Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Mamy na to sposoby
Własne
Newsy

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Mamy na to sposoby

Pierogi to uwielbiane danie wielu z nas. Jednak ich przygotowanie to często trudna sztuka - pierogi lubią rozklejać się podczas gotowania. Z nami dowiecie się, jak temu zaradzić.

Bez wątpienia, najbardziej smakują nam domowe pierogi. Smak tych od babci towarzyszy nam przez całe życie. Dlatego warto przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni, według tradycyjnych sposobów.

Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów domowych kucharzy. Wcześniej poświęcamy na ich lepienie ogromną ilość czasu. Każdą czynność wykonujemy starannie, z ogromną cierpliwością, a gdy wrzucamy nasze dzieło do garnka z gorącą wodą, ogarnia nas złość i zwątpienie.

Wtedy myślimy także, że jesteśmy najgorszymi kucharzami świata.  Na szczęście są sposoby na to, by gotowanie pierogów nie stanowiło dla nas już żadnego problemu.  Każdy, nawet najmniej doświadczony gotujący, z naszymi radami poradzi sobie z nimi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawnie lepić pierogi?

Sposobów na sklejenie jest kilka. Najważniejszą rzeczą jest to, aby każdy nasz pieróg był dokładnie sklejony na brzegach.  Możemy je lekko zwilżyć wodą lub białkiem z jajka, wtedy będziemy pewni, że całość się zasklepiła.

Ugniatajmy każdego z nich. Wtedy nie powstaną niepotrzebne dziurki, przez które może wydostawać się farsz. Bez problemu skleimy brzegi pieroga, jeśli nałożymy małą ilość farszu na krążki ciasta. Nadzienie układajmy na jego środku tak, by wszystko się zmieściło.

Zobacz także
Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają

Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Jak poprawnie gotować pierogi?

Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne. Musimy pamiętać o doborze garnka. Powinien być odpowiednio duży, by nasze pierogi mogły swobodnie pływać we wrzącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy też, aby wrzucać je do wody partiami.

Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujmy je na małym ogniu 2-3 minuty. Będą miały wtedy idealną konsystencję. Nie ma nic gorszego w smaku niż rozgotowane pierogi. Dlatego pilnujmy czasu!

Jak uniknąć sklejania pierogów podczas gotowania?

Aby nasze pierogi nie posklejały się ze sobą, możecie do wody dodać kilka kropli oleju. Musimy je także w trakcie gotowania lekko zamieszać w garnku. Wtedy będziemy mieć pewność, że się nie rozpadną.

Gdy nasze pierogi po odpowiednim czasie wypłyną już na wierzch, przełóżmy je do miski z zimną wodą na krótką chwilę. Potem wyjmijmy je łyżką cedzakową do pojemnika i znów polejmy olejem. Możemy też użyć do tego masła. Wtedy ich smak będzie bardziej wyrazisty i tym samym zapobiegniemy ich sklejeniu.

Tak przygotowane pierogi nadają się nie tylko do zjedzenia, ale także do wygodnego zamrożenia po wystygnięciu.

Smacznego!

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

gotowanie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Z mięsem, kapustą, grzybami, ziemniakami czy serem – bez względu na to, jakie pierogi przyrządzacie istnieje ryzyko, że totalnie się rozkleją. Jak tego uniknąć?

Pierogi to jedno z najbardziej znanych i najpopularniejszych dań w naszym kraju. Mimo upływu lat, większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Jednak nawet tym najlepszym mogą przytrafić się kulinarne wpadki. Na co więc zwrócić szczególną uwagę? Co decyduje o tym, że pierogi rozpadają się podczas gotowania? Ciasto na pierogi potrzebuje czasu i miłości. Jeśli brakuje wam cierpliwości, możecie być pewni, że nie wyjdą. Samo ugniatanie to żmudny i długi proces. Po jego zakończeniu nadchodzi z kolei czas na wałkowanie, potem na wykrawanie, lepienie, a na końcu gotowanie. I to właśnie te dwa ostatnie punkty mogą zaważyć na całokształcie pierogów. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Pewnie nieraz spędziliście długie godziny w kuchni, a na koniec okazało się, że wykonane własnoręcznie pierogi po prostu się rozkleiły. Zamiast idealnie nafaszerowanego i sprężystego ciasta wyszła jakaś mamałyga. Wy  byliście zażenowani i źli, a wasi goście żałowali, że nie zjedli swojego ulubionego dania. Aby tym razem było inaczej, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad. Bardzo dokładnie i starannie sklejajcie pierogi. Nie przyspieszajcie tego procesu. Dopilnujcie, by ciasto za każdym razem idealnie do siebie przylegało. Bowiem nawet najmniejsza dziurka może sprawić, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Aby ułatwić sobie tę czynność, zanim zaczniecie je sklejać, możesz lekko zwilżyć brzegi ciasta wodą. Gotujcie pierogi w dużym garnku. Pierogi, podobnie zresztą jak makaron, powinniście gotować w możliwie największym garnku. Niedostateczna ilość miejsca może bowiem bardzo niekorzystnie wpłynąć na ciasto. Wrzucajcie pierogi do gotującej się wody. Nie jest tajemnicą, że pierogi powinno się...

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Pierogi ruskie
Babeczka 35/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Nie potrafisz lepić pierogów? Tę sztuczkę znają tylko nieliczni. Zawsze działa!
Pierogi kochają i duzi i mali. Jak zadowolić domowników pysznymi pierogami? W tym artykule postaramy się udzielić kilku cennych wskazówek

Wbrew wyobrażeniom co niektórych osób, pierogi nie są specjałem tylko i wyłącznie kuchni polskiej. Kwestia nazewnictwa naszego pierogowego dania nr 1 to jedno. Pierogi ruskie jak można się domyślać swoje korzenie mają poza etniczną Polską. Jednak prawda o nadziewanym wszelkiego rodzaju cieście jest nieco bardziej skomplikowana. Historia pieroga Jako pierwsi na pomysł lepienia pierogów wpadli Chińczycy. Cóż, Azjaci mają widocznie głowę do wynalazków. Na koncie mają więc nie tylko proch strzelniczy, papier czy kompas, ale także wiele osiągnięć na polu kulinariów. Za Wielkim Murem kucharze lepili pierogi już w XIII wieku! Pierogi i różne wariacje na ich temat szybko rozsiały się potem po całym świecie. Hindusi mają swoje samosa, Meksykanie gustują w empanadas, Włosi ubóstwiają ravioli, a Rosjanie daliby się pokroić za talerz smacznych pielmieni. Taką wyliczankę można ciągnąć w nieskończoność. Tak, wiemy, że nie są to zbyt miłe wieści dla zagorzałych obrońców wyjątkowości „naszych” pierogów ruskich, ale nic na to już nie poradzimy. Zamiast dyskutować o pierogach, warto szlifować umiejętność ich przygotowywania! Pieróg nie jedno ma imię Ogólnoświatowe różnice w przygotowaniu pierogów zazwyczaj ograniczają się do trzech kryteriów. Po pierwsze pierożki mogą różnić się rodzajem wykorzystanej do nich mąki. Przeważają te pszenne, ale znane są także pierogi ryżowe, kukurydziane, a nawet żytnie. Pod różnymi szerokościami geograficznymi gotują swoje pierogi na różne sposoby – jedne narody wrzucają je na wrzącą wodę, inne smażą w głębokim tłuszczu, a jeszcze inne nacje wolą gotowanie na parze bądź smażenie. Na wyróżnienie w tym zakresie zasługują pieczone pierogi,...