Wasze placki zawsze wychodzą grube i gumowate? Najczęściej jest to kwestia użycia zbyt dużej ilości mąki, jednak nawet ograniczenie tego składnika nie zawsze gwarantuje, że placki wyjdą idealne. Mamy dla was sposób, dzięki któremu to tradycyjne polskie danie na nowo oczaruje was swoim smakiem.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Mało znanym patentem na chrupiące i kruche placki ziemniaczane jest dodanie do nich nieco zwykłej, kwaśnej śmietany. Dzięki niej placki w środku są bardziej kremowe, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Ponadto, śmietana sprawi również, że masa ziemniaczana nie ściemnieje. 

Dodatkowej chrupkości plackom nadaje też pominięcie jednego dodatku, czyli mąki. Jeżeli po starciu ziemniaków dodacie do nich skrobię, jaka się zbierze na dnie miski po odciśnięciu z wody, oraz jedno lub dwa jajka więcej, niż zwykle, wówczas również staną się one bardziej kruche. 

Zobacz także:

Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, polecamy wam zmielić w niej ziemniaki z czosnkiem i cebulą.

  2. W przypadku, gdy nie macie maszynki, obierzcie po prostu cebulę i zetrzyjcie ją na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do ziemniaków.

  3. Starte ziemniaki odciśnijcie na sitku z wody. Dodajcie do nich skrobię, która zbierze się w misce.

  4. Ubijcie jajka ze szczyptą soli i dodajcie do nich śmietanę. Zmiksujcie. 

  5. Dodajcie śmietanę z jajkami do masy ziemniaczanej i wymieszajcie. W razie potrzeby, wsypcie do niej kilka łyżek mąki. Doprawcie solą i pieprzem.

  6. Rozgrzejcie na patelni słuszną ilość oleju i wyłóżcie ciasto łyżką. Smażcie z obu stron.

  7. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami - pomogą odsączyć nieco placki z tłuszczu. 

I gotowe! Placki ziemniaczane przyrządzone w ten sposób nie różnią się od zwykłych niczym, poza ich wyjątkową chrupkością. Będzie do nich pasować klasyczny dodatek w postaci śmietany, cukru albo gulaszu.