Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin domowej roboty! Przygotujcie smaczny pasztet z poniższego przepisu.
Katarzyna Wyborska
marzec 25, 2021

Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy pasztet wielkanocny

Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.  

Składniki:

  • Pół kg łopatki wieprzowej
  • Pół kg pręgi wołowej
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g smalcu
  • Kilka plastrów słoniny do formy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • Bułka tarta
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Ziarna jałowca
  • Pieprz ziarnisty
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu.
  2. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec.
  3. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  4. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut.
  5. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto.
  6. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku.
  7. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy zmielić w maszynce trzy razy. Za trzecim razem zmielcie na małych oczkach.
  8. Do zmielonej masy dodajcie żółtka i bardzo dokładnie wyróbcie.
  9. Następnie wlejcie pianę z białek i dodajcie przyprawy. Delikatnie wymieszajcie.
  10. Przygotujcie sobie foremki na pasztet. Każdą posmarujcie tłuszczem i obsypcie bułką tartą, lub obłóżcie plastrami boczku albo słoniny. Do każdej foremki przełóżcie masę na pasztet, wyrównajcie wierzch i posypcie kminkiem i bułką tartą.
  11. Tak przygotowane mięso wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 90 minut. Patyczkiem sprawdźcie czy mięso jest już upieczone – jeżeli patyczek będzie suchy to znak, że pasztet jest już gotowy. Smacznego!
Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...

Przeczytaj
pasztet świąteczny przepis
Adobe Stock
Newsy Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Dzięki kilku trikom z powodzeniem zrobi go każdy
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujesz rady zawarte w tym przepisie!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Święta za pasem dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujesz zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet świąteczny Będziesz potrzebować 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie Grzyby dokładnie umyj i umieść w misce z wodą. Odstaw do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyj, a następnie pokrój na mniejsze części. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso. Smaż przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóż mięso do dużego, płaskiego garnka – to właśnie pierwszy z trików, który koniecznie musi zostać dotrzymany. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieść 3 czerstwe kajzerki i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstaw całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmiel przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik).  Z kolei do żółtek dodaj majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodaj do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie...

Przeczytaj
Pasztetowa
Gotujmy.pl
Przepisy Obowiązkowa pozycja menu podczas rodzinnych zjazdów. Niezapomniana pasztetowa. Przepis kulinarnej perełki cieszy się niezwykłą popularnością
Polacy jak nikt inny lubią biesiadować. Suto zastawione stoły to jeden z elementów tej biesiady. Szynka, bekon, schab ze śliwką, co jeszcze postawić na stół?
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Mięsożerna część osób najchętniej podczas biesiad sięga po półmisek wędlin. Poszukując czegoś pysznego, warto zawiesić oko na pasztecie, którego lata chwały zdają się nie mieć końca.  Pasztet znamy wszyscy. Jako popularna, polska potrawa, doczekał się rozmaitych przeróbek, w tym wersji wegetariańskich. W postaci tradycyjnej przyrządza się go z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa.  Masę można piec, można włożyć ją do kąpieli wodnej, podać w cieście lub bez. Pasztet ma obszerną i długą historię, Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Francuscy pasztetnicy pracowali także na dworach królewskich oraz szlacheckich w Polsce.  Domowo, pasztetowo Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Tak samo, jak trudno podrobić przepisy, które powstają w zaciszu naszej własnej kuchni. Jednym z nich jest pomysł na pasztet, który podaje się w osłonce jako pasztetową lub jako gotową masę zagotowaną w szklanych słoiczkach. Będzie wam potrzebne: 2,5 kg surowego podgardla wieprzowego 60 dag wątróbki wieprzowej  0,5 kg słoniny pół cebuli 40 dag boczku wędzonego lub surowego(u mnie pół na pół) 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki majeranku 15 kulek ziela angielskiego (ja zmieliłam w młynku) 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Jak przygotować pasztetową? Podgardle, słoninę i boczek, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Mięso powinno być przykryte. Parzymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie wrzucamy wątróbkę. Na ogniu pozostawiamy przez 15 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Odlewamy do garnka 0,5 l wywaru z parzenia....

Przeczytaj
pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

Przeczytaj