Gotujmy.pl
Newsy

Co zrobić, żeby pasztet był wilgotny i aksamitny? Ten sprytny babciny trik stosują nawet szefowie kuchni

Sklepowe produkty w żadnym stopniu nie mogą równać się z własnymi, domowymi wyrobami mięsnymi. To rzecz jasna najlepsze przystawki na stole podczas różnych uroczystości. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pasztetu. Jeden trik wystarczy, żeby był idealnie wilgotny.

Niekiedy dla gospodyń domowych pasztet okazuje się problematyczny, gdyż przez błędy podczas przygotowywania i doboru składników może wyjść za suchy. Wystarczy zawczasu zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie. O co chodzi? Przeczytajcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby pasztet wyszedł kremowy i wilgotny?

Czasami zdarza się iż po upieczeniu, pasztet wychodzi nieco wysuszony, twardawy. Jeszcze gorzej gdy jest zbity albo za bardzo się kruszy. Przez to wszystko domownicy kręcą nosami, z niechęcią jedząc niezbyt takie mięsne wypieki.

Nieraz nie pomaga niestety również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka.

Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste.

Zobacz także
Pasztet z cukinii wychodzi suchy i rozpada się? Znamy przyczynę

Pasztet z cukinii wychodzi zbyt wilgotny i się rozpada? Nigdy nie popełniajcie tego błędu

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Przepis na wilgotny pasztet wieprzowy

Składniki:

  • ½ kg surowego boczku
  • 1 kg wieprzowiny (tłustsza łopatka lub szynka)
  • 2 cebule
  • Ćwierć szklanki wody
  • Mała bułka pszenna
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • Ok. 10 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • smalec 
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka.
  2. Mięso wieprzowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym. Mięso podlejcie wodą. Całość zagotujcie. Następnie zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez około 1-2 godziny do uzyskania miękkiego mięsa.
  4. Na koniec gotowania do garnka dodajcie bułkę pszenną w kawałkach. Wszystko razem wymieszajcie i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  5. Wątróbkę drobiową sparzcie we wrzątku przez trzy minuty. 
  6. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach.
  7. Ugotowane mięso bez liści i pieprzu zmielcie trzykrotnie wraz ze sparzoną wątróbką w maszynce.
  8. Jajka rozbijcie, oddzielcie żółtka od białek.
  9. Żółtka dodajcie do zmielonego mięsa. Całość przyprawcie świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  10. Białka ubijcie na sztywną pianę i również dodajcie do mięsa. Ponownie całość wymieszajcie.
  11. Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarujcie dokładnie smalcem oraz wysypcie bułką tartą. 
  12. Przygotowaną masę mięsną rozłóżcie równomiernie w naczyniach.
  13. Blaszki z pasztetem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie je przez około 1,5 godziny. Upieczone mięso odstawcie do ostudzenia.
  14. Pasztet podawajcie razem ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

pasztet wielkanocny przepis
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na najlepszy kremowy pasztet wielkanocny. Z tej receptury korzystały nasze babcie
Niech nie zwiedzie was długa lista składników. Ten przepis na pasztet naprawdę nie jest trudny. Wystarczy jedynie trochę czasu, by cieszyć się świątecznym rarytasem jak od babci!

Sekret tego przepisu tkwi w mieszance trzech rodzajów mięs. Wieprzowina, wołowina i drób. Wszystko razem w towarzystwie przypraw daje niezwykły efekt. Najpierw jednak trzeba solidnie wygotować wszystkie gatunki mięs. Zacznijcie od wołowiny, która jest najtwardsza i potrzebuje najdłuższej obróbki termicznej do zmięknięcia. Potem kolej na wieprzowinę i wreszcie drobiowe wątróbki. Wszystkie gatunki mięsa gotujcie oczywiście w tym samym garnku. Przepis na pasztet wielkanocny Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wołowiny (dowolny rodzaj mięsa) 0,5 kg wątróbki drobiowej 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Ok. 5 ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Przygotowanie: W dużym, wysokim garnku zagotujcie pokrojoną w kostkę wołowinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, liści laurowych i soli. Po kilkunastu minutach dodajcie do gotującej się wołowiny  wieprzowinę i obrane warzywa. Gotujcie jeszcze ok. pół godziny do miękkości mięsa. Na 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka wątróbki – one ugotują się najszybciej. Odstawcie garnek z mięsem do ostygnięcia. W wywarze, który został wam po gotowaniu mięsa namoczcie bułkę. Wszystkie rodzaje mięsa, warzywa i bułkę przemielcie w maszynce do mięsa dwa razy. Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej kremową konsystencję pasztetu, zmielcie wszystko nawet trzykrotnie. Doprawcie mięso gałką muszkatołową i natką pietruszki, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajcie do mięsa jajko i wyrabiajcie ręką gładką masę, do uzyskania ładnej, jednolitej struktury. Mięsną masę...

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...

Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet się nie kruszył? Dodajcie do niego ten rodzaj mięsa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin domowej roboty! Przygotujcie smaczny pasztet z poniższego przepisu.

Dobre mięso i wędliny to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Koniecznie musi się tam pojawić schab, biała kiełbasa i oczywiście pasztet. Sprawdźcie, jak go zrobić tak, by nie kruszył się później podczas krojenia. Przepis na domowy pasztet wielkanocny Do przygotowania domowego pasztetu koniecznie będzie dobrej jakości mięso. Koniecznie użyjcie tłustego podgardla – dzięki temu pasztet nie będzie się później kruszył.   Składniki: Pół kg łopatki wieprzowej Pół kg pręgi wołowej 300 g wątróbki wieprzowej 300 g podgardla wieprzowego 100 g suszonych grzybów 100 g smalcu Kilka plastrów słoniny do formy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 jajek 2 cebule 2 czerstwe bułki Bułka tarta Ziele angielskie Liście laurowe Ziarna jałowca Pieprz ziarnisty Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i oczyśćcie mięso. Wszystko (oprócz wątróbki) przełóżcie na patelnię z rozgrzanym już olejem i podsmażcie na dużym ogniu. Przełóżcie podsmażone mięso do garnka. Dodajcie obraną marchewkę i pietruszkę, namoczone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Wlejcie do garnka tyle wody, by lekko przykryć składniki i zagotujcie. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Kiedy ugotowane mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać, dodajcie do niego oczyszczoną wątróbkę i gotujcie jeszcze przez 15 minut. Obierzcie cebulę, pokrójcie i usmażcie na patelni na złoto. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę. Bułki namoczcie w mleku. W maszynce do mięsa zmielcie wątróbkę, ugotowane mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, grzyby i podsmażoną cebulę. Wszystko należy...