Kiszone ogórki
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby ogórki kiszone wychodziły twarde i kruche? Ten babciny trik jest bezcenny 

Wypróbujcie, a wasze ogórki kiszone zawsze będą przepyszne!

Kiszenie to jedna ze starszych i bardziej tradycyjnych metod konserwowania żywności. Bardzo łatwo w ten sposób zachować smaki lata na zimę i jesień. Kiszenie i robienie przetworów z kiszonych produktów, jest szeroko znane i stosowane w Polsce.  To nasza narodowa tradycja. Najbardziej popularną kiszoną potrawą są chyba kiszone ogórki. Sprawdźcie jak zrobić je tak, by zawsze były pyszne i jędrne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kiszone ogórki są puste w środku?

Może zauważyliście, że często kupne ogórki kiszone są puste w środku. Może przytrafiło wam się też kiedyś, że słoik ogórków, które otworzyliście z nadzieją na pyszne i jędrne warzywa, które kiedyś samodzielnie ukisiliście, też jest pełen ogórków pustych w środku. Niestety, może przydarzać się to nawet przy domowych ogórkach kiszonych. Jaka może być tego przyczyna?

Wiele osób twierdzi, że przyczyną jest dodawanie zbyt wielu nawozów sztucznych do uprawy ogórków. Hodowcy chcą przyspieszyć wzrost ogórków i podsypują je dużą ilością nawozów. Takie ogórki są dobre do jedzenia na świeżo, ale gdy zostaną zakiszone, robią się puste w środku. To z powodu zbyt dużej ilości wody w ogórkach.

Nawet samodzielnie hodowane na działce lub w ogródku ogórki mogą zrobić się puste w środku. To najczęściej wina zbyt dużych opadów deszczu, jeśli ogórki były hodowane w gruncie, a nie szklarni.

Zobacz także
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Wybieranie ogórków na kiszenie

Jeśli chcecie, żeby wasze ogórki kiszone były pyszne i jędrne, musicie przede wszystkim wybrać dobre ogórki do kiszenia. Jeśli sami je uprawiacie, kiście ogórki ze szklarni, albo chociaż nie zrywajcie ich po obfitych opadach deszczu.

Jeśli kupujecie ogórki na targu, koniecznie wypróbujcie sposób, który znają pewnie wasze babcie. Wybierajcie bledsze ogórki do kiszenia. Te mniej zielone okazy być może były mniej nawożone i będą lepiej nadawać się do ukiszenia. Dzięki dobremu wybieraniu ogórków, przetwory lepiej się wam udadzą.

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. 

  • Mogą stanowić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców
  • Wspierają mikroflorę jelitową
  • Dzięki wsparciu jelit, poprawiają odporność organizmu

Pamiętajcie jednak, że ogórki to też źródło soli! Nie przesadzajcie z ich ilością, szczególnie jeśli cierpicie na nadciśnienie.

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Pixabay
Newsy
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Nie wiecie, dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Prawdopodobnie popełniliście któryś z tych błędów… Unikajcie ich w przyszłości!

Dobre kiszone ogórki nie mogą być zbyt gorzkie ani zbyt kwaśne, powinny być twarde, jędrne i chrupiące . Niektórzy cenią sobie też wyraźny smak ogórków kiszonych. Wiemy, jak zrobić najlepsze ogórki kiszone i jakich błędów trzeba unikać, żeby ogórki nie były gorzkie. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Są dwa najbardziej prawdopodobne powody tego, że ogórki kiszone mają gorzki smak. Przeczytajcie o tym i wiedzcie, jakich błędów unikać w przyszłości przy przygotowywaniu ogórków kiszonych. Użyte przyprawy powodem gorzkich ogórków kiszonych Pierwszym z możliwych powodów gorzkiego smaku ogórków są użyte przyprawy . Nie bez powodu do przygotowania ogórków kiszonych używa się zazwyczaj świeżych przypraw. Te suszone mogą być powodem gorzkawego smaku lub posmaku, który nie każdemu pasuje. Unikajcie więc: Suszonych liści laurowych Suszonego kopru Suszonego chrzanu Pieprzu w ziarnach Gorczycy Lepiej użyć świeżych przypraw: czosnku, świeżych gałązek kopru, świeżego chrzanu, papryczki chili czy liści winogron lub porzeczek. Niektórzy wręcz uwielbiają gorzkawy smak ogórków. Jeśli wam też on nie przeszkadza, zróbcie wręcz odwrotnie: oprócz świeżych przypraw, dodajcie do ogórków też te suszone. Zostawiają one gorzkawy posmak. Odmiana ogórków powodem gorzkiego smaku Innym powodem gorzkiego smaku ogórków kiszonych mogą być ogórki same w sobie. Gorycz w ogórkach skupia się głównie w skórce. To ona jest gorzką częścią ogórka. Jeśli do kiszenia wykorzystacie ogórki z bardzo grubą skórką, które nie ukiszą się dokładnie, to może być powód goryczy. Zwróćcie uwagę na rodzaj wybieranych ogórków do kiszenia lub ogórków na ogórki małosolne, aby uzyskać pożądany przez siebie smak.

Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające
Własne
Newsy
Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające
W czym tkwi sekret idealnie jędrnych i chrupkich ogórków kiszonych? Dodajcie do nich łyżkę tego nietypowego składnika.

Przepis na ogórki kiszone zna chyba każdy. Po pierwsze – należy wybrać dobrej jakości ogórki. Do kiszenia najlepiej nadają się oczywiście ogórki gruntowe , które nie były nawożone chemicznie. Powinny one być młode i średniej wielkości z widocznymi na skórce wypustkami. Dlatego najlepiej jest kupić je w warzywniaku lub na targu, a nie w supermarkecie. Ogórki najlepiej jest zacząć kisić od razu po kupieniu a najlepiej po zerwaniu z krzaczka, ponieważ wraz z zerwaniem ogórka, zaczynają się w nim swojego rodzaju procesy degradacyjne - ogórki tracą wodę i stają się mniej jędrne. Co należy dodać do ogórków kiszonych? Kolejną ważną rzeczą jest oczywiście dobór przypraw i dodatków . Najważniejszym z nich jest sól . Najlepiej sprawdzi się tu sól kamienna. Do słoja z ogórkami powinniśmy też włożyć baldachimy kopru, pokrojone korzenie oraz całe liście chrzanu, liście porzeczki lub maliny oraz oczywiście kilka ząbków czosnku. Całość zalewamy zimną wodą , w której wcześniej rozpuszczamy sól i odstawiamy na kilka dni w celu ukiszenia. Mimo iż przepis na idealne ogórki kiszone wydaje się być prosty, ogórki nie zawsze wychodzą tak, jak byśmy tego chcieli. Niejednokrotnie zdarza się, że ogórki są po ukiszeniu miękkie, puste lub nie smakują jak należy. Jednym z sekretów idealnie chrupkich ogórków kiszonych jest pewien tajemniczy składnik. Chodzi o ocet jabłkowy. Co stanie się, jeśli doda się do ogórków kiszonych octu? Dzięki dodaniu do ogórków odrobiny octu, stają się one twarde i delikatniejsze w smaku. Niektórzy uważają, że tak przygotowane ogórki smakują jak coś pomiędzy popularnymi korniszonami, a standardowymi kiszonymi. Ile w tym prawdy?...

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...