Kiszenie to jedna ze starszych i bardziej tradycyjnych metod konserwowania żywności. Bardzo łatwo w ten sposób zachować smaki lata na zimę i jesień. Kiszenie i robienie przetworów z kiszonych produktów, jest szeroko znane i stosowane w Polsce.  To nasza narodowa tradycja. Najbardziej popularną kiszoną potrawą są chyba kiszone ogórki. Sprawdźcie jak zrobić je tak, by zawsze były pyszne i jędrne.

Dlaczego kiszone ogórki są puste w środku?

Może zauważyliście, że często kupne ogórki kiszone są puste w środku. Może przytrafiło wam się też kiedyś, że słoik ogórków, które otworzyliście z nadzieją na pyszne i jędrne warzywa, które kiedyś samodzielnie ukisiliście, też jest pełen ogórków pustych w środku. Niestety, może przydarzać się to nawet przy domowych ogórkach kiszonych. Jaka może być tego przyczyna?

Wiele osób twierdzi, że przyczyną jest dodawanie zbyt wielu nawozów sztucznych do uprawy ogórków. Hodowcy chcą przyspieszyć wzrost ogórków i podsypują je dużą ilością nawozów. Takie ogórki są dobre do jedzenia na świeżo, ale gdy zostaną zakiszone, robią się puste w środku. To z powodu zbyt dużej ilości wody w ogórkach.

Nawet samodzielnie hodowane na działce lub w ogródku ogórki mogą zrobić się puste w środku. To najczęściej wina zbyt dużych opadów deszczu, jeśli ogórki były hodowane w gruncie, a nie szklarni.

Zobacz także:

Wybieranie ogórków na kiszenie

Jeśli chcecie, żeby wasze ogórki kiszone były pyszne i jędrne, musicie przede wszystkim wybrać dobre ogórki do kiszenia. Jeśli sami je uprawiacie, kiście ogórki ze szklarni, albo chociaż nie zrywajcie ich po obfitych opadach deszczu.

Jeśli kupujecie ogórki na targu, koniecznie wypróbujcie sposób, który znają pewnie wasze babcie. Wybierajcie bledsze ogórki do kiszenia. Te mniej zielone okazy być może były mniej nawożone i będą lepiej nadawać się do ukiszenia. Dzięki dobremu wybieraniu ogórków, przetwory lepiej się wam udadzą.

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. 

  • Mogą stanowić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców
  • Wspierają mikroflorę jelitową
  • Dzięki wsparciu jelit, poprawiają odporność organizmu

Pamiętajcie jednak, że ogórki to też źródło soli! Nie przesadzajcie z ich ilością, szczególnie jeśli cierpicie na nadciśnienie.