sklejanie pierogów
Pexels/Elly
Newsy

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób

Pierogi to uwielbiane danie wielu z nas. Jednak ich przygotowanie to często trudna sztuka. Z nami dowiesz się, jak temu zaradzić.
Magdalena Kieblesz
grudzień 04, 2020

Bez wątpienia, najbardziej smakują nam domowe pierogi. Smak tych od babci towarzyszy nam przez całe życie. Dlatego warto przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni, według tradycyjnych sposobów.

Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów kucharzy. Wcześniej poświęcamy na ich lepienie ogromną ilość czasu. Każdą czynność wykonujemy starannie, z ogromną cierpliwością, a gdy wrzucamy nasze dzieło do garnka z gorącą wodą, ogarnia nas złość i zwątpienie.
Wtedy myślimy także, że jesteśmy najgorszymi kucharzami świata.  Na szczęście są sposoby na to, by gotowanie pierogów nie stanowiło dla nas już żadnego problemu.  Każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz, z naszymi radami poradzi sobie z nimi.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak lepić?

Sposobów na sklejenie jest kilka. Najważniejszą rzeczą jest to, aby każdy nasz pieróg był dokładnie sklejony na brzegach.  Możesz je lekko zwilżyć wodą lub białkiem z jajka, wtedy będziesz pewien, że całość się zasklepiła. Ugniataj każdego z nich. Wtedy nie powstaną niepotrzebne dziurki, przez które może wydostawać się farsz. Bez problemu skleisz brzegi pieroga, jeśli nałożysz małą ilość farszu na krążki ciasta. Nadzienie układaj na jego środku tak, by wszystko się zmieściło.

Tajniki gotowania

Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne. Musimy pamiętać o doborze garnka. Powinien być odpowiednio duży, by nasze pierogi mogły swobodnie pływać we wrzącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy też, aby wrzucać je do wody partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujmy je na małym ogniu 2-3 minuty. Będą miały wtedy idealną konsystencję. Nie ma nic gorszego w smaku niż rozgotowane pierogi. Dlatego pilnujmy czasu!

Niepotrzebne sklejanie

Aby nasze pierogi nie posklejały się ze sobą, możecie do wody dodać kilka kropli oleju. Musimy je także w trakcie gotowania lekko zamieszać w garnku. Wtedy będziemy mieć pewność, że się nie rozpadną. Gdy nasze pierogi po odpowiednim czasie wypłyną już na wierzch, przełóżmy je do miski z zimną wodą na krótką chwilę. Potem wyjmijmy je łyżką cedzakową do pojemnika i znów polejmy olejem. Możemy też użyć do tego masła. Wtedy ich smak będzie bardziej wyrazisty i tym samym zapobiegniemy ich sklejeniu.

Tak przygotowane pierogi nadają się już tylko do zjedzenia. Smakują wyśmienicie z okrasą lub z podwędzonym boczkiem.

Smacznego!

Komentarze
sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy Znowu wyszedł ci mętny rosół? Nie wylewaj. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak prawidłowo gotować rosół Gotując rosół musisz zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętaj, że mięsa, na bazie którego będziesz gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać do gorącej wody. Wręcz przeciwnie. Umieść je w garnku jako pierwsze, a następnie zalej lodowatą wodą. To pierwszy sekret klarownego rosołu! Kolejne zasady są nie mniej banalne. Rosół powinien się bowiem gotować, a w zasadzie „pyrkać” czy jak kto woli „mrugać”, przez wiele godzin na małym ogniu. Nie należy tego procesu przyspieszać. Podczas takiego warzenia logicznym jest, że znaczna część wody odparuje, wtedy należy ją uzupełnić. Niewiele osób jednak wie, że dolewana woda powinna być wrząca, a nie zimna! Jak uratować mętny rosół Jeśli jednak popełniłaś któryś z tych błędów i na twoim rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporasz się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje ci się zbyt czasochłonne istnieje...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej
Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy. Nadmiar wilgoci Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją. Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania.  Semolina  zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych. Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję. Co jeszcze Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich...

Przeczytaj