
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Bez wątpienia, najbardziej smakują nam domowe pierogi. Smak tych od babci towarzyszy nam przez całe życie. Dlatego warto przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni, według tradycyjnych sposobów.
Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów kucharzy. Wcześniej poświęcamy na ich lepienie ogromną ilość czasu. Każdą czynność wykonujemy starannie, z ogromną cierpliwością, a gdy wrzucamy nasze dzieło do garnka z gorącą wodą, ogarnia nas złość i zwątpienie.
Wtedy myślimy także, że jesteśmy najgorszymi kucharzami świata. Na szczęście są sposoby na to, by gotowanie pierogów nie stanowiło dla nas już żadnego problemu. Każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz, z naszymi radami poradzi sobie z nimi.
Jak lepić?
Sposobów na sklejenie jest kilka. Najważniejszą rzeczą jest to, aby każdy nasz pieróg był dokładnie sklejony na brzegach. Możesz je lekko zwilżyć wodą lub białkiem z jajka, wtedy będziesz pewien, że całość się zasklepiła. Ugniataj każdego z nich. Wtedy nie powstaną niepotrzebne dziurki, przez które może wydostawać się farsz. Bez problemu skleisz brzegi pieroga, jeśli nałożysz małą ilość farszu na krążki ciasta. Nadzienie układaj na jego środku tak, by wszystko się zmieściło.
Tajniki gotowania
Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne. Musimy pamiętać o doborze garnka. Powinien być odpowiednio duży, by nasze pierogi mogły swobodnie pływać we wrzącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy też, aby wrzucać je do wody partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujmy je na małym ogniu 2-3 minuty. Będą miały wtedy idealną konsystencję. Nie ma nic gorszego w smaku niż rozgotowane pierogi. Dlatego pilnujmy czasu!
Niepotrzebne sklejanie
Aby nasze pierogi nie posklejały się ze sobą, możecie do wody dodać kilka kropli oleju. Musimy je także w trakcie gotowania lekko zamieszać w garnku. Wtedy będziemy mieć pewność, że się nie rozpadną. Gdy nasze pierogi po odpowiednim czasie wypłyną już na wierzch, przełóżmy je do miski z zimną wodą na krótką chwilę. Potem wyjmijmy je łyżką cedzakową do pojemnika i znów polejmy olejem. Możemy też użyć do tego masła. Wtedy ich smak będzie bardziej wyrazisty i tym samym zapobiegniemy ich sklejeniu.
Tak przygotowane pierogi nadają się już tylko do zjedzenia. Smakują wyśmienicie z okrasą lub z podwędzonym boczkiem.
Smacznego!