Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia.

Przepis na domowy pasztet wielkanocny

Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.  

Składniki:

  • Pół kg łopatki wieprzowej
  • Pół kg pręgi wołowej
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g smalcu
  • Kilka plastrów słoniny do formy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • Bułka tarta
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Ziarna jałowca
  • Pieprz ziarnisty
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu.
  2. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec.
  3. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  4. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut.
  5. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto.
  6. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku.
  7. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy zmielić w maszynce trzy razy. Za trzecim razem zmielcie na małych oczkach.
  8. Do zmielonej masy dodajcie żółtka i bardzo dokładnie wyróbcie.
  9. Następnie wlejcie pianę z białek i dodajcie przyprawy. Delikatnie wymieszajcie.
  10. Przygotujcie sobie foremki na pasztet. Każdą posmarujcie tłuszczem i obsypcie bułką tartą, lub obłóżcie plastrami boczku albo słoniny. Do każdej foremki przełóżcie masę na pasztet, wyrównajcie wierzch i posypcie kminkiem i bułką tartą.
  11. Tak przygotowane mięso wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 90 minut. Patyczkiem sprawdźcie czy mięso jest już upieczone – jeżeli patyczek będzie suchy to znak, że pasztet jest już gotowy. Smacznego!