przechowywanie musztardy
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość

Choć musztarda i koncentrat to produkty, bez których kuchnia nie mogłaby istnieć, trzeba przyznać, że częstotliwość ich używania jest raczej mała. Dlatego też powinniście wiedzieć, jak przedłużyć ich termin przydatności do spożycia po otwarciu słoika. Trzymanie w lodówce nie wystarczy!
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

Bez względu na to czy jesteście fanami delikatesowej, francuskiej, sarepskiej czy rosyjskiej musztardy, każda z nich może się zepsuć. Podobnie, jeśli chodzi o koncentrat pomidorowy. W końcu otwierając słoik nigdy nie wykorzystujecie od razu całej jego zawartości. Do przygotowania większości dań wystarczy zaledwie łyżka tych specyfików. Pozostaje więc pytanie – co z resztą?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły?

Większość osób nie zastanawia się nad tym zbyt długo, po prostu zamyka słoik i wkłada go do lodówki, gdzie grzecznie czeka na kolejny raz, kiedy zostanie użyty. Okazuje się jednak, że niska temperatura nie  wpływa znacząco na datę przydatności.

Jeśli chcecie, żeby napoczęta musztarda lub koncentrat pomidorowy dłużej zachowały świeżość, posypcie je z wierzchu… szczyptą soli. Ten niewinny trik naprawdę działa! Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucicie pełnych słoików do kosza. 

Koniecznie skorzystajcie z tego sposobu przygotowując domową musztardę z naszego przepisu. Bowiem, tego typu wyroby nie posiadają żadnych substancji konserwujących. Psują się więc o wiele szybciej niż sklepowe.

Przepis na domową musztardę

Będziecie potrzebować 

  • 1 szklanki ziaren gorczycy
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • ½ szklanki oleju
  • 4 łyżek wody
  • Przypraw: soli, pieprzu, kurkumy

Przygotowanie

  1. Ziarna gorczycy umieśćcie w młynku i zmielcie bardzo drobno, a następnie zalejcie octem winnym i odstawcie na 12 godzin.
  2. Po upływie tego czasu do mieszanki dodajcie miód, wodę oraz olej. Całość utrzyjcie w taki sam sposób jak majonez.
  3. Na koniec doprawcie pieprzem oraz kurkumą, wymieszajcie i odstawcie na 10 dni.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu. Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe. Jak, ile i kiedy? Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów. Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka. Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę. Co jeść, czego nie jeść? Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek. I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach. Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi. Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan...

Przeczytaj