Niekiedy dla gospodyń domowych pasztet okazuje się problematyczny, gdyż przez błędy podczas przygotowywania i doboru składników może wyjść po prostu za suchy. Wystarczy zawczasu zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie. O co chodzi? Przeczytajcie.

Co zrobić, żeby pasztet wyszedł kremowy i wilgotny?

Czasami zdarza się, że po upieczeniu, pasztet wychodzi nieco wysuszony, twardawy. Jeszcze gorzej gdy jest zbity albo za bardzo się kruszy, zwłaszcza przy krojeniu. Przez to wszystko domownicy kręcą nosami, z niechęcią jedząc niezbyt takie mięsne wypieki.

Nieraz nie pomaga niestety również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Tego prostego patentu nie unikają nawet szefowie kuchni!

Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste.

Zobacz także:

Przepis na wilgotny pasztet wieprzowy

Składniki:

  • ½ kg surowego boczku
  • 1 kg wieprzowiny (tłustsza łopatka lub szynka)
  • 2 cebule
  • Ćwierć szklanki wody
  • Mała bułka pszenna
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • Ok. 10 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • smalec 
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka.
  2. Mięso wieprzowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym. Mięso podlejcie wodą. Całość zagotujcie. Następnie zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez około 1-2 godziny do uzyskania miękkiego mięsa.
  4. Na koniec gotowania do garnka dodajcie bułkę pszenną w kawałkach. Wszystko razem wymieszajcie i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  5. Wątróbkę drobiową sparzcie we wrzątku przez trzy minuty. 
  6. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach.
  7. Ugotowane mięso bez liści i pieprzu zmielcie trzykrotnie wraz ze sparzoną wątróbką w maszynce.
  8. Jajka rozbijcie, oddzielcie żółtka od białek.
  9. Żółtka dodajcie do zmielonego mięsa. Całość przyprawcie świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  10. Białka ubijcie na sztywną pianę i również dodajcie do mięsa. Ponownie całość wymieszajcie.
  11. Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarujcie dokładnie smalcem oraz wysypcie bułką tartą. 
  12. Przygotowaną masę mięsną rozłóżcie równomiernie w naczyniach.
  13. Blaszki z pasztetem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie je przez około 1,5 godziny. Upieczone mięso odstawcie do ostudzenia.
  14. Pasztet podawajcie razem ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!