Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin domowej roboty! Przygotujcie smaczny pasztet z poniższego przepisu.

Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy pasztet wielkanocny

Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.  

Składniki:

  • Pół kg łopatki wieprzowej
  • Pół kg pręgi wołowej
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g smalcu
  • Kilka plastrów słoniny do formy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • Bułka tarta
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Ziarna jałowca
  • Pieprz ziarnisty
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu.
  2. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec.
  3. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  4. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut.
  5. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto.
  6. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku.
  7. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy zmielić w maszynce trzy razy. Za trzecim razem zmielcie na małych oczkach.
  8. Do zmielonej masy dodajcie żółtka i bardzo dokładnie wyróbcie.
  9. Następnie wlejcie pianę z białek i dodajcie przyprawy. Delikatnie wymieszajcie.
  10. Przygotujcie sobie foremki na pasztet. Każdą posmarujcie tłuszczem i obsypcie bułką tartą, lub obłóżcie plastrami boczku albo słoniny. Do każdej foremki przełóżcie masę na pasztet, wyrównajcie wierzch i posypcie kminkiem i bułką tartą.
  11. Tak przygotowane mięso wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 90 minut. Patyczkiem sprawdźcie czy mięso jest już upieczone – jeżeli patyczek będzie suchy to znak, że pasztet jest już gotowy. Smacznego!
Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...

Gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Ten trik babć stosują nawet mistrzowie kuchni
Sklepowe produkty w żadnym stopniu nie mogą równać się z własnymi, domowymi wyrobami mięsnymi. To rzecz jasna najlepsze przystawki na stole podczas różnych uroczystości. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pasztetu. Jeden trik wystarczy, żeby był idealnie wilgotny.

Jednym z ulubionych przysmaków Polaków, ale nie tylko są domowe wędliny oraz wyroby mięsne. Są przygotowywane na co dzień, jak i od święta. Dzięki samodzielnemu przyrządzaniu są wyjątkowe w smaku, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Niekiedy problemem dla gospodyń domowych jest pasztet , gdyż może wyjść za suchy. Wystarczy wówczas zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie.  Sposób na wilgotny pasztet Czasami zdarza się iż po upieczeniu, mięso jest nieco wysuszone, a przez to niezbyt smaczne. Nieraz nie pomaga również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste. Przepis na idealny pasztet Składniki: ½ kg surowego boczku 1 kg wieprzowiny (łopatka lub szynka) 1 kg wołowiny bez kości 3 średnie cebule ½ szklanki wody ½ sztuki podłużnej bułki pszennej 50 g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu ziarnistego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego smalec  bułka tarta Przygotowanie: Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka. Mięso wieprzowe oraz wołowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym....

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy
Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu: Przepis na pasztet wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka ! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 40 dag piersi z kurczaka 2 uda z kurczaka 20 dag marchwi 20 śliwek suszonych Szklanka rosołu drobiowego Suszone pomidory z czosnkiem Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i...