Niekiedy dla gospodyń domowych pasztet okazuje się problematyczny, gdyż przez błędy podczas przygotowywania i doboru składników może wyjść po prostu za suchy. Wystarczy zawczasu zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie. O co chodzi? Przeczytajcie.
Co zrobić, żeby pasztet wyszedł kremowy i wilgotny?
Czasami zdarza się, że po upieczeniu, pasztet wychodzi nieco wysuszony, twardawy. Jeszcze gorzej gdy jest zbity albo za bardzo się kruszy, zwłaszcza przy krojeniu. Przez to wszystko domownicy kręcą nosami, z niechęcią jedząc niezbyt takie mięsne wypieki.
Nieraz nie pomaga niestety również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Tego prostego patentu nie unikają nawet szefowie kuchni!
Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste.
Zobacz także:
Przepis na wilgotny pasztet wieprzowy
Składniki:
- ½ kg surowego boczku
- 1 kg wieprzowiny (tłustsza łopatka lub szynka)
- 2 cebule
- Ćwierć szklanki wody
- Mała bułka pszenna
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru)
- 1-2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- Ok. 10 ziarenek pieprzu ziarnistego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- smalec
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka.
- Mięso wieprzowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym. Mięso podlejcie wodą. Całość zagotujcie. Następnie zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez około 1-2 godziny do uzyskania miękkiego mięsa.
- Na koniec gotowania do garnka dodajcie bułkę pszenną w kawałkach. Wszystko razem wymieszajcie i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
- Wątróbkę drobiową sparzcie we wrzątku przez trzy minuty.
- Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach.
- Ugotowane mięso bez liści i pieprzu zmielcie trzykrotnie wraz ze sparzoną wątróbką w maszynce.
- Jajka rozbijcie, oddzielcie żółtka od białek.
- Żółtka dodajcie do zmielonego mięsa. Całość przyprawcie świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijcie na sztywną pianę i również dodajcie do mięsa. Ponownie całość wymieszajcie.
- Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarujcie dokładnie smalcem oraz wysypcie bułką tartą.
- Przygotowaną masę mięsną rozłóżcie równomiernie w naczyniach.
- Blaszki z pasztetem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie je przez około 1,5 godziny. Upieczone mięso odstawcie do ostudzenia.
- Pasztet podawajcie razem ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!