Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik

Jak zrobić idealne naleśniki? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Jak przygotować najlepsze ciasto? Przeczytajcie a wasze naleśniki zawsze wyjdą genialne!
Anna Borkowska
czerwiec 08, 2021

Naleśniki to domowy klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale również tanie i proste w przygotowaniu Jak zrobić naleśniki idealne? Na czym je smażyć? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Poznajcie nasze triki a wasze naleśniki będą smakowały fenomenalnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Podczas przygotowywania naleśników niezwykle ważne są proporcje. Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Ale zacznijmy od składników.

Zobacz także

Do przygotowania naleśników będziecie potrzebować:

  • 1 pełną szklankę i 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklankę mleka
  • 1 szklankę wody (najlepiej gazowanej)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • szczyptę soli

Wracając do zasad – przed wbiciem jajek do ciasta, wcześniej warto wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jeżeli zaś chodzi o mleko – to warto je lekko podgrzać, ale nie należy przekraczać temperatury 40 stopni.

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy miksera. Ciasto należy miksować przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy (nie powinno w nim być żadnych grudek).

Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, warto odstawić ciasto na 30 minut, by „odpoczęło” i nabrało idealnej konsystencji.

Na czym najlepiej smażyć naleśniki?

Ponieważ w cieście na naleśniki znajduje się już olej, nie wymagają one użycia dodatkowej porcji oleju. Przed przystąpieniem do smażenia naleśników, dobrze rozgrzejcie płaską patelnię, ustawiając palnik na średnią moc.

Następnie należy wylać na patelnię taką ilość ciasta, by przykryła ona powierzchnię patelni. Niektórzy podnoszą patelnię nad palnik przy każdym nalewaniu ciasta i poruszają patelnią tak, aby ciasto ładnie rozeszło się po bokach. Po około 45-50 sekundach można przerzucić naleśnik na drugą stronę, np. przy użyciu specjalnej łopatki.

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia?

Jeśli nie chcemy, żeby naleśniki podczas smażenia wysychały, warto przykryć patelnię pokrywką. Jak uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników? Wystarczy przykryć je bawełnianą ściereczką i gotowe!

Źródło: gotujmy.pl, aniagotuje.pl

Czytaj też: 

Komentarze
naleśniki z mięsem z rosołu przepis
Adobe Stock
Przepisy Nie wiesz co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Do zrobienia naleśników będziesz potrzebować: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Do zrobienia farszu będziesz potrzebować: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznij od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksuj, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzej kilka kropli oleju, a następnie nałóż na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smaż cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóż na bok.  Teraz możesz zająć się farszem. Mięso z rosołu oddziel od kości, a następnie umieść je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni (możesz to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyłaś naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodaj do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieść jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszaj. Tak przygotowanym mięsem zacznij faszerować usmażone...

Przeczytaj
krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.
Magda Borucińska
grudzień 17, 2020

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

Przeczytaj
kaski z kurczaka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę
Idealne na obiad, ale i jako przekąska. Tak dobre, że będziesz je często robić.
Magda Borucińska
grudzień 06, 2020

Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz. Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak odchudzić kawałki kurczaka? Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony. Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jakie przyprawy do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak. Chrupiące kąski z kurczaka w panierce Składniki 400 g piersi z kurczaka Składniki na ciasto naleśnikowe 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki) Składniki na panierkę 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra) Przygotowanie W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego....

Przeczytaj
Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy
Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie. Sekret świątecznych krokietów Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche. Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki . Papryka w codziennej diecie Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido . Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie....

Przeczytaj