Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Myśleliście, że na temat schabowych wiecie już wszystko? Poznajcie świetny sposób na to, by wasz ulubiony kotlet był jeszcze bardziej chrupiący. Wystarczy, że dodacie do niego 1 składnik.

Kotlet schabowy to absolutna podstawa w wielu polskich domach. Zwykle pojawia się na naszych stołach na co dzień, ale polskie gospodynie domowe przygotowują je również od święta. W czym tkwi sekret idealnego schabowego? Przede wszystkim chodzi o dobrej jakości mięso. Kolejną ważną kwestią jest oczywiście przygotowanie.

Czego można użyć zamiast bułki tartej, żeby schabowe były smaczne i przyjemnie chrupiące z zewnątrz? To... płatki śniadaniowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowe z dodatkiem płatków śniadaniowych

Lubicie chrupiące schabowe? Zamiast bułki tartej użycie pokruszonych, naturalnych, kukurydzianych płatków śniadaniowych. Aby panierka trzymała się równo, powinno się myć ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać kolejnych kotletów ubrudzonymi dłońmi.

Schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu, klarowanym maśle lub zwykłym oleju. Tuż po usmażeniu kotlety warto położyć na papier kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podajcie takie schabowe z mizerią i tłuczonymi ziemniakami. Będą smakowały genialnie!

Jak wybrać najlepsze mięso na schabowego?

Tylko dobrej jakości mięso jest gwarancją idealnych i smacznych schabowych. Najważniejszy jest jego kolor. Świeży schab powinien mieć ładny, różowy kolor. Jeśli mięso jest blade, najprawdopodobniej jest niskiej jakości i takie kotlety wyjdą suche i twarde. Jeśli zaś kolor mięsa jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, mięso jest już zepsute i nie nadaje się do jedzenia. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie schabu? Przeczytajcie!

Zobacz także
Jak sprawić, by schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Mamy praktyczne rady

Co zrobić, żeby schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Zróbcie to z białą obwódką wokół kotleta

Czy pieczenia mięsa w foliowych rękawach do pieczenia jest zdrowe? Lepiej być przy tym ostrożnym

Czy pieczenie mięsa w foliowych rękawach jest zdrowe? Lepiej być przy tym ostrożnym

Jak przygotować idealnego schabowego?

Na początku kroimy na plastry mięso i rozbijamy je z obu stron tłuczkiem na cieniutkie filety. Następnie przyprawiamy kotlety solą, pieprzem i ulubioną przyprawą (np. granulowanym czosnkiem, słodką papryką lub pieprzem ziołowym), po czym obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej, po czym przystępujemy do smażenia.

Schabowego smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż kotlet będzie miał ładny, rumiany kolor. Jak długo należy smażyć schabowe? Przeczytajcie.

Źródło: kwestiasmaku.pl

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Kotlet schabowy to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Czy wiecie, że ma on swój odpowiednik nawet w odległej Japonii? W kraju tym nosi on nazwę tonkatsu. Jak się go przygotowuje?

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnego schabowego . To danie nie tylko jest bardzo proste, ale i smaczne. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to plastry schabu, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Kotlety schabowe - co zrobić, żeby schabowy był idealnie chrupki? - to cienko rozbite plastry schabu, przyprawione z obu stron solą i pieprzem, zamoczone w jajku, zapanierowane w bułce tartej i usmażone na rumiano na oleju - co powiecie na taką marynatę do schabowych?  Czy wiecie, że danie to ma również swój odpowiedni w Japonii? W kraju tym schabowe noszą nazwę tonkatsu. Jak się je przygotowuje? Kotlety schabowe po japońsku Japońskie kotlety schabowe to tonkatsu. Robi się je podobnie jak nasze kotlety, ale wrzuca na głęboki tłuszcz - na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe?  Tonkatsu należy do grupy potraw nazywanych katsu. To nic innego jak kawałki mięsa otoczone panierką i usmażone na głębokim tłuszczu. W Japonii panierkę stanowi panko – jest ona o wiele bardziej chrupiąca i pochłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Danie najczęściej podaje się z cieniutko pokrojoną kapustą, kiszonkami, ryżem i sosem, który nosi nazwę... tonkatsu. Jak przygotować takiego schabowego? Przeczytajcie! Składniki: mięso pokrojone na kotlety (bez rozbijania) jajko mąka panko - bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały, świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzewamy tłuszcz. Bardzo ważna jest temperatura tłuszczu - 175 st. C. W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast być chrupiące. Smażymy zapanierowane kawałki kurczaka aż się zarumienią na złoty kolor, ok. 5-7 min. Wyjąć na papier kuchenny, odsączyć. Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę. Japończycy jedzą to danie z...