je w ten sposób. Oto rady Magdy Gessler

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa

Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą.

  2. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków.

  3. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce.

  4. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie. 

  5. Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby, wsypcie do niej kilka łyżek mąki. Doprawcie solą i pieprzem.

  6. Rozgrzejcie na patelni słuszną ilość oleju i wyłóżcie ciasto łyżką. Smażcie z obu stron.

  7. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami - pomogą odsączyć nieco placki z tłuszczu. 

I gotowe! Placki ziemniaczane przyrządzone w ten sposób nie różnią się od zwykłych niczym, poza ich wyjątkową chrupkością. Będzie do nich pasować klasyczny dodatek w postaci śmietany, cukru albo gulaszu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Adobe Stock
Newsy
Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie jesienią i zimą. Z pewnością nie brakuje wam tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów. Oprócz prostych składników z grzybami na czele, ważna będzie także jedna przyprawa. By nie zaburzyć szlachetnego smaku grzybów, doprawcie je solą, pieprzem i odrobiną kminku. W ten sposób podkreślicie smak potrawy, a także sprawicie, że stanie się ona odrobinę łatwiej strawna. Przepis na sos i placki znajdziecie poniżej. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych) 2 cebul 1 jajka 2 łyżek mąki 2 łyżek masła 100 ml wody 100 ml śmietany 30 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, kminku Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski....

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne
AdobeStock
Newsy
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne
Słyszeliście kiedyś o plackach ziemniaczanych bez smażenia? Najwyższa pora ich spróbować. Są naprawdę pyszne i o wiele zdrowsze niż te smażone na oleju.

Placki ziemniaczane to absolutna klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas przynajmniej kilka razy w swoim życiu jadł pyszne i rumiane placki z utartych ziemniaków . Jak przygotować idealne placki ziemniaczane? Przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich startą cebulę, jajko, trochę mąki oraz ulubione przyprawy – np. sól, pieprz, słodką paprykę i granulowany czosnek. Całość dobrze mieszamy i wykładamy porcjami na patelnię, a następnie smażymy na rumiano na oleju . Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach, których w ogóle nie trzeba smażyć? Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia Jeżeli chcecie, żeby wasze placki były zdrowsze, mniej kaloryczne i równie smaczne, jak tradycyjne placki ziemniaczane z patelni, upieczcie je w piekarniku. Te z naszego przepisu nie wymagają nawet użycia mąki . Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali: 1 kg ziemniaków 1 średnią cebulę 2 jajka ( ale nie jest to wcale konieczne ) 1 łyżkę mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek 3 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach ( zamiast tarki może wam się przydać inny gadżet) Zetrzyjcie na tarce cebulę Dobrze wymieszajcie składniki i dodajcie przyprawy Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i połóżcie na nim po łyżce masy Pieczcie placki przez ok. 20 min w 200 stopniach C. Przewróćcie placki na drugą stronę i pieczcie je przez kolejne 15 min Z czym najlepiej podawać takie placki? Placki będą smakowały obłędnie, gdy dodacie do nich łyżkę kwaśnej śmietany i świeży koperek. Możecie również, jak Magda Gessler, zjeść je z odrobiną cukru....

Placki ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Placki ziemniaczane znów wyszły gumiaste? Na pewno dodaliście za dużo tego składnika
Jeśli wasze placki ziemniaczane znowu wyszły gumiaste, prawdopodobnie zapomnieliście o jednej, bardzo ważnej rzeczy.

Jeśli wasze placki wciąż wychodzą gumiaste na 99 proc. popełniacie jeden, niewielki, ale kluczowy błąd. Nigdy więcej nie popełniajcie więc tego błędu, a bogatsi w wiedzę przygotujcie przepyszne placki ziemniaczane, a nie zaś szwajcarskie „rosti”. Przepis na danie zdradziła sama gwiazda „MasterChefa”, Ania Starmach. O co tutaj chodzi? Przeczytajcie. Czym są placki ziemniaczane „rosti”? Rosti to nic innego jak szwajcarskie placki ziemniaczane, szczególnie popularne w niemieckojęzycznej części kraju. Tradycyjnie, danie to przygotowujcie się tylko i wyłącznie z ziemniaków. Masa nie zawiera więc ani jajek, ani mąki, ani cebuli, do których przywykli Polacy. Można więc powiedzieć, że jest to uproszczona i o wiele tańsza wersja znanych wam dotąd placków ziemniaczanych. Rosti można przyrządzić zarówno z lekko podgotowanych, jak i zupełnie surowych ziemniaków. W przypadku pierwszego wariantu najlepiej jest sięgnąć po ziemniaki typu A, z kolei do przygotowania drugiej wersji wybierzcie bardziej mączysty rodzaj.  Dlaczego do placków ziemniaczanych powinno dodawać się jajko i mąkę? Jednak dla wielu Polaków smak placków rosti może być nie do przyjęcia. Ze względu na brak jajka wiążącego ziemniaczaną masę i mąki, nadającej naszym plackom nieco więcej miękkości, rosti wychodzą odrobinę gumiaste. Ten sam błąd przydarza się też nagminnie i polskim gospodyniom, kiedy do dużej ilości startych ziemniaków dodadzą śladowe ilości mąki i na przykład jedno małe jajko. To prosta droga do tego, by placki nie smakowały tak jak powinny. I choć da się usmażyć placki ziemniaczane niemalże bez dodatków - patrz Szwajcarzy i przepis na rosti poniżej), to jednak Polacy nie gęsi i swoje wyroby mają! Przepis na placki „rosti” według Ani Starmach Będziecie potrzebować: 500 gramów...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...