
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Już niedługo pierogi zawładną większością Polskich domów. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to przecież idealna okazja do ich przyrządzenia. Mimo upływu lat większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Jednak nawet tym najlepszym mogą przytrafić się kulinarne wpadki. Na co więc zwrócić szczególną uwagę?
Ciasto na pierogi potrzebuje czasu i miłości. Jeśli brakuje ci cierpliwości możesz być pewna, że nie wyjdą. Samo ugniatanie to żmudny i długi proces. Po jego zakończeniu nadchodzi z kolei czas na wałkowanie, potem na wykrawanie, lepienie, a na końcu gotowanie. I to właśnie te dwa ostatnie punkty mogą zaważyć na całokształcie twoich pierogów.
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania?
Pewnie nieraz spędziłaś długie godziny w kuchni, a na koniec okazało się, że wykonane własnoręcznie pierogi po prostu się rozkleiły. Zamiast idealnie nafaszerowanego i sprężystego ciasta wyszła jakaś mamałyga. Ty byłaś zażenowana i zła, a twoi goście żałowali, że nie zjedli swojego ulubionego dania. Aby tym razem było inaczej musisz przestrzegać kilku ważnych zasad.
- Przede wszystkim bardzo dokładnie i starannie sklejaj pierogi. Nie przyspieszaj tego procesu. Dopilnuj, by ciasto za każdym razem idealnie do siebie przylegało. Bowiem nawet najmniejsza dziurka może sprawić, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Aby ułatwić sobie tę czynność, zanim zaczniesz sklejać możesz lekko zwilżyć brzegi ciasta wodą.
- Pierogi, podobnie zresztą jak makaron, powinnaś gotować w możliwie największym garnku. Niedostateczna ilość miejsca może bowiem bardzo niekorzystnie wpłynąć na twoje ciasto.
- Nie jest tajemnicą, że pierogi powinno się umieszczać w wodzie dopiero wtedy, gdy ta zacznie się gotować. Niewielu jednak zwraca uwagę na inny, równie ważny fakt. Bowiem nigdy nie należy wrzucać zbyt dużo produktu na raz. To może drastycznie obniżyć temperaturę wody i sprzyjać rozklejaniu ciasta.
- Kolejną nie mniej ważną sprawą jest mieszanie. Koniecznie tego dopilnuj, inaczej twoje pierogi przyczepią się do dna garnka, a kiedy spróbujesz je wyjąć całe ciasto się porwie.